5 Adımda USMLE Step 1 Nasıl Çalışılır?

step 1

USMLE Step 1 nasıl çalışılır, sorusu özellikle sürece ilk başladığınız dönemlerde merak ettiğiniz bir noktada olabilir. Aslında sürece nasıl başlayacağınız ve USMLE Step 1 çalışma programı, tamamen size göre şekillenir. Bu noktada önceliklerinizi belirlemeniz önemlidir.

USMLE sürecine karar verdikten sonra Stepler için bir sistem belirleyerek ilerleyebilirsiniz. Bu sistemde hangi tarihlerde sınava gireceğiniz ve kullanacağınız kaynaklar gibi noktalar öne çıkar. 

Her bir nokta için kendinize göre plan yapmanız ve bu şekilde sistemli olarak sınava hazırlanmanız önemlidir. 

ABD’de doktorluk süreciniz için USMLE Step 1 ve diğer sınavlara dair takip etmeniz gerekenleri 5 adımla açıklıyoruz.

1. USMLE’yi Yakından Tanıyın

USMLE’nin ne olduğunu, nasıl bir sınav sistemi olduğunu ve ABD sürecindeki önemini kavrayarak sürece başlayabilirsiniz. Bu noktada ilk olarak USMLE Step 1 sınav tarihlerini, nerede sınava girildiğini ve sonuçların açıklanma zamanını öğrenebilirsiniz.

USMLE’nin genel yapısını öğrenmek, nasıl bir yöntemle hazırlanacağınızı keşfetmeniz açısından da iyi olacaktır. Özellikle ECFMG ID alıp hangi tarihlerde sınava gireceğinizi belirlediğinizde daha odaklı bir şekilde çalışabilirsiniz. 

ID alma süreci için öncelikle IWA üzerinden kayıt olmalısınız. Ardından ECFMG sertifikası alabilmek için Form 186 belgesini notere onaylatmanız gerekir. Bunun için yetkili bir memurla online görüşme yaparsınız.

ABD odaklı sınava hazırlanmak Türkiye’deki süreçlerden farklıdır. Dolayısıyla bu sınav sistemine hakim olmak için farklı bir çalışma tarzına başvurmanız gerekir.

2. USMLE Çalışma Programı Hazırlayın

Amerika’da doktor olmak için çalışan adayların takip ettiği çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Hazır şablonları ya da arkadaşınızın programını kullanarak hazırlanmanız, hedeflediğiniz skorlara ulaşmanızı zorlaştırır. Dolayısıyla tamamen kişisel bir program yapmalısınız.

USMLE Step 1 nasıl çalışılır, sorusunun en önemli yanıtını bu program oluşturacaktır. Rutininize uygun, takip etmenizin kolay olduğu ve kısa sürede uyum sağlayacağınız bir program ile hedefe yönelik çalışabilirsiniz.

Program içinde konulara çalışma zamanlarınız, test çözeceğiniz günler ve tekrarlarınız yer almalıdır. Özellikle gün içinde boş kaldığınız zamanlarda tekrarlarınızı yapabilirsiniz. Konuları daha kalıcı kılmak için bu tekrarlar önemlidir.

3. USMLE Step 1 Kaynaklarını Belirleyin

USMLE odaklı çalışmanızı destekleyecek UWorld, AMBOSS ya da First Aid gibi kaynakları belirleyerek sürecin takipçisi olabilirsiniz. Bu noktada konu anlatımı için First Aid ile Boards and Beyond videolarını takip edebilirsiniz.

Her ne kadar konulara hakim olsanız da USMLE Step 1 odaklı çalışmanız için yeniden konu çalışmaya ihtiyacınız vardır. Bu çalışmada tamamen ABD odaklı olarak konuları kavrayarak ilerleyebilirsiniz. 

USMLE’de her konu birbiriyle bağlantılı olacak şekilde ele alınır. Dolayısıyla çalışırken örneğin anatomi ile mikrobiyolojiyi birlikte düşünebilirsiniz. Bu şekilde ilerlediğinizde diğer Stepler için de bir temel oluşturmuş olursunuz.

Step 1 pre-med döneme ait konuları içerir. Step 2 CK ve Step 3 ise klinik bilgi ve becerilerinizi test etme odaklı sorulara yer verir. Dolayısıyla temeli iyi şekilde sağladığınızda diğer Stepler için de hedeflediğiniz noktalara ulaşabilirsiniz.

4. Tekrar ve Testlerle USMLE’ye Çalışın

Hedeflediğiniz skorları alarak istediğiniz alanla MATCH olabilmek için tekrar ve testler sürecin en önemli parçalarıdır. Tekrar ettiğinizde konular kalıcılık kazanır. Test çözmek ise konuların pekişmesinde ve USMLE soru tarzına hakim olmada etkilidir.

Tekrar dönemleri için kendinize bir program hazırlayabilir ya da düzenli aralıklarla First Aid okuyabilirsiniz. Özellikle First Aid’e yazacağınız notlarla yeniden kitabı açtığınızda tekrar etmeniz daha kolay olacaktır.

Test çözerken yanlışlarınız üzerine gidebilirsiniz. Yanlış yaptığınız konularda sıfırsanız en baştan çalışıp sınava yakın bir tarihe kadar konuyu tamamlayabilirsiniz.

5. Sınava Yakın Tarihlerde Deneme Çözün

Sınava en yakın sonuçları elde etmek için deneme çözebilirsiniz. Deneme çözmek, sürece hakim olmanızı sağlarken yanlışlarınızı tespit edip aksiyon almanız için iyi bir referans oluşturur. 

Deneme çözdükten sonra kısa tekrarlarla yanlış yaptığınız konuları kalıcı bir şekilde kavramaya çalışabilirsiniz. Ayrıca denemelerde yeterli ve iyi bir skor alamıyorsanız sınav tarihinizi değiştirebilirsiniz.

USMLE sınavlarından ilk denemede geçerli skorlara ulaşmanız beklenir. Birden fazla kez sınava girmeniz red flag olarak tanımlanır. Dolayısıyla denemelere bakarak o tarihte sınava girip girmemeye karar verebilirsiniz.

USMLE ve ABD’deki diğer süreçlere dair başvurulardan çalışma yöntemlerine kadar her alandaki sorularınızı forumdan iletebilirsiniz. Ayrıca var olan forum başlıklarını inceleyerek “USMLE Step 1 nasıl çalışılır?” gibi merak ettiğiniz noktaları keşfedebilirsiniz.

Related Articles

Responses