ABD’de Uzmanlık Şartı Olmadan Doktor Olarak Çalışmak Mümkün Mü?

abd'de uzmanlık

Türkiye’de tıp fakültesi mezunu ya da halihazırda öğrencisiyseniz ABD’de uzmanlık şartı olmadan doktor olarak çalışmak için gerekli şartları merak ediyor olabilirsiniz. Bu noktada öncelikle Amerika’nın bu noktada net şartları olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’deki tıp fakültesi lisansınız direkt olarak ABD’de geçerli değildir. Bu lisansla ya da henüz öğrenciyken staj fırsatlarını değerlendirebilirsiniz. Fakat ABD’de doktor olarak çalışmak istiyorsanız öncelikle residency (uzmanlık) sürecine girmelisiniz.

Residency süreci için USMLE aşamalarını tamamlamanız ve ABD odaklı CV hazırlamanız gerekir. Bu aşamaları öğrenciyken tamamlayıp mezun olduktan sonra ABD’ye ihtisas süreci için gidebilirsiniz. Yaklaşık 3 – 7 yıl süren residency sürecinden sonra ABD’de uzman doktor olarak çalışabilirsiniz.

Elbette yalnızca USMLE sınavlarındaki başarınıza bakılmaz. CV’nizin ABD odaklı olması için referanslarınız, ilgi alanlarınız, research/case report çalışmalarınız, stajlarınız ve personal statementınız CV’de olmalıdır. 

Yazı içinde ABD’de doktorluk yapabilmek için gerekli olan şartlara değiniyoruz.

ABD’de Uzmanlık Şartı Olmadan Doktor Olarak Çalışmak

ABD’de uzmanlık şartı olmadan doktor olarak çalışmak için öncelikle dört senelik bir üniversiteyi bitirip lisans almanız gerekiyor. Ardından ABD’de medical school’a yerleşip 4 yıllık bir eğitim alırsınız. 

Uzmanlığınızı almanız için yine USMLE sınavlarına girip 3 – 7 sene arası ihtisasınızı yaparsınız. Bu sürecin ardından artık lisanslı doktor olursunuz ve ABD’deki hastanelerde çalışabilirsiniz.

4+4+4’lük sistemle uzman doktor olma süreci şayet ABD’de ilerlemek istiyorsanız geçerlidir. Türkiye’den direkt ABD’de residency sürecine girmek için ise tıp fakültesi mezuniyeti ile USMLE aşamaları vardır. Dolayısıyla yine benzer bir sürede 6 + 3-7 sene şeklinde MD derecesi alabilirsiniz.

Türkiye Tıp Diploması ile ABD’de Residency Sürecine Girmek

doktor olarak çalışmak

Türkiye tıp diplomasına sahipseniz ya da şu an Türkiye’deki bir tıp fakültesinde öğrenciyseniz residency sürecine girmeniz için USMLE aşamalarını iyi şekilde bilmelisiniz. Bu aşamalara girmeniz için öncesinde ECFMG sertifikası almanız gerekir. Dolayısıyla ECFMG ID alıp ardından bu ID ile size iletilen Form 186 belgesini notere onaylatırsınız. Daha sonra Step 1 veya Step 2 CK için başvuru yapabilirsiniz.

Step sınavlarına hazırlık süreci, TUS’tan farklıdır. Bu sınavlara hazırlanırken First Aid, Pathoma ya da UWorld gibi USMLE odaklı kaynaklara ihtiyacınız vardır. Kaynakların etkili kullanımı için kendinize özel olarak hazırladığınız ders programı kritik önem taşır. Bu ders programı ile bir rutin oluşturarak çalışabilirsiniz.

Düzenli çalışmayla alacağınız USMLE skorlarının yanında ABD’de USCE (klinik staj) yapmanız da önemlidir. ABD’deki tıp sistemini yakından tanıyacağınız bu stajda ABD’li bir hocadan referans da alabilirsiniz. Dolayısıyla hem deneyim hem de CV’nizdeki LoR (Letter of Recommendation) için staj önemlidir.

Residency süreci için önemli gerekliliklerden biri de OET ile İngilizce dil becerinizi kanıtlamanızdır. Bu süreçte OET Medicine’e girerek dört aşamayı başarıyla tamamlayıp belge alabilirsiniz.

Bir diğer aşama ise uzmanlık branşları için motivasyonunuzu ifade ettiğiniz Personal Statement yazmadır. PS yazma sürecinizde neden o bölümü istediğinizi, ilgili hastanenin size neler katacağını ve gelecek hedeflerinizi düşünebilirsiniz. Ayrıca hastanenin spesifik bir özelliği varsa ve sizin sürecinize katkı sağlayacaksa bunu da PS içinde belirtebilirsiniz.

MATCH Sürecinde Yabancı Adaylar Nasıl Değerlendirilir?

ABD’deki programların adayları nasıl değerlendirdiğini bilmeniz MATCH sürecinizi yönetmeniz açısından gereklidir. Bu noktada CV’nizin ABD odaklı olması ya da çalışmalarınızı nasıl sürdüreceğiniz önemli başlıklardır. Program direktörlerinin sizi uygun bir aday olarak görmesindeki etkenleri bildiğinizde buna göre kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Neredeyse tüm programlar için ABD’de staj yapmanız ve direkt ABD’deki bir hocadan LoR almanız önemli bir konudur. Bu stajı yapmanızı önemsemelerinde sisteme öncesinde tanıklık etmiş olmanız ve hızlı bir şekilde sürece adapte olacağınızı göstermeniz etkilidir. MATCH sürecinde sonra alışma sürecinizin hızlı olması, sisteme direkt katılmanız, program direktörleri tarafından dikkate alınan bir maddedir.

Yabancı adayları (IMG) değerlendirirken rekabetin yüksek ya da düşük olmasına göre kriterler farklılık gösterebilir. Örneğin çok fazla başvuru alan bir program normalde research yapıp yapmamayı ana madde olarak görmezken bir adayın diğerlerine göre farklı olup olmaması açısından önemseyebilir.

Yazı içinde ABD’de uzmanlık şartı olmadan doktor olarak çalışmak hakkındaki detaylara yer verdik. Bu konuda merak ettiğiniz farklı noktalar varsa Amerika’da doktorluk forumumuz üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.

Related Articles

Responses