Amerika’da Doktorluk Başvurusu İçin 10 Adım

amerika'da doktorluk başvurusu

Amerika’da doktorluk başvurusu, yabancı bir öğrenci/mezun olarak ihtisasınızı ABD’de sürdürmek istiyorsanız bir dizi gerekliliği içerir. Bu gereklilikler arasında; USMLE sınavları, stajlar, referanslar, CV’nizdeki diğer maddeler ve mezuniyet belgeniz vardır.

ABD’de ihtisas yapabilmek için bir başvuru süreci vardır. Başvuru sürecinde gerekli belgeleri alıp ERAS sistemine yüklemelisiniz. Bu sistem içindeki belge yükleme alanlarını kullanabilirsiniz.

Amerika’da doktorluk başvuru sürecinin büyük bir bölümünü USMLE sınavları oluşturur. Türkiye’de aldığınız tıp eğitimini uluslararası alanda kanıtlamak için bu sınavlara girmelisiniz. ABD’deki bir branşla MATCH olabilmenizde bu sınavlardan aldığınız skorlar büyük oranda etkili olacaktır.

Amerika’da doktorluk başvurusu için gerekli belgelere ve bu süreçte neler yapmanız gerektiğine 10 adımda değiniyoruz.

1. ECFMG Sertifikası Alma

Sınavlara girmeye hak kazanmak ve ABD’de tıp fakültesi eğitiminizi göstermek için ECFMG sertifikasına sahip olmalısınız. Amerika’da doktorluk başvurusu için bu sertifikayı almak yaklaşık birkaç hafta sürecektir.

Öncelikle IWA üzerinden başvurunuzu yapmanız gerekir. Burada kimlik bilgileriniz, fakülteniz, yaşadığınız ülke ve benzeri bilgiler istenir. Bilgileri doğru şekilde doldurmanızdan sonra 1 – 2 hafta içinde tarafınıza ECFMG ID ile Form 186 belgesi gönderilir.

ECFMG ID, bütün ihtisas ve sonrasındaki süreçte kullanabileceğiniz bir kimlik numarasıdır. Bu ID ile tıp kariyerinize bütüncül bir şekilde bakabilirsiniz. Tamamen size özel olarak verilir. Bir başkası bu ID’ye sahip olamaz. Form 186 belgesi ise notere onaylatmanız gereken bir belgedir. 

Amerika’da doktorluk başvurusu yapan kişinin siz olduğunuzdan emin olmak için ECFMG sertifikasyon sürecinde noter aşaması da vardır. Bu aşamada NotaryCam üzerinden randevu alırsınız. Randevu günü ve saatinde noter memuru ile online bir görüşme gerçekleştirirsiniz. 

Görüşmeye katılırken yanınızda pasaportunuzun olması önemlidir. Pasaportunuzu kameraya göstermeniz gerekir. Görüşme boyunca notarycam görevlisi gerçek bir kişi olup olmadığınıza bakar. Burada adınızı, yaşınızı, adresinizi ve diğer demografik bilgilerinizi sorgular. Daha sonra fotoğrafınızı çeker ve forma ekler. Son aşamada her iki taraf da elektronik ortamda imza atar. Bu şekilde form ECFMG’ye iletilir ve en fazla 1 hafta içinde tarafınıza ECFMG sertifikası gönderilir.

2. USMLE Step 1 ve Step 2 CK Sınavlarını Verme

ECFMG sertifikasına sahip bir aday olarak USMLE Step başvurularını yapabilirsiniz. Bu başvurular için herhangi bir mezuniyet şartı aranmaz. Yalnızca tıp fakültesi öğrencisi/mezunu olmanız yeterlidir. 

Step 1 başvurusu, genellikle adayların ilk aşamada yaptıkları bir başvuru olarak öne çıkar. Bu başvuruda sistem üzerinden ödeme yapıp kendinize uygun bir sınava giriş periyodu belirlersiniz. Step 2 CK ve Step 3 için de benzer bir süreç geçerli olacaktır.

Step 1, sonucunda Pass ya da Fail olduğunuz bir sınavdır. Step 2 CK ve Step 3 ise skor aldığınız aşamalardır. Dolayısıyla diğer iki aşamadan aldığınız skorlar daha fazla önemsenir. Özellikle rekabetin yüksek olduğu alanlarda faaliyet göstermek istiyorsanız 230+ skor almak için çalışabilirsiniz.

Step 1 ücreti, 2025 itibariyle 1020 USD ve teslim ücreti 205 USD şeklinde toplam 1225 USD’dir. Step 2 CK ücreti ise 1020 USD + 230 USD ile 1250 USD olarak öne çıkar. MATCH olduktan sonra girdiğiniz Step 3 aşaması ise 925 USD’dir.

Aldığınız skorları ERAS sistemine yükleyebilirsiniz. Her aşama için ayrılan bölümler vardır. Buraya yüklemeniz halinde hedeflediğiniz branşlara başvuru yaparken ekstra bir belge gönderimi yapmanıza gerek olmayacaktır.

3. Tıp Diploması Denkliği Alma

Halihazırda bulunduğunuz ya da mezun olduğunuz tıp fakültesinin Amerika’da doktorluk başvurusu için ABD tarafından kabul görmesi gerekir. Bu sebeple denklik için başvuru yapabilirsiniz ya da detaylara bakabilirsiniz.

Şu anda kabul edilmeyen bir üniversitedeseniz bu durumu fakültenizdeki yetkili hocalara ya da rektöre bildirebilirsiniz. Bu sayede fakülteniz denklik alma sürecine girebilir.

4. Amerika’da Doktorluk Başvurusu İçin Klinik Staj Yapma

Amerika’da doktorluk başvurusu için ABD’de klinik staj deneyiminizin olması gerekir. Elective, hands-on ya da USCE olarak da duymuş olabileceğiniz bu stajlar, bilgi ve deneyim açısından önemlidir. Direkt ABD’ye giderek oradaki sistemi yakından tanıyıp networkünüzü geliştirebilirsiniz.

Klinik stajlara katıldığınızda observership gibi yalnızca gözlem yapmazsınız. Aynı zamanda tanı ve tedavi süreçlerinde aktif olabilirsiniz. Bu yönüyle bazı staj programları Step 1 Pass sonucunuzun olmasını ya da tıp fakültesi 5. sınıf olmanızı isteyebilir.

Kendinize uygun hands-on staj araştırmasını yaparken henüz mezun değilseniz elective yapmanız iyi olacaktır. Direkt hastane stajı olacağı için buradaki deneyiminiz de diğer deneyimlere göre farklıdır. Farklı branşlarla disiplinlerarası çalışırsınız. Ayrıca hastaneler 7/24 açık olduğu için vaka çeşitliliği yüksektir.

Diğer bir konu da klinik stajların kısıtlı vaka içermesi ve deneyim açısından katkısının daha az olmasıdır. Genellikle kliniklerde kronik hastalar vardır. Rutin şeklinde geçeceği için bilgi ve deneyim açısından hastaneye göre kısıtlıdır. Yine de bu tip staj yapma amacınıza göre değişir. İleride daha az vaka ile çalışmak, klinikte ilerlemek istiyorsanız bu tip stajları da değerlendirebilirsiniz.

ABD’de hands-on, elective ya da observership gibi farklı staj türlerini yapmanız MATCH süreci açısından önemsenir. Direkt ABD’ye gelmeniz, buradaki kültürü yakından tanımanız, tedavi süreçlerine katılmanız ve sistemi öğrenmeniz; olumlu bir izlenim oluşturur. Yaptığınız bu tipteki stajları ERAS üzerinden CV’nize ekleyebilirsiniz.

5. LoR (Letter of Recommendation) Alma

Stajların ardından hocalarınızdan LoR alabilirsiniz. Türkçesiyle referans mektubu da diyebileceğimiz bu belgeler, staj sürecindeki katılımınızın ve bilginizin ABD’li bir hoca tarafından onaylanmasıdır. Orada faaliyet gösteren bir hocanın sizi onaylayıp referans olması, MATCH sürecinde programların dikkatini çeker. Rekabet ettiğiniz adaylara göre etkili LoR’larla öne çıkabilirsiniz.

Elbette LoR’un içeriği ve size özel olması gerekir. Bir hoca herkese benzer şeyler yazıyorsa ve direkt o kişiyle ilgili spesifik bir noktaya değinmiyorsa MATCH sürecinde bu tip LoR, etkili bir referans olarak değerlendirilmez. Dolayısıyla özgünlük temel bir noktadır.

Diğer taraftan LoR yüklemeyi mümkünse kendiniz yapmamalısınız. ERAS üzerinden LoR yükleyecek hocanıza bir bağlantı iletip onun LoR’u yüklemesini isteyebilirsiniz. Bu şekilde yüklenen referanslar, direkt adayın yüklediği referanslara göre daha kaliteli ve geçerli olarak algılanır.

LoR’u hocanızın yüklemesinin ardından görme ya da görmeme hakkınız vardır. Burada da LoR’u görmemeniz önemlidir. Bu davranışınız kendinize güvendiğinizi ve yazılanları görmeseniz de emin olduğunuzu gösterir. LoR’unuzun kalitesini bu şekilde artırabilirsiniz.

6. Personal Statement Yazma

Neden o branşı istediğinizi ve gelecek hedeflerinizi anlattığınız Personal Statement, Amerika’da doktorluk başvurusu için yüklemeniz gereken belgeler arasındadır. Bu belgeyi hedeflediğiniz branşlara özel olarak hazırlayabilirsiniz. Her başvuruda ilgili hastaneye göre düzenleyip iletebilirsiniz.

Düzenleme sırasında programın gereksinimlerini incelemek ve kendi becerilerinizi bunlara göre şekillendirmek önemlidir. Örneğin ilgili branşa yönelik bir deneyiminiz varsa bunu PS içinde vurgulayabilirsiniz. Ayrıca başvuru yapma amacınızı kişisel bir hikayeniz varsa birleştirebilirsiniz.

Personal Statement’ınızın grammar kurallarına uygun ve iyi bir akışta olması, karşı tarafı etkileyen bir noktadır. Dolayısıyla PS’yi yazdıktan sonra İngilizcesine güvendiğiniz bir arkadaş ya da hocanıza okutup eksiklikleri tamamlayabilirsiniz. Gerçekten emin olduğunuz PS’leri paylaşmanız kritiktir. İyi hazırlanmış bir PS, karşı tarafı etkiler ve MATCH olma sürecinizde önemli bir rol oynar.

7. OET Medicine

İngilizce dil yeterliliği, Amerika’da doktorluk başvurusu için en önemli noktalardan biridir. Step sınavlarından yüksek skorlar almak, mülakat süreçlerini iyi şekilde geçirmek ve sonucundan MATCH olabilmek için İngilizcenizi B2 – C1 seviyesine getirmelisiniz.

Halihazırda bu seviyeden düşük bir İngilizceniz varsa önceliğinizi Step sınavlarından daha çok buna yöneltmelisiniz. Çünkü Step sınavlarında soruları anlamanız ve doğru yanıtlamanız gerekir. B2 üstü bir İngilizceniz yoksa sınavları iyi şekilde geçiremezsiniz ve düşük skorlar alabilirsiniz.

İngilizcenizi geliştirdikten hemen sonra Step sınavlarına ya da OET’ye girebilirsiniz. Fakat OET için özel bir çalışma sürecine girmeniz gerekir. Sınav sistemini tanıyarak OET’den iyi skorlara ulaşabilirsiniz. Ortalama 350 puan alarak İngilizce becerinizi belgeleyebilirsiniz.

Elbette Amerika’da doktorluk başvurusu için gerekli belgeler arasında OET yerine IELTS de geçerlidir. Fakat OET Medicine direkt sağlık çalışanlarına yönelik olduğu için daha rahat verebileceğiniz bir sınavdır. IELTS gereksinimleri farklı ve kompleks olabilir. Dolayısıyla OET ile yeterliliğinizi kanıtlamanızı öneririz.

8. CV Hazırlama

Amerika’da doktorluk başvurusu için güçlü bir CV’ye sahip olmanız şarttır. Bu CV ile tüm gereklilikleri karşıladığınızı ve iyi bir profil olduğunuzu programlara gösterebilirsiniz. CV’nizi Türkiye’deki bir CV gibi düşünmemelisiniz. Tamamen ABD odaklı hazırlamalısınız.

Amerika’da doktorluk başvurusu odaklı CV hazırlarken eklemeniz gereken bazı detaylar vardır. Örneğin X deneyimini tarih ve belki de yer olarak ekledikten sonra bu deneyimde neler yaptığınıza iki üç madde ile değinebilirsiniz. Özellikle klinik deneyimlere yer vermeniz kritik önem taşır. Yine case report ya da researchlerinizi de burada belirtebilirsiniz.

Hobiler ve ilgi alanları da Amerika’da doktorluk başvurusu için CV’nizde yer alan diğer noktalar arasındadır. ABD’de iyi bir akademik kariyerin yanında sosyal olarak neler yaptığınız da önemsenir. Dolayısıyla sosyal yönünüzü güçlü tutup hobilerinize ve ilgi alanlarınıza vakit ayırmanız, bunlarla ilgili somut etkinlikleri CV’nizde sunmanız pozitif karşılanır. 

Amerika’da doktorluk başvurusu için CV hazırlarken yapmadığınız ya da ilgilenmediğiniz bir şeye yer vermemelisiniz. Çünkü burada yazdığınız her nokta interviewlarda size sorulacaktır. Dolayısıyla gerçekten üzerine konuşabileceğiniz şeyleri CV’nize eklemenizi öneririz.

9. Vize Alma

Amerika’ya doktor olarak ya da staj programı kapsamında gitmek için farklı vize türlerinden birine sahip olmanız gerekir. Ayrıca bu vizenin programınız boyunca ABD’de kalmanızı destekleyecek nitelikte olması önemlidir. 

Özellikle J-1 ve H-1B vizeleri Amerika’da doktorluk başvurusu için öne çıkar. Bunlar arasından J-1 vizesi, ABD’de tıp kariyerinizi geliştirmeye yönelik alabileceğiniz bir vizedir. H-1B ise 3 yıl süreyle verilen, stajlardan daha ziyade doktorluk süreçlerine uygun olan bir vizedir. Ayrıca bu vize türünde 6 yıla kadar uzatma yapabilirsiniz. H-1B vizesini, ABD’de uzun süre yaşamak ve ihtisas sonrası sürecinizi ayarlamak için alabilirsiniz.

Vize başvuruları randevularının 1 – 2 yıl sonrasına verildiğini bilerek sürece hazırlanmalısınız. Elbette bu tarihleri öne çekme şansınız vardır. Düzenli olarak vize randevu sayfasını yenileyerek ön tarihlerden birini alabilirsiniz. Ayrıca email atarak öne çekmek için bir sebep sunabilirsiniz. Örneğin ABD’de elective yapacaksanız hastaneden belge talep edip ilgili tarihleri sunmak gibi. Bu sayede vize randevunuzu öne çekebilirsiniz. 

10. NRMP ve MATCH Sürecine Dahil Olma

NRMP (National Resident Matching Program), Amerika’da doktorluk başvurusu yapabilmeniz için gerekli olan tüm aşamaları bir program şeklinde sunar. Bu program, 2025 için şu şekilde planlanmıştır:

  • 31.01.2025: Standart kayıtlar için son gün
  • 05.03.2025: Tercih sıralamalarınızı (Rank Order List – ROL) bildirmeniz son gü
  • 17.03.2025: MATCH Haftası başlar. Bu haftada hangi programlarla MATCH olduğunuzu görürsünüz.
  • 21.03.2025: MATCH Günü ise resmi olarak hangi programlarla MATCH olduğunuzun duyurusu yapılır.
  • 01.07.2025: Uzmanlık eğitiminiz başlar.

ECFMG sertifikası almadan MATCH sürecine kadar devam eden Amerika’da doktorluk başvurusu için aşamalara yer verdik. Aşamalar hakkında aklınıza takılan noktalar için ilgili konularla ilgili forum içinde araştırma yapabilir ya da sorularınızı iletebilirsiniz. Şimdiden bu süreç için başarılar dileriz!

Related Articles

Responses