ABD’de Fellowship Nedir? Nasıl Yapılır?

ABD'de fellowship

Tıp alanında özellikle araştırma ve akademik anlamda kariyerinizi ilerletmek istiyorsanız “fellowship” kavramıyla karşılaşmış olabilirsiniz. ABD’de fellowship, halihazırda uzmanlık eğitimi aldığınız branşın belirli bir spesifik alanında uzmanlaşmanızdır.

Türkiye’deki sistemden farklı olarak fellowship programlarına ABD’de henüz uzmanlık yaptığınız süreçte başvuru yaparsınız. Residency dönemimde yapacağınız başvurulara yönelik önceden CV’nizi geliştirmeniz, bu spesifik alan üzerinde çalışmalar içinde olmanız başvurunuzun onaylanma ihtimalini artırır. MATCH döneminde olduğu gibi fellowship de benzer süreçlerden geçtiğiniz bir dönemdir. Bu döneme özenli olarak hazırlanmanız gereklidir.

Yazı içinde fellowship’in ne olduğuna ve nasıl başvuru yapabileceğinize detaylı bir şekilde değiniyoruz.

ABD’de Fellowship Nedir?

Fellowship, residency eğitiminde olan ya da bu eğitimi tamamlamış doktorların belirli bir alt dalda üst ihtisas yapmasını ifade eden bir programdır. Bu programa kabul şartlarında ilgili branştan olma koşulu tüm üst ihtisas alanlarında yoktur. Bazıları farklı branşlardan da kabul edebilir. 

Fellowship eğitim programları genellikle 1-3 yıl arasında sürer. Kişiler; klinik, akademik ve araştırma odaklı eğitim görür. Bu odaklar ilgili branşa göre yoğunluk açısından farklılık gösterebilir. Eğitim tamamlandığında ise fellow ünvanı alırsınız.

Fellowship’lere Başvuru Koşulları Nelerdir?

ABD’de fellowship yapabilmeniz için gerekli olan başvuru koşullarını karşılamanız gerekir. Bu noktada ilk koşul olan residency sürecinizi tamamlamanız vardır. ABD’de uzmanlık eğitiminizi tamamladıktan sonra fellow programına odaklı bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Elbette tüm bu süreçlerden önce USMLE aşamalarını tamamlamış ve ECFMG sertifikasına sahip olmanız gerekir.

Fellowship’in gerekli olarak öne çıkardığı koşulları tamamladıktan sonra ERAS üzerinden programlara başvuru yapabilirsiniz. ABD’deki fellowship başvuruları için gerekli olan belgeler vardır. Bu belgeleri başvuruların açıldığı Temmuz-Ağustos aylarında iletmeniz gerekir.

Fellowship’lere Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?

ABD’de fellowship başvuruları için gerekli olan belgeler vardır. Bu belgeleri tıpkı residency başvurularında olduğu gibi ileteniz gerekir. Belgeler arasında başlıca CV, Personal Statement, USMLE skorları, LoR (Letter of Recommendation), eğitimlerinize dair transkriptler ve MSPE (Medical Student Performance Evaluation) vardır.

ABD’de fellowship sonuçları Kasım-Aralık aylarında sona erer. Ardından Mart ayında MATCH sonuçları açıklanır. NRMP’de Specialties Matching Service (SMS) üzerinden sonuçlara erişebilirsiniz.

Fellowship MATCH Olmak İçin Gereklilikler

Hedeflediğiniz subspecialty ile MATCH olmanız için öncesinde bir hazırlık sürecinden geçmeniz gerekir. O alanda araştırma ve klinik deneyim yapmış olmanız MATCH olma şansınızı artıracaktır. Ayrıca bu deneyimler sırasında networkünüzü iyileştirerek sürece etkili bir şekilde hazırlanabilirsiniz.

Network oluşturmak için alanınızda konferanslara, seminerlere ve diğer etkinliklere katılabilirsiniz. Bu gibi faaliyetler içinde olmanız kariyerinizi ileri bir noktaya taşıyacaktır.

Personal Statement, mülakatlara çağrılmanızda etkili olan bir belgedir. Neden o alanda derinleşmek istediğinize dair yazacağınız noktalar, karşı tarafın sizi değerlendirmesinde direkt etkili olur. Dolayısıyla hedeflerinizle ilgili ve o alana özgü noktaları öne çıkardığınız bir niyet mektubunu başvuracağınız ABD’de fellowship programı için yazmaya çalışabilirsiniz.

Klinik ya da Research Fellowship’lerin Farkı Nedir?

Klinik fellowship, tıpta uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra belirli bir alanda hasta bakımı, tanı-tedavi süreçleri ve diğer beceriler konusunda daha derin bilgi ve deneyim kazandığınız programlardır. Bu programlarda fellows, aktif olarak hastane ortamında çalışır, hasta görür ve tıbbi kararlar alır. Örneğin, bir kardiyoloji fellowship’inde eko yapmayı, kateterizasyon işlemlerini uygulamayı öğrenirsiniz. Klinik fellowship’ler sonunda genellikle board sınavına girilerek subspecialty alanında resmi uzmanlık kazanılır.

Research fellowship ise daha çok akademik kariyere yönelmek isteyen ya da araştırma geçmişiyle CV’sini güçlendirmeyi hedefleyen hekimler için uygundur. Bu programlarda klinik sorumluluk yoktur veya sınırlıdır; ağırlıklı olarak bilimsel çalışmalara, makale yazımına, istatistiksel analizlere ve projelere odaklanırsınız. Araştırma fellowship’leri genellikle üniversiteler veya büyük hastanelerin araştırma merkezlerinde yürütülür.

Klinik fellowship, hasta bakımı ve uygulamalı uzmanlık için ideal bir yoldur; research fellowship ise akademik görünürlüğü artırmak, network oluşturmak ve gelecekte klinik pozisyonlara başvuru şansını güçlendirmek için önemli bir fırsattır. IMG’ler için research fellowship, ABD sağlık sistemine adım atmak ve referans kazanmak açısından stratejik bir başlangıç olabilir. Hedefinize göre hangisinin sizin için daha faydalı olacağına karar verirken bu farkları dikkate almanız önemlidir.

ABD’de fellowship yapmaya karar verdiyseniz kendinize uygun bir branşa akademik ya da klinik bir fellowship programını seçerek başvurabilirsiniz. Bu konuya dair detayları forum sitemiz üzerinden keşfedebilirsiniz.

Related Articles

Responses