Bir Araştırmacı İçin Research Deneyimi Nedir?

Amerika’da doktor olmak isteyen uluslararası tıp fakültesi mezunları (IMG) için birçok etken söz konusudur. Özellikle son yıllarda rekabetin artmasıyla bu etkenlere yenileri eklenmeye başlamıştır. Research deneyimi, bu etkenler arasında her ne kadar klinik rotasyonun bir tık gerisinde olsa da son yıllarda öne çıkmaya başlamıştır. Yaptığınız research sayısı interview’lara çağrılmanızda ve MATCH olmanızda etkilidir. Dolayısıyla research sayınızı gerek uzun süreli gerekse case report’larla artırabilirsiniz.
Research deneyimi için her branşta benzer bir etkiden söz edilmesi güçtür. Örneğin Family Medicine, IMG dostu bir branştır. Bu branşla MATCH olmanızda; ortalama Step 2 CK skoru, klinik rotasyon ve LoR (Letter of Recommendation) etkili olacaktır. Fakat rekabetin yüksek olduğu branşları düşünüyorsanız iyi bir araştırma deneyimi sizi öne çıkarabilir.
Yazı içinde ABD’de research deneyimi hakkındaki detaylara değiniyoruz.
Research Deneyimi Nedir?

ABD’de ya da Türkiye’de yaptığınız research iki nokta üzerine odaklanabilir. Bu noktalardan biri klinik bir diğeri de temel bilimlerdir. Bu iki noktadan kendiniz için uygun olduğunu düşündüğünüz alana yönelerek research yapabilirsiniz. Elbette klinik alandaki researchler temel bilimlere göre daha iyi olabilir.
Tıp kariyerinizde daha akademik bir nokta hedefiniz varsa araştırma deneyimi size göredir. Özellikle residency sürecinden sonra yapabileceğiniz fellowship’ler için öncesinde research’e sahip olmanız önemli bir artıdır.
Research Deneyimi Nasıl Gerçekleşir?
Research için her programın kendine özel olarak belirlediği bir düzen söz konusudur. Bu düzene göre research yapan kişi kaynakları iyi şekilde taramalı ve diğerleriyle iş birliği içinde olmalıdır. Bu gibi becerilerinizi geliştirmeye yönelik de research deneyimi edinebilirsiniz.
Kaynaklar yalnızca literatürdeki makalelerle sınırlı değildir. Aynı zamanda kurumun size sağladığı mikroskop ve spektrometre gibi materyaller de olmalıdır. Bunlarla birlikte bir yandan geçmişe yönelik incelemeler yaparken diğer yandan şu anki bulgularla ilerlersiniz. Karşılaştırmalı giderek research ile bir ya da birden fazla tezin sağlamasını yapabilirsiniz.
Araştırmacının Bir Haftası Nasıl Geçer?
Programların birbirlerine göre farklılıkları olsa da araştırmacının bir haftasının nasıl geçtiği aşağı yukarı bellidir.
Genellikle pazartesi günleri, baş araştırmacılarla birlikte tüm üyelerin katılım sağladığı bir toplantı gerçekleşir. Bu toplantıda güncel gelişmeler konuşulur ve ilerleme noktasında ortak kanıya varılır. Grup görüşmelerinden sonra birebir danışmanınızla görüştüğünüz toplantılara katılabilirsiniz.
Pazartesi günü gerçekleştirilen toplantılarda haftalık plan yapılır. O hafta boyunca üyelerin ne gibi görevler alacağı netleştirilir. Bu noktada kendinize bir yapılacaklar listesi çıkarabilirsiniz.
Salı ve Perşembe günleri arası bir araştırmacı için temel dönemdir. Bu kısımda araştırmalar gerçekleşir. Belirlediğiniz task’leri tamamladığınız bir süreçtir. Analizler yaparak verileri inceleyebilir, ekip arkadaşlarınızla tartışma içinde olabilir ve yeni deneyler yapabilirsiniz.
Cuma günü, haftanın son günü olmasıyla tüm işlerin tamamlandığının emin olunduğu ve bir sonraki haftaya hazırlık yapıldığı bir gün olarak öne çıkar. Cuma günü öğleden sonra sosyal etkinlikler içinde olunabilir. Burada araştırmacıların birbirleriyle bağ kurmasını destekleyecek “happy hour” gibi zaman dilimleri yaratılır. Ayrıca ilerleyişi anlamaya yönelik sunumlar yapılabilir. Bu sunumlar genellikle daha chill bir ortamda paylaşılır.
Araştırmacı İçin Rutin Neden Önemlidir?

Bir araştırmacı için rutin oluşturmak ve bu rutine sadık kalmak hayati önem taşır. Özellikle araştırma sürecine aktif katılabilmek ve etkili olabilmek için bir rutine ihtiyacınız vardır. O hafta içinde ekip içinde yapmanız gereken görevleri tamamlamanız gerekir.
Araştırma, tek başınıza yürüteceğiniz bir süreç değildir. Takım işidir. Dolayısıyla takımdaki kişilerle iyi ilişkiler geliştirmeniz, gerektiğinde sorular sormanız ve iletişimi iyi tutmanız önemlidir. Bunu tam anlamıyla sağladığınızda bir araştırmacı olarak verimli şekilde çalışabilirsiniz.
Elbette başlarda tam olarak nasıl bir rutin belirlemeniz gerektiğini bilememeniz normaldir. İlk haftalarda research deneyimi içinde olan diğer kişileri gözlemleyerek kendinize uygun bir plan çıkarabilirsiniz. Gözlem yapmak, iş planı oluşturmak açısından da değerlidir.
Maksimum verim alacağınız research deneyimi içinde olmanız, akademik anlamda sizi besleyici bir yerdendir. Dolayısıyla rekabet alanı yüksek branşları hedefliyorsanız research yapabilirsiniz. Konuya dair merak ettiklerinizi sormak için Amerika’da doktorluk forumumuzu kullanabilir, var olan konuları ve blogları inceleyebilirsiniz. Özellikle sizinle benzer hedefler içinde olan biri daha önce MATCH olduysa onun deneyimlerini keşfetmeniz için forumumuz aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Bu sayede hedefe yönelik etkili bir çalışma içinde olabilirsiniz.
Responses