6 Adımda Personal Statement Yazma Rehberi 

personal statement

Residency sürecinizdeki başvurularınız için gerekli olan bir dizi belge vardır. Aynı şekilde girmeniz gereken USMLE sınavları gibi noktalar da öne çıkar. Bu kapsamlı sürecin bir parçası da personal statement yazma aşamasıdır.

Personal statement yazma, başvurduğunuz programlara dair motivasyonunuzu belirtmeniz ve geçmişinizden bahsetmeniz için bir fırsattır. PS içinde tıp fakültesini seçme motivasyonunuza, neden X alanda çalışmak istediğinize ve size ilham veren noktalara değinebilirsiniz.

Her ne kadar PS için net bir sınırlama olmasa da 1 – 1 buçuk sayfayı aşmayan mektuplar olmalıdır. Ayrıca bahsedeceğiniz noktalar yüzde yüz akademik ya da motivasyon odaklı ilerlememelidir. Akademik ve kişisel sürecinizi bir arada değerlendirerek bu mektupları hazırlayabilirsiniz.

Etkili bir personal statement yazma süreci geçirmek için aşağıdaki 6 aşamayı takip edebilirsiniz.

1. Personal Statement Örneklerini Okuyun

Öncelikle yalnız değilsiniz. Sizden önce birçok öğrenci ve mezun PS yazdı. Dolayısıyla bu PS’leri okuyarak hazırlıklara başlayabilirsiniz. Personal statement yazma sürecinizde ilgili örnekler üzerinden ilerleyebilirsiniz. Bu örnekleri incelerken kişilerin nasıl bir anlatım benimsediğine ve vurguları hangi yönlerde yaptığına dikkat edebilirsiniz.

Profesyonel bir anlatım denildiğinde duygusuz, motivasyondan uzak ve klişe bir anlatım öne çıksa da ABD’de doktorluk için bu geçerli değildir. Özellikle örnek PS’leri incelemek bu noktada aklınızda bir fikir oluşmasını sağlayacaktır. Kuru bir anlatım yerine, kişisel deneyimlerinizle şekillendirilmiş, sizi gerçekten yansıtan ve okuyan kişinin aklında iz bırakan bir metin oluşturmalısınız. Bu nedenle ilham verici ve etkileyici bir PS yazmak için güçlü bir hikaye anlatımı ve özgün bir bakış açısı geliştirmek faydalı olacaktır.

2. Taslak Belirleyerek İlerleyin

Örnek PS metinlerini inceledikten sonra hepsinde bir taslak olduğunu görmüş olabilirsiniz. Genellikle taslak olarak ilerlemek bağlam içinde kalmanızı sağlarken kısa ve öz anlatımla karşı tarafı etkilemenize yardımcı olur.

Çoğu PS yapısı genellikle şöyledir:

Giriş (Okuyucunun dikkatini çekecek güçlü bir giriş cümlesi; genellikle hikayenizin temasını tanıtan bir düşünceyi işleyebilirsiniz.)

Deneyim 1

Deneyim 2

Deneyim 3

Sonuç (Hikayenizi baştaki düşünceye bağlayarak sonlandırın. Neden doktor olmak istediğinizi ve gelecekteki hedeflerinizin neler olduğunu burada kısaca özetleyin.)

3. Geçmiş Deneyimlerinizi Düşünün

PS içinde sıklıkla yer vermeniz gereken noktalar geçmiş deneyimlerinizdir. Bunları düşünerek hikayenizi inşa edebilirsiniz. Özellikle başvurduğunuz branşla ilgili yayın çıkardıysanız ya da staj yaptıysanız bunlara yer verebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, geçmiş deneyimlerinizin sizi nasıl geliştirdiğini ve başvurduğunuz programa nasıl katkı sağlayacağını vurgulamak önemlidir. Karşılaştığınız zorlukları, bunları nasıl aştığınızı ve bu süreçten neler öğrendiğinizi detaylandırarabilirsiniz. Akademik ve profesyonel gelişiminizi anlatabilirsiniz. Özellikle belirli projelerde, araştırmalarda veya takım çalışmalarında edindiğiniz becerileri öne çıkararak ilgili alandaki yetkinliğinizi somut örneklerle destekleyebilirsiniz.

4. Hangi Deneyimleri Öne Çıkarmak İstediğinizi Belirleyin

Deneyimlerinizi ve özelliklerinizi düşünün. Bunlar arasında öne çıkarmak istedikleriniz varsa PS içinde yer verebilirsiniz. Özellikle güçlü yönlerinizi belirtmeniz daha kapsamlı değerlendirilmenizde etkili olacaktır.  

Kişisel özellikleriniz arasında zorlu durumlarla baş etme becerinize, kişilerarası iletişiminizin iyi olduğuna, farklı kültürlerle çalışabileceğinize ve disiplinli olduğunuza değinebilirsiniz. Bu noktada staj süreçlerinizden ya da araştırma yayınlarınızdan bahsedebilirsiniz.

5. Etkili Anlatım Tekniklerine Başvurun

Sıkıcı ve monoton bir anlatım benimsememeniz personal statement yazma süreciniz açısından kritiktir. Bu noktada etkili hikaye anlatım tekniklerine başvurabilirsiniz. Yine akademik ya da staj deneyimlerine değinirsiniz fakat buralarda sizi motive eden noktaları vurgularsınız. Ayrıca tıp kariyerinizde karşılaştığınız ilham verici vakalardan da söz edebilirsiniz.

Her ne kadar yetkinliğinizi değerlendirme odaklı bir PS yazacak olsanız da insani özelliklerinizi vurgulamanız gerekir. Şimdiye kadarki tüm süreci düşünerek bu noktaya gelmenize katkı sağlayan kişileri ya da durumları da yazabilirsiniz.

6. Farklı Olduğunuz Yönlerinizi Vurgulayın

Sizi bir doktor olarak diğerlerinden ayıran özelliğiniz nedir? Her ne kadar başlarda aklınıza klişe cümleler gelecek olsa da diğerlerinden kendinize dair sıkça duyduğunuz noktaları düşünerek bu yönlerinizi keşfedebilirsiniz. 

İyi bir disiplinde olmanız, çalışmalarınızı etkili şekilde takip etmeniz ve dakikliğiniz gibi özellikler bunlar arasında olabilir. Çevrenize sorarak bu kısmı şekillendirebilirsiniz.

Amerika’da doktorluk sürecinde önemli bir belge olan Personal Statement yazma hakkındaki detaylara 6 adımla yer verdik. Bu konuda merak ettiğiniz diğer noktalar için forum üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.

Related Articles

Responses