USMLE Nedir? ABD’de Doktor Olmak İçin Neden Gereklidir?

USMLE nedir, sorusu, ABD’de doktor olmak isteyen birçok adayın merak ettiği sorular arasındadır. Özellikle Türkiye ya da farklı bir ülkede tıp fakültesi okuyan/bitirmiş adaylar için USMLE’yi kapsamlı bir şekilde bilmek önemlidir.
United States Medical Licensing Examination açılımına sahip olan USMLE, Step 1, Step 2 CK ve Step 3 olmak üzere üç aşamadan oluşur. Her bir aşamada adayın farklı tıbbi bilgi ve becerileri ölçülür. Dolayısıyla ABD’de doktorluk hedefi olan adayların bu Stepleri geçerli notlarla tamamlaması gerekir.
Aslında Türkiye’deki tıp lisansının ABD’ye denk olduğunu göstermek için bu Stepler tamamlanmalıdır. Fakat ABD’de asistan doktor olmak için yalnızca Stepler yeterli değildir.
Amerika’da staj yapmak, staj hocalarından LoR (Letter of Recommendation) almak, İngilizce yeterliliği ve research/case report gibi başlıklar da öne çıkar.
USMLE Steplerine ek olarak bu gereksinimleri de karşılayarak hedeflediğiniz branşlarla MATCH olabilirsiniz.
USMLE sürecine dair detayları bu blog yazısında bulabilirsiniz.
USMLE Nedir ve Nasıl Başvurulur?
USMLE, Amerika’da tıp lisansı almak için gerekli olan sınavları içerir. ABD dışında tıp okuyan ya da mezun olan adayların denklik kazanmak ve Amerika’da asistan doktor olmak için girdiği aşamalar, USMLE Stepleri olarak adlandırılır.
USMLE Steplere başvurabilmek için öncesinde adayların ECFMG ID’ye sahip olması gerekir. Bu ID için aday IWA üzerinden 160 USD ödeyerek başvuru yapar ve bir iki hafta içinde Form 186 ile ID’sinin geldiği bir email alır.
ECFMG sertifikası alabilmek için adayın noterle görüşme yapması gerekir. ABD’deki noter memuruyla gerçekleşen görüşme, adayın tıp fakültesi okuduğunu/mezunu olduğunu uluslararası alanda belirtmek ve kimliğini pasaportuyla birlikte doğrulamak üzere gerçekleşir.
Tüm süreç 4-5 dakika sürer. Aday sürecin onaylandığına dair email aldıktan sonra Step 1 ya da Step 2 CK için başvuru formunu doldurabilir. Bu formu doldurup tarih seçerek sınava Türkiye’deki Prometric merkezlerinden (İstanbul veya Ankara) girebilir.
USMLE Stepleri MATCH Süreci İçin Yeterli Midir?
USMLE nedir, sorusunun bir başka noktası da sınavın kaç aşamadan oluştuğudur. Bu sınav üç aşamadan oluşur ve adayların tıbbi bilgi ve pratiğini ölçer. Fakat bu sınavlar tek başına MATCH olmak için yeterli değildir.
ERAS başvuru sistemi içinde aday; CV’sini, ABD’deki stajlarını, tıp fakültesinden referanslarını, staj hocalarından aldığı LoR’ları ve diğer noktaları ekleyebileceği alanlara sahiptir. Dolayısıyla aday sadece USMLE’den iyi skorlar alarak MATCH olamaz, bu noktalarda da kayda değer ilerlemeler gerçekleştirmelidir.
Bir önemli nokta da adayın OET ya da IELTS’ten İngilizce yeterliliğini gösteren bir sonuç almasıdır. Adaylar OET Medicine’den tamamen tıp odaklı soruları çözerek yeterli skorlara ulaşabilir.
IELTS’e göre daha kolay olan OET, adayların rahatlıkla yapabileceği aşamaları içerir. Dolayısıyla OET skoru da Amerika’da doktorluk sürecinin bir parçasıdır.
USMLE Stepleri İçin Hazırlık Süreci Nasıl Olmalıdır?
USMLE Steplerine çalışırken kullanabileceğiniz birçok kaynak vardır. Bu kaynaklar arasında First Aid öne çıkar. Steplerdeki konuları özetleyerek ele alan FA, Boards and Beyond videolarıyla takip edebileceğiniz önemli bir kaynaktır.
Bu kaynakla konu çalıştıktan sonra direkt UWorld sorularını çözerek bilgilerinizi pekiştirebilirsiniz. UWorld, her ne kadar soru bankası platformu olarak öne çıksa da konuları öğrenmek için pratiklik kazandırır.
Her Step için 6 – 7 aylık bir çalışma süreci yeterli olacaktır. Elbette burada ne kadar zaman ayırdığınız da etkilidir. Fakat genel olarak 6 – 7 ay çalışarak hedeflediğiniz skorlara ulaşabilirsiniz.
Sınava birkaç ay kala AMBOSS soru bankasını ve NBME denemelerini çözerek pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle deneme çözmeniz; yanlışlarınızı tespit etmek ve bunlar üzerine yeniden çalışmalar düzenlemek açısından kritiktir.
Stepler İçin Doğru Zaman Nedir?
Steplere girmek için doğru zaman kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Genellikle 3. sınıftan sonra pre-med eğitimi de tamamlanmış olacağı için Steplere girilmesi tavsiye edilir.
İlk olarak Step 1 ile başlamak, psikolojik bir sınırı aşmak açısından kıymetlidir. Çünkü Step 1 çalışması, diğer Stepler için bir temel oluşturur.
Step 1’den Pass olduktan sonra Step 2 CK’e geçen aday, konuları daha iyi kavrayacaktır ve hedeflediği skorlara rahat bir şekilde ulaşabilecektir.
Elbette bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sadece genel itibariyle Stepler için doğru zaman genellikle 3. sınıftan sonrası ve ilk aşamadan başlayarak sınavları vermektir.
Mezun olduktan hemen sonra asistan doktorluk sürecine geçebilmek için bu zamanlamayı iyi bir şekilde kurgulamalısınız. USMLE aşamaları ile OET, staj, LoR ve benzeri süreçlerin birbirini engellemeden bir düzen içinde gerçekleşmesi gerekir.
USMLE nedir, sorusu ve diğer süreçlere yönelik aklınızda soru işaretleri varsa forumumuzdaki başlıklar üzerinden sorularınızı yöneltebilirsiniz.
Responses