Tell Me About Yourself Sorusuna Nasıl Yanıt Verebilirsiniz?

ABD’de doktorluk sürecine yönelik adımlardan biri de interview sürecidir. Interview sürecinde yaygın olarak öne çıkan bazı sorular vardır. Bu sorulardan ilki ve en önemlisi “Tell me about yourself” sorusudur. Aslında sizi tanımaya yönelik alan açtıkları bu soruyu ilk duyduğunuzda kendinize yönelik yanıtlayarak etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tell me about yourself, şeklinde size alan açılan bu konuşma başlangıcı, mülakatın gidişatı açısından kritiktir. Dolayısıyla öncesinde bu soruya yönelik prova yapmanız avantajlı bir süreç geçirmenizde etkili olacaktır.
Yazı içinde böyle bir soruyla karşılaşmadan önce ne gibi hazırlıklar yapabileceğinize değiniyoruz.
Interview Süreci Neden Önemlidir?
Hedeflediğiniz branş ve hastane için girdiğiniz interview süreci, kariyeriniz açısından son derece önemlidir. Bu süreçte karşı tarafı anlamak, gereklilikleri keşfetmek, kendinizi ifade edip onlardaki etkinizi görmek ve gerçekten uyumlu olup olmadığınızı anlamak noktasında fikirler edinirsiniz.
Interview’da edindiğiniz bu fikirler, Rank Order List (ROL) hazırlama sürecinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Her ne kadar programlar açısından CV, referanslar (LoR), Step 2 CK puanı ve klinik rotasyonlarınız önemli olsa da iyi bir interview süreciyle hepsinin önüne geçebilirsiniz. Onlarda bırakacağınız etki sayesinde düşük bir Step 2 CK skorunuz olsa bile MATCH olabilme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Interview, her ne kadar karşı taraftan gelen sorularla şekilleniyor gibi dursa da aslında tamamen size göre gelişir. Sizin sürece getirdiğiniz paylaşımlarınız, yorumlarınız ve görüşleriniz sayesinde mülakat şekil alacaktır. Buradaki etkinizin farkında olarak mülakatta nasıl ön planda olabileceğinizi keşfedebilirsiniz.
Tell Me About Yourself Sorusuna Nasıl Yanıt Verebilirsiniz?
Mülakata başlarken ya da tanışmadan hemen sonra size sorulan klasik bir soru vardır. Bu soruya vereceğiniz yanıtla karşı tarafta bir taslak oluşturup o taslak üzerinden mülakatın ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Dolayısıyla en çok neye değinmek ve neyden bahsetmek sizi öne çıkaracaksa bu soruya da o bağlamda yanıt verebilirsiniz.
“Tell me about yourself” sorusu, görüşmecilerin yolculuğunuzu, motivasyonlarınızı ve isteklerinizi daha derinlemesine keşfetmeleri için bir geçittir. Bu soruya verdiğiniz yanıtlara göre yeni sorular şekillenir. Örneğin bir klinik rotasyondaki vakadan bahsediyorsanız bir sonraki soru tanı ve tedavi sürecindeki yaklaşımınıza dair olabilir.
Yanıt verirken her ne kadar bahsetmek istediklerinize odaklansanız da karşı tarafa göre şekil almanız avantajlı olacaktır. Öncesinde hastaneyi araştırıp değerlerini ve beklentilerini keşfederek ardından bunlar doğrultusunda yanıtınızı değiştirebilirsiniz. Onların duymak istediklerini kendi sürecinizden örnekler vererek ve samimi bir şekilde yanıtlayabilirsiniz.
Tell Me About Yourself Sorusunu Yanıtlamak Ne Değildir?
Residency mülakatlarında bu soruyu yanıtlarken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Her ne kadar samimi ve belki gayriresmi bir soru gibi dursa da aslında gerçekten ciddi bir yanıt vermeniz gerekir. Karşı tarafın beklentisi de bu yöndedir. Dolayısıyla bu soruyu hayat hikayenizi baştan sona anlatmanız gereken bir soru gibi bakmamalısınız.
Samimi ve içten olurken profesyonelliği koruyarak ve daima tıp kariyerinize bağlayarak yanıt vermelisiniz. Kişisel deneyimlerinizi açıklarken neden tıp konusunda tutkulu olduğunuzu vurgulayacak noktaları seçmelisiniz. Hem kişisel hem de profesyonel olabilmenizi sağlayacak orta noktaları keşfetmelisiniz.

Soruyu uzun uzun yanıtlarla açıklamak yerine aralarda durmanız, karşı tarafa soru sorma alanları yaratmanız çok değerlidir. Burada bir monolog inşa etmek yerine karşı tarafı dahil ederek süreci yürüttüğünüz bir kapsam düşünebilirsiniz. Tamamen içinize dönük yanıtlar vermeniz, kötü bir iletişim becerisi izlenimi oluşturacaktır. Bunun yerine daha aktif bir konuşma süreci içinde olarak diyalog geliştirmelisiniz.
Tell Me About Yourself ile Programlar Neyi Amaçlar?
Sorunun sorulma amacını anladığınızda vereceğiniz yanıt daha iyi şekil alacaktır. Özellikle bu soru ile program direktörlerinin bilmek istediği noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aday, bizim değerlerimizle ve hastane kültürümüzle ne kadar örtüşüyor?
- Adayın yapmış olduğu klinik rotasyonlar ona tıbbi bilgi birikimi olarak neler kattı? Kendi yetkinliğini nasıl ifade ediyor?
- Referanslarda yazan noktalar gerçekten adaya yönelik mi?
- Aday gelecekte kendini nerede görüyor? Gelecek planları ile bu branşta yer alması ne kadar uygun?
- Aday farklı kültürlerle çalışma uygun biri mi?
- Adayın İngilizce düzeyi nasıl, akıcı konuşabiliyor mu?
- Aday hastaneye ne gibi değerler katabilir?
Amerika’da doktorluk süreciyle ilgili merak ettiğiniz noktaları ve detayları keşfetmek için forumumuza ulaşabilir, blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Responses