Tıp Öğrencileri İçin 5 Not Tutma Tekniği

tıp öğrencileri

Tıp eğitimi boyunca birçok bilgiyi öğrenmeniz ve ileride hatırlamak için bir düzen oluşturmanız gerekir. Bu düzeni oluşturma sürecinizde tıp öğrencileri için farklı not tutma teknikleri öne çıkar. 

Not tutma açısından aslında her öğrenci kendine özel bir pratik oluşturur. Elbette bu pratiği fakültenin ilk aylarında keşfedememeniz doğaldır. Zaman içinde bu pratik size geçecektir. Dolayısıyla bir süre farklı teknikleri deneyerek ilerleyebilirsiniz.

Bu yazımızda 5 farklı not tutma tekniğini temel aldık. Teknikleri keşfetmek ve detaylarını görmek için ilgili başlıkları takip edebilirsiniz.

1. Cornell Tekniği

Tıp öğrencileri için not tutma teknikleri arasında sıklıkla öne çıkan bir teknik Cornell tekniğidir. Bu yöntemle not tuttuğunuzda, notlarınızı iyi bir şekilde organize edebilir ve tekrarlarınızda daha iyi hatırlayabilirsiniz. Özellikle ABD’de doktorluk için USMLE çalışmalarınızda bu tekniği kullanıp farklı konular arasında bağlantılar kurabilirsiniz.

Teknik için dijital ya da fiziksel bir sayfa kullanabilirsiniz. Bu sayfayı üç bölüme ayırırsınız: Sol sütun, sağ sütun ve alt bölüm. Sol sütunda konuyla ilgili anahtar kelimeleri, kavramları veya soruları yazabilirsiniz. Sağ sütunda ise ayrıntılı notlar vardır. Bu notları videolardan ya da derslerden alabilirsiniz. Son olarak alt bölümde konuyu aklınızda kalacak ve anlayacağınız şekilde özetlersiniz.

Tıp eğitimi alan bir öğrencinin bu teknikle çalışması hem konuları hatırlamak hem de aktif öğrenmeyi desteklemek için iyi olacaktır. Ayrıca USMLE çalışma sürecinizde hız kazanmanızda etkilidir.

2. Zihin Haritası Oluşturarak Not Tutma Tekniği

Konular arasında bağlantı kurarak çalışmanız, uzun süreli öğrenme için olmazsa olmazdır. Bu bağlantıyı yakalamak ise klasik not alma teknikleriyle zordur. Örneğin bir deftere not aldığınızda arka sayfalarda konular birikir ve sürekli tüm konuyu tekrar okumak zorunda kalabilirsiniz. Tam da bu nedenle zihin haritası oluşturarak not tutma tekniği öne çıkar.

Mind mapping de denilen teknikte ilk olarak dijital ya da fiziksel olarak bir konuyu merkeze yazarsınız. Ardından o konudan dallar çıkararak alt başlıkları etrafına eklersiniz. Bu alt başlıklar için renkli kodlamalar ya da anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Ayrıca dijital ortamda oluşturduğunuz haritalar için görseller de eklemeniz pratik olacaktır.

Özellikle fizyoloji ve anatomi gibi konularda hızlı bir şekilde bilgilerinizin pekişmesinde bu teknik etkilidir. Ayrıca görsel öğrenmeye yatkınsanız beyninizde bu haritanın görseli oluşacaktır. Bu sayede konuları rahat bir şekilde hatırlayabilirsiniz. 

3. Tıp Öğrencileri İçin Flaş Kartlarla Not Tutma Tekniği

USMLE sürecinde olan tıp öğrencileri Anki gibi flaş kartlara aşinadır. Bu tip kartlar, kısa özetler ve görsellerle bilgiyi uzun süreli hafızaya taşımayı hedefler. Bunun için aralıklı tekrar tekniğiyle flaş kartlarını kullanmanız gerekir. Günlük belirli aralıklarla tekrar ederek bunu gerçekleştirebilirsiniz. 

Ezber odaklı derslerinizde flaş kartları değerlendirebilirsiniz. Özellikle farmakoloji ve mikrobiyoloji için Anki flaş kartları ile not tutma tekniği iyi bir öğreticidir. Mobilde de kullanabileceğiniz için istediğiniz her alanda konuları tekrar edip çalışabilirsiniz.

4. Başkasına Öğreterek Öğrenme Tekniği

not tutma

Feynman tekniği olarak da geçen başkasına öğreterek öğrenme tekniği, kişinin konuyu açık ve anlaşılır hale getirmesinde etkilidir. En karmaşık konular bile bu teknikle birlikte daha sade bir biçime bürünür. Bu sayede zor konuları etkili şekilde öğrenebilirsiniz. 

Uygulama noktasında konuları kısa ve anlaşılır şekilde yazarak başlarsınız. Ardından karmaşık kelimeler ya da terimler varsa bunları aslını bozmayacak şekilde basitleştirirsiniz. Son olarak anlatımda eksik ya da zor yerler dikkatinizi çektiyse yine gözden geçirip çalışabilirsiniz.

Tıp öğrencileri için bu tekniğin avantajları arasında şu maddeler ön plandadır:

  • Ezbere dayalı öğrenme yerine bilgiyi gerçekten anlamanızda etkili olur.
  • Vaka çalışmalarında iyi bir çerçeve çizer.
  • Zor klinik bilgileri anlamanızı kolaylaştırır.

5. Flow-Based Tekniği

Serbest not tutma tekniği olarak da bilinen bu teknikte ders sırasında dilediğiniz gibi not almanız söz konusudur. Bu not alma süreci kişiseldir. Konuyu nasıl duyup anladığınıza göre anahtar kelimeler, semboller ya da anlayabileceğiniz kısa cümleler tercih edersiniz. Ardından notları düzenleyip eksikleri tamamlayarak son haline getirirsiniz. 

Özellikle ders sırasında not alırken dersi kaçırmamak için etkilidir. Hızlı not aldığınız için yoğun bilgi odaklı dersleri takip etmenizi kolaylaştırır. Serbest bir teknik olduğu için bu teknikle not almaya hızlı bir şekilde adapte olabilirsiniz.

Tıp öğrencileri için bahsedilen bu beş teknik, kişisel olarak yeniden şekillendirilebilir. Aynı zamanda ders odaklı da gidebilirsiniz. Örneğin flaş kartlarla not tutma tekniğini sadece mikrobiyoloji için kullanabilirsiniz. Aynı şekilde haritalandırmayı fizyoloji için tercih edebilirsiniz. Önemli olan kişisel olarak ne kadar verim aldığınızdır.

Tıp öğrencileri için kullanılabilecek bu tekniklerle ya da farklı konularla ilgili sorularınız için Amerika’da doktorluk forumumuza ulaşabilirsiniz.

Related Articles

Responses