ABD’de Staj Yaparken Residency Sürecine Nasıl Hazırlanılır?

ABD’de doktorluk için hazırlık sürecinin bir parçası da staj yapmanızdır. Bir yandan ABD’de staj yaparken residency sürecine hazırlanmaya devam etmelisiniz. Bu kapsamda Step 1 pass olmuş ya da Step 2 CK’den puan almış olabilirsiniz. Fakat ERAS’a yüklemeniz gereken diğer belgeler de olacaktır.
ABD’de staj yapmanız, residency sürecinde rekabet edebilirliğiniz için önemlidir. Staj yaptığınızda hem ABD tıp sistemini yakından tanımış olursunuz hem de stajdaki hocalarınızdan referans alabilirsiniz. Bu sayede residency süreciniz için ERAS’taki belgeleri tamamlamış olursunuz.
ABD’de staj yaparken residency sürecini nasıl yönetmeniz gerektiğine ve ERAS sistemine yüklemeniz gereken belgelere yazı içinde değiniyoruz.
ABD’de Staj Yaparken Residency Süreci
Hands-on klinik stajlar genellikle Step 1 pass sonucu ister. Dolayısıyla birçok aday Step 1’den pass olduktan sonra staj yapma eğilimindedir. Bu süreç bir yandan residency açısından da kritik olduğu için gerekli belgeleri toparlamalısınız.
ABD’de staj yaparken stajınızın 2. haftasından itibaren hocalarınıza hedeflerinizden ve ABD’de neden devam etmek istediğinizden bahsedebilirsiniz. Bu sayede size LoR (Letter of Recommendation) yazabilmelerine yönelik bir sebep sunmuş olursunuz.
Staj sürecinizde size ilham veren ve hedeflediğiniz branşı netleştirmenizde etkili olan vakaları not alabilirsiniz. Özellikle bu vakaları residency interview’larında ya da Personal Statement’ınız içinde sunabilirsiniz. Sizi etkileyen örneğin patoloji alanında bir vaka, patoloji branşı hedefiniz varsa direkt sunabileceğiniz bir noktadadır.
Interview’da neden o bölümü seçtiğiniz sorgulandığında staj süreciniz ve gördüğünüz ilgili vaka ile açıklama yapabilirsiniz. Burada hem klinik deneyim hem de motivasyon açısından bir konuşma hazırlayabilirsiniz. Her ne kadar sorular program direktörlerinden geliyor olsa da büyük ölçüde sizin açıklamalarınızla yönlenir. Neyden bahsetmek istiyorsanız buna göre yanıtlarınızı o kısma çekebilirsiniz.
Staj süreci mesleki anlamda birçok şey katacaktır. Kültürlerarası çalışma deneyimi, farklı kültürlerden ve dillerden hastalarla etkileşim ve direkt tanı ve tedavilere dahil olmanız kariyeriniz açısından artıdır. Buradaki deneyim CV’nizde, personal statement’ınızda ve interview sürecinizde önemli bir referans olacaktır.
ERAS İçin Gerekli Belgeler Ne Zaman Hazırlanmalıdır?
ERAS’a yüklemeniz gereken belgeleri, ABD’de doktorluğa karar verdiğiniz andan itibaren listeleyip kontrol etmelisiniz. Şu belgeler ön planda olacaktır:
1. USMLE Step 1 Pass sonucu
Amerika’da hedeflediğiniz programla MATCH olabilmeniz için Step 1 pass sonucu gerekir. Bu sonucu ilk girdiğiniz sınavdan almalısınız. Birden fazla kez Step 1’e girmeniz red flag’dir. Dolayısıyla gerçekten emin olduğunuzda ilgili periyotu belirleyip sınava girebilirsiniz.
2. USMLE Step 2 CK skoru
USMLE aşamalarından ilk iki sınav MATCH olabilmeniz için gereklidir. Bu sınavlardan Step 2 CK, skor aldığınız bir sınav olarak öne çıkar. Rekabetin yüksek olduğu bir programı hedefliyorsanız Step 2 CK’den 245+ puan almalısınız.
3. ABD’de staj
ABD’de hands-on staj yapmak opsiyonel fakat yapılmaması durumunda red flag olarak değerlendiriliyor. Program direktörleri daha önce ABD’ye gelip buradaki tıp sistemini yakından tanımanızı hedefliyor.
4. ABD’de observership
Amerika’da doktorluk için observership yapıp yapmamanız hands-on kadar önemli değildir. Bütçeniz ve zamanınız varsa ekstra olarak observership yapabilirsiniz. Gözlem odaklı bir staj türü olduğu için yapılması pek zorunlu değildir.
5. ABD’ye yönelik CV
CV ile resume arasında belirgin bir fark vardır. ABD’ye yönelik hazırladığınız CV’de yaptığınız stajlar ve diğer deneyimleri birkaç madde ile açıklanmalısınız. Ayrıca CV’de yer vereceğiniz her şeyin kanıtlanabilir olması gerekir. Örneğin hobilerinizi dürüstlükle yazmanız gibi. Gerçekten sizi ifade ettiğini düşündüğünüz profesyonel bir CV hazırlayabilirsiniz.
6. Personal Statement
Neden ABD’de uzmanlık hedeflediğinize ve o programı istediğinize yönelik açıklamalara yer verdiğiniz personal statement belgesini ERAS’a yüklemelisiniz. Yaptığınız başvurulara özel olarak hazırlamanız MATCH olma şansınızı artıracaktır.
7. Letter of Recommendation (LoR)
Stajlardan sonra hocalarınızın tıbbi bilgi ve becerilerinize yönelik yazdığı LoR’ları ERAS’a yükleyebilirsiniz. Bu belgeleri direkt yüklemek yerine hocanıza bağlantı ileterek ondan yüklemesini istemek daha etkili olacaktır. Ayrıca LoR’u görme hakkınızdan vazgeçmeniz de referansın değerli algılanmasında etkili olacaktır.
ABD’de staj yaparken residency süreciniz için hazırlamanız gereken noktalar genellikle LoR, staj, personal statement ve CV olabilir. Bu belgeleri taslak olarak belirleyip ilerleyen süreci etkili şekilde yönetebilirsiniz. Detaylı bilgileri keşfetmek için Amerika’da doktorluk forumumuz içinde sorularınızı sorabilirsiniz ve görüşlerinizi iletebilirsiniz.
Responses