ABD’de Fellowship Programlarına Nasıl Başvurulur?

abd'de fellowship

ABD’de fellowship, tıbbi ve akademik bir uzmanlık alanında ileri düzeyde eğitim almaktır. Bu kapsamda doktorlar, araştırmacılar ya da farklı bölümlerden akademisyenler fellowship programlarına başvuru yapar. 

Öğrenci, doktor ya da uzman doktor olarak ABD’de fellowship sürecini araştırıyorsanız süreç başlarda karmaşık gelebilir. Başvuru yapmanız gereken alanları ve nasıl başvuru yapabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.

Öncelikle üç farklı kategoride programların olduğunu söyleyebilirsiniz: Klinik, araştırma ve akademik. Bu üç alandan birinde uzmanlaşmak için bağlantılı programlara bakabilirsiniz.

Araştırma ve akademi tarafındaki fellowshipler farklı disiplinlerden de başvuru kabul eder. Dolayısıyla tıp mezunu değilseniz, benzer alanlarda faaliyet gösteren bir disiplinden fellowshiplere başvuru yapabilirsiniz. Bu disiplinler arasında biyomedikal mühendislik, genetik, biyoistatistik, sağlık yönetimi ve benzeri alanlar vardır.

Blog yazımız içinde fellowship sürecine dair detaylara aşağıdaki başlıklarla yer veriyoruz.

ABD’de Fellowship Nedir?

ABD’de fellowship programları, belirli bir alanda derinlemesine uzmanlaşmak isteyen doktorlar için tasarlanmış programlardır. Bu programlarda ilgili süre boyunca spesifik bir alanda ileri düzey bilgi edinebilirsiniz. Özellikle akademi tarafında ilerlemek istiyorsanız ABD’de fellowship yapmanız doğru bir adım olacaktır.

Fellowship programlar, tıbbi klinik, araştırma ve akademik olmak üzere üç ana kategoriye ayrılır. Bu kategorilerden birinde uzmanlaşmak istiyorsanız residency sürecinizde başvuru yaparak dahil olabilirsiniz. Genellikle 1 – 3 yıl arası süren fellowshipler program türüne bağlı olarak yoğunluğu değişebilir.

ABD’de fellowship yapmak neden önemlidir?

ABD’de bir alanda fellowship yapıp uzmanlaşmak istemeniz tamamen sizin beklentilerinize bağlıdır. Tıp kariyerinizde gelişim hedefliyorsanız ve akademik anlamda ilerlemek istiyorsanız fellowship yapmak size göre olacaktır.

Bir alanda derinlemesine uzmanlaşmak için eğitim aldığınız süreç boyunca uluslararası network oluşturma şansınız artar. Bu networklerle birlikte iş fırsatlarını da keşfedebilirsiniz. Ayrıca klinik pratiğiniz geliştiği için hastalarla daha ileri düzeyde çalışabilirsiniz.

Akademik anlamda ilerlemek istiyorsanız programlar aracılığıyla derinlemesine gelişim kaydederek hedeflediğiniz alanda yayın çıkarabilirsiniz. Tıp literatürüne katkı sağlamak açısından böyle bir eğitim sürecinden geçmek önemlidir.

Kimler ABD’de Fellowship Programına Başvurabilir?

Programlara başvurmak için birtakım şartlar vardır. Bu şartları sağlamanız halinde başvuru yapabilirsiniz:

  • ABD’de tıp eğitimi almak ya da uluslararası tıp mezunu (IMG) olmak
  • Klinik ya da akademik alanda kariyer yapmak istemek
  • ABD’de uzmanlık eğitimini tamamlamış olmak ya da residency sürecinde olmak
  • ABD’de tıbbi alanda araştırma yapmaya istekli olmak
  • USMLE sınavlarında Step 2 CK ve Step 3’ten yüksek skorlar almak
  • Akademik olarak güçlü bir arka plana sahip olmak
  • İyi referanslara sahip olmak

Bu maddelerin yanı sıra kendinize yönelik bir alanda ilerlediğinizi göstermeniz önemlidir. Halihazırda CV’nizde yaptıklarınızın bu programlara yönelmeniz açısından bir temel oluşturması gerekir. Örneğin patoloji asistanlığı yapıyorsanız fellowship’lerden bu alandaki programlara yönelmelisiniz.

ABD’de Fellowship Program Türleri

ABD’de fellowship programları üç ana kategoriye ayrılır. Bu kategorilere ait detayları başlıklar altında inceleyebilirsiniz.

  1. Klinik fellowship
  • Belirli bir alanda hasta yönetimi, tanı, tedavi ve cerrahi becerilerinizi geliştirmek için hazırlanan uzmanlık programlarıdır. 
  • Bu kategorideki programlar, hastanelerde ya da akademik kurumlarda yürütülür. Program sürecinde doğrudan hastayla temas ettiğiniz rotasyonlar içinde olursunuz.
  • Program sürecinde bir branşta ileri düzeyde uzmanlaşarak karmaşık vakaları çözme konusunda yetkinlik kazanırsınız.
  • Genellikle 1 – 3 yıl arasında süren klinik programlarda hasta yönetimi ve araştırma yapma gibi ek fırsatlar da vardır. İçerikleri inceleyerek kendinizi geliştirebileceğiniz programlara yönelebilirsiniz.
  1. Research fellowship
  • Pre-med ya da klinik alanda araştırmalara odaklandığınız programlar research fellowship olarak adlandırılır. 
  • Bu tip programlarda bilimsel metodolojileri geliştirme, verileri analiz etme ya da akademik yayın üretme gibi süreçler içinde olabilirsiniz.
  • Genellikle biyomedikal alandaki çalışmalar bu kategoride gerçekleşir. İlaç geliştirme ya da genetik çalışmalar gibi branşlarda derinlemesine uzmanlaşabilirsiniz. Ayrıca bilimsel anlamda katkı sağlamanız noktasında da bu alanlar etkilidir.
  • Reserach programları ABD’de; üniversitelerde, araştırma enstitülerinde ya da tıbbi kurumlarda gerçekleşir. 
  • Programların ana amacı, klinik uygulamalardan ziyade akademik alanda üretkenliğinizi artırmaktır. Özellikle akademik kariyer için bu kategori uygun olacaktır.
  • Researchlerde klinik deneyim zorunlu değildir. Tıp dışındaki branşlardan da research fellowship programlarına katılabilirsiniz.
  1. Akademik fellowship
  • Tıp fakültesinde eğitim verme gibi bir akademik amacınız varsa bu türdeki programları inceleyebilirsiniz. 
  • Programlarda eğitim verme, klinik rotasyonları yönetme, akademik yazım becerilerini geliştirme ve benzeri konulara odaklanılır.
  • Program içeriği tıp eğitimi odaklı ilerlerken müfredat geliştirme alanlarında da deneyim kazanmanızda da etkilidir.
  • Öğrencilere etkili ders anlatma, vaka sunma ve eğitim süreçlerini yönetme gibi görevler detaylı bir şekilde kazanım olarak aktarılır.

Fellowship Programlarına Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?

Başvuru yapabilmeniz için gerekli olan bazı adımlar vardır. Bir hedefinizin olması ve bu hedef için CV’nizi geliştirmeniz önemlidir. Ayrıca aldığınız referanslar, yayınlarınız, USMLE skorlarınız ve programa dair motivasyonunuz diğer önemli faktörler olarak öne çıkar.

Başvuru yapma sürecinizde genellikle ERAS ya da doğrudan başvurular vardır. Tüm gereklilikleri tamamladıktan sonra hedeflediğiniz alana yönelik başvurularınızı iletebilirsiniz. Bu gerekliliklerden aşağıdaki başlıklar altında bahsediyoruz:

Hedef belirleme

Klinik, research ya da akademik alanları inceledikten sonra kendiniz için hangi programın iyi olabileceğini belirlemeniz gerekir. Bunu yaparken hocalarınıza danışabilir ya da CV’nizi detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Geleceğe yönelik düşündüğünüzde kendinizi neyi yaparken gördüğünüz de önemlidir. 

Klinik ya da araştırma odaklı ilerlemek iki farklı noktadır. Klinik odaklı ilerlediğinizde hasta bakımı, tanı ve tedavi süreçleri gibi başlıklar öne çıkar. Bu başlıklarla birlikte cerrahi alandaki becerilerinizin geliştiği programları düşünebilirsiniz. Akademik ya da araştırma odaklı ilerlemek ise benzer bir noktadadır. Klinik düşünmediğiniz bir senaryoda bu iki kategoriyi inceleyebilirsiniz.

CV hazırlama

ERAS sistemi üzerinden başvuru yaptığınız kurumlar genellikle sistemdeki CV’nizi inceler. Burada tüm yaptığınız etkinliklere yer vermeniz gerekir. Özellikle hedeflediğiniz programlara yönelik faaliyetlerinizin olması karşı tarafta pozitif bir algı oluşturacaktır.

CV’nin yanında Personal Statement, yani o programı neden istediğinize dair bir belge de hazırlamalısınız. Bu belgeyi doğrudan ya da ERAS’a yükleyerek programa iletebilirsiniz. Residency başvuru sürecinizden farklı olarak spesifik anlamda uzmanlaşmak istediğiniz noktalara değinebilirsiniz. Programa neden uygun bir profil olduğunuzu açıklayabilirsiniz.

LoR (Letter of Recommendation) alma

Residency sürecinizde hocalarınıza ABD’de fellowship yapma amacınızdan bahsedebilirsiniz. Henüz junior resident döneminizde bunu söyleyerek klinik ya da araştırma odaklı bir süreç takip edebilirsiniz. Örneğin hedefiniz klinik bir fellowshipse bu anlamda görev tanımınızı detaylandırmak isteyebilirsiniz. Hocalarınızın bu süreci takip etmesi, yazacakları referansın daha özgün olmasında etkili olur.

ERAS’a yükleyeceğiniz referanslarınız için referansı görme hakkınızdan vazgeçebilirsiniz. Direkt hocanızın bağlantı üzerinden yükleyeceği referanslar değerli olacaktır. ERAS kullanmayan programlar için programların mail adresine de referans iletilebilir.

Yüksek USMLE skorları alma

USMLE, halihazırdaki tıbbi bilgi birikiminizi ve becerilerinizi ABD odaklı kanıtlayabileceğiniz bir sınav sistemidir. Buradan aldığınız skorlar, ABD’deki programlar tarafından önemsenir. Özellikle fellowshipler daha akademik ve ileri düzey oldukları için USMLE Step sınavlarından yüksek skorlar almalısınız.

Research yapma

Akademik ve klinik açıdan derinleşeceğiniz fellowshipler için research yapmanız kabul edilmenizde etkilidir.

ABD’de fellowship programlarını araştırma

Mayo Clinic 

Kardiyoloji, onkoloji ve nöroloji gibi alanlarda fellowship programlarını keşfedebileceğiniz bir kurumdur.

Johns Hopkins University

Research odaklı fellowshipleri bulabileceğiniz programlar vardır.

Massachusetts General Hospital (Harvard Medical School)

Farklı disiplinlerde ileri düzey programları burada keşfedebilirsiniz.

Cleveland Clinic

Kardiyovasküler tıp ve cerrahi alanlarda programlarıyla öne çıkar.

University of California, San Francisco (UCSF)

Araştırma ve klinik açıdan öne çıkan programlar vardır.

Fellowship programlarına başvuru yapma

Çoğu program, tıp kariyerinize ilişkin tüm bilgilerinizin kaydedildiği ERAS (Electronic Residency Application Service) sistemi üzerinden başvuruları kabul eder. Bu sizin için de daha pratik bir başvuru yöntemi olacaktır. Dolayısıyla programları araştırırken başvuruları nereden kabul ettiklerine de bakabilirsiniz. 

Üniversite ve hastanelere ait web siteleri üzerinden fellowship başvuruları alabilirler. Ayrıca başvurulara dair detaylar için resmi web sitelerini sürekli takip etmek önemlidir. Başvuru tarihleri ya da gerekli belgeler gibi noktalara buradan ulaşabilirsiniz.

Klinik alanda yapacağınız fellowshipler için NRMP ABD’de Fellowship MATCH’i takip edebilirsiniz. Genellikle süreç buradan yürütülür.

Amerika’da Doktorluk Forumumuz ile Detayları Keşfedin!

ABD’de doktorluk yolculuğu yalnızca MATCH süreciyle son bulmaz. Bazı doktorlar ileri düzeyde uzmanlaşmak isteyebilir. Sizin de böyle bir hedefiniz varsa residency sürecinizde fellowship yapmayı düşünebilirsiniz. Düşünmeye başladığınız andan itibaren CV’nizi ve halihazırdaki faaliyetlerinizi bu amaç doğrultusunda geliştirebilirsiniz.

Yazı içinde amaca yönelik nasıl bir yol izleyebileceğinizden bahsettik. Süreç hakkında merak ettiğiniz diğer sorular için ve en önemlisi ABD’de fellowship ve doktorluk için forumumuz üzerinden merak ettiklerinizi bulabilirsiniz!

Related Articles

Responses