Doktor Bilgi Bankası Nedir? DBB Girişi ve DBB Rehberi 2025

Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan Doktor Bilgi Bankası (DBB), hekimlerin ve eczacıların sisteme giriş yaparak kariyer bilgilerine ulaşabilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu noktada DBB ile eğitim bilgilerinizi, sertifika bilgilerinizi ve diplomanızı görebilirsiniz.
Bu uygulamanın resmi tanımında geçen nokta ise “Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan doktor ya da eczacı olma” ibaresidir. Bu doktor ünvanına sahip tüm branşlarda görev yapan personeller kariyer bilgilerine sistemden erişir.
DBB’de diplomanızı görmeniz, diplomanız bakanlığa gönderildikten sonraki 2 hafta içinde gerçekleşir. Doktorun sertifikalı eğitimler ile ilgili bilgilerine buradan ulaşması, her noktayı tek bir yerden görebilmesi açısından kolaylık sağlar.
Ayrıca alanında uzmanlaşan doktor, eğitimler ile ilgili bilgilerine ulaşmak için T.C. Sağlık Bakanlığı DBB sistemine başvurabilir.
Yazımız içinde bu sistemi nasıl kullanacağınıza ve sistemde yer alan bilgilerinizin neler olduğuna değiniyoruz.
Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası Nasıl Kullanılır?
Öncelikle DBB için kendiniz kayıt oluşturamazsınız. Mezun olduktan sonra diplomanızın tescil edilmesiyle bilgileriniz buraya gelir. Ardından aldığınız eğitimler ve sertifika bilgileri de burada görünür olacaktır.
Önceden farklı bir bağlantıyla açılan bu sistem, artık e-devlet ile erişilebilir durumdadır. Yapmanız gereken e-devlet’e giriş yapıp arama bölümüne “Doktor Bilgi Bankası” yazmaktır. Bu hizmet, T.C. Sağlık Bakanlığı altında yer alan bir kategoridedir. Ayrıca direkt https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-doktor-bilgi-bankasi bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Tıp öğrenim bilginizin olması durumunda kişisel bilgileriniz, eğitim ve sertifikalı eğitimler ile tıp kariyeriniz için gittiğiniz okullar görülecektir. Ayrıca mezuniyet tarihi, uzmanlıklar ve diploma numarası ile tescil numarası gibi detaylar da vardır. Yeni mezun olan hekimlerin bu sayfayı görmesi zaman alabilir.
Sertifikalı eğitimler ile ilgili bilgilerinize ulaşmanız için öncelikle diploma tescil edilir. Genellikle mezuniyet ve diploma tescil tarihi arasında Sağlık Bakanlığı tarafından tanınan 4 ile 21 günlük zaman farkı vardır.
Hekimlik hayatınız boyunca kullanacağınız Sağlık Bakanlığına bağlı bu sistem ile mezun olduğunuz fakülteniz ve uzmanlıklarınız için kayıtlı olan bilgilerinize ulaşırsınız.
Yeni Mezunlar İçin DBB Sisteminde Kayıtlı Olan Noktalar
Sağlık Bakanlığı Bilgi sisteminde yeni mezun olan hekimler sınırlı sayıda noktayı görebilir. Bunlar arasında şunlar vardır:
- Hekim hakkında demografik bilgiler ve kimlik bilgileri
- Fakülte adı
- Mezuniyet tarihi
- Diploma numarası
- Diploma tescil tarihi
- Diploma tescil numarası
- Sertifika bilgileri (varsa)
Zorunlu görev yapmaya başladıktan sonra ve uzmanlık alma döneminin ardından güncel durum ile geçmiş DHY kontenjanları gibi detayları da sistemde görebileceksiniz. Ayrıca yakın DHY kurasına dair detaylar buradan aktarılır. Diplomanız tescil edildikten sonra adınız en yakın kuraya dahil edilir ve sonuçlanınca duyurulur. Sisteme girerek detayları inceleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
DBB’de ismim yok, ne zaman görebilirim?
Birçok doktor, mezun olduktan hemen sonra e-hizmetler bölümünde diplomalarını görmek ister. Ancak tahmin edeceğiniz üzere bu durum bir zaman alır. Diplomanız bakanlığa gönderildiyse 2 hafta içinde diplomalar tescil edilir.
Diploma tescil numarası almak için ne yapmalıyım?
Diploma tescil numarasını siz almazsınız. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından adınıza tanımlanır. Bunun için mezuniyet şartı vardır. Ayrıca bu tanımdan sonra eğitim ve sertifika bilgileriniz de tek bir tabloya yansıtılır. Yine de bir sorun varsa ya da süreç beklentiniz dışında gelişiyorsa yetkili bir kişiye başvurmanız iyi olabilir.
Uygulamada yapılan sorgu sonucunda sertifikalar doğru olarak gösterilir mi?
E-devlet üzerinden yaptığınız sorgulamalar sonucunda doğru bilgilere ulaşırsınız. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan doktor ünvanı gibi tüm noktalar resmi belgelerden alınır. Doktor Bilgi Bankası, bu noktada personellerin uygulamada yapılan sorgu sonucunda doğru bilgiye ulaşmasını destekler. Uygulamada yapılan sorgu sonucunda kişisel ve kariyer anlamında hedeflediğiniz bilgilere rahat bir şekilde ulaşırsınız.
Hangi sertifika bilgilerini burada görebilirim?
Tescil edilen diploma gibi bilgiler DBB’de görülürken sertifikalarınız da burada yer alacaktır. DBB’de bu eğitimlerin gözükmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesine dikkat etmelisiniz. Eğer tanımlı bir sertifikanız yoksa bir eğitim kaydınızın bulunmadığına dair uyarı alırsınız. İlerleyen zamanlarda DBB’de gözükmesi üzere farklı eğitimler alabilirsiniz.
Eczacı ünvanına sahip personellerin uygulamada bilgileri gözükür mü?
Özel ya da kamuda görev yapan ve eczacı ünvanına sahip personellerin uygulamada yapılan sorgu sonucunda eğitim ve sertifika bilgileri gözükür. Bu uygulama doktor ve eczacıların ilgili bilgilerine ulaşmak için kullandığı bir sistemdir.
Doktor Bilgi Bankası çıktısını alabilir miyim?
Sistemde yer alan bilgileri resmi ya da özel kurumlarla paylaşmak üzere “Yazdır” seçeneğine tıklayarak çıktı alabilirsiniz. Ayrıca “Yazdır”a tıkladıktan sonra PDF olarak da kaydedebilirsiniz.
Doktor yıllık izni Doktor Bilgi Bankasından mı bakılır?
Hayır. Bunun için Personel Bilgi Sistemi bölümüne gitmeniz gerekir. Hastanede çalışan doktor ünvanı adı altında pratisyen ya da uzman hekim için izin bilgileri DBB’de yer almaz.
Doktor diploma sorgulama nasıl yapılır?
Diploma sorgulamak için e-devlet’e giriş yaparak Doktor Bilgi Bankası yazabilirsiniz. Tıp öğreniminiz varsa burada ilgili bilgilere ulaşabileceksiniz.
Responses