Amerika’da Tıp Uzmanlığı 2025 | USMLE ve Diğer Süreçler

Amerika'da tıp uzmanlığı

Amerika’da tıp uzmanlığı, Türkiye’deki tıp fakültesi mezun veya öğrencisi olarak merak ettiğiniz bir konu şeklinde öne çıkar. Bu uzmanlık sürecinin nasıl gerçekleştiği, hangi kriterlerle uzmanlık yapılabileceği, uzmanlık süreleri ve diğer detaylar soru işaretidir.

Amerika’da uzmanlık, temelde USMLE sürecini gerekli kılar. Türkiye’de aldığınız eğitimin ABD’de denk sayılabilmesi için öncelikle Step 1 ve Step 2 CK aşamalarını geçmeniz zorunludur. Ardından diğer nitelikleriniz değerlendirilmeye alınacaktır.

USMLE kazandıktan sonra hedeflediğiniz branşlar için hastane veya kurumları belirleyerek başvuruda bulunursunuz. Bu başvuru sürecinde ilgili hastane ile kriterlerinizin örtüşmesi gerekir. Bu sebeple sürece MATCH süreci denir.

Amerika’da tıp uzmanlığı süreci Türkiye’de olduğu gibi en az 3 – 5 yıl arası sürer. Bazı uzmanlıklar daha uzun da sürebilir. Örneğin yoğun bir program olan nörocerrahi 7 yıl sürmektedir. Bunun yanı sıra daha az yoğunluk gerektiren aile hekimliği 3 yıl sürer. Bu süreç boyunca teorik olarak bilgilerinizi güçlendirirken deneyiminizi artırırsınız.

Yazı içinde Amerika’da tıp uzmanlığı sürecine dair merak ettiğiniz detaylara yer veriyoruz.

Amerika’da Tıp Uzmanlığı Nedir?

  • Amerika’da tıp uzmanlığı, residency süreci olarak ifade edilir. Bu sürece dahil olmak için USMLE’den geçerli skorlar almış olmanız önceliklidir.
  • Ardından ABD’de staj yapma ve LoR (Letter of Recommendation) alma gibi noktalar CV’nize dahil edilir. Bunun yanında CV’nizde sizi diğerlerinden ayırt eden detaylar ve diploma notunuz da  önemlidir.
  • Amerika’da doktor olarak çalışmak için iyi düzeyde İngilizceye sahip olmalısınız. En az B2 – C1 düzeyde İngilizce gereklidir. İngilizce düzeyinizin bu seviyede olması, USMLE Steplerinden geçerli skorlar almak ve OET için kritik önem taşır.
  • OET Medicine, sağlık sektöründe çalışan doktorlara özel olarak hazırlanmış bir İngilizce seviye tespit sınavıdır. Amerika’da tıp kariyerinize devam etmek için bu sınavın dört aşamasından en az 300 – 350 puan arası almanız gerekir.
  • İngilizcenin bu kadar önemli olmasında gerek hastane içi iletişim gerekse hastalarla etkileşim başlıkları ön plandadır.
  • Sizi değerlendirirken akıcı düzeyde İngilizceye sahip olmanızı beklerler. Şu anda B2 – C1 düzeyinde bir İngilizceniz yoksa bunu geliştirmek için çalışmaya öncelik verebilirsiniz.

Amerika’da Tıp Uzmanlığı ve USMLE Stepleri

Hedeflediğiniz alanlarda residency yapmak için öncelikle USMLE Steplerinden geçerli skorlar almalısınız. Sürecin büyük bir bölümünü oluşturan bu aşamalar, tıbbi bilgi ve birikiminizi ifade eden temel noktalardır. Dolayısıyla program direktörleri burada aldığınız skorlara büyük önem verir.

Step 1, “Pass” ya da “Fail” sonucu aldığınız bir USMLE aşamasıdır. Bu aşamadan Pass olabilmek için sınavın yüzde 65’ini doğru yanıtlamanız gerekir. Step 2 CK ise skor aldığınız bir sınavdır. Bu sınavdan minimum almanız gereken skor 214’tür. Fakat hedeflediğiniz alanlar açısından en az 230 üstü almalısınız. Rekabetin yüksek olduğu bir bölümü hedefliyorsanız bu skor 240 üstü olmalıdır.

Step 1 ve Step 2 CK, MATCH olabilmeniz için gerekli olan USMLE aşamalarıdır. Step 3’e bu iki aşamayı verip MATCH olduktan sonraki ilk bir yılda girersiniz. Dolayısıyla skor aldığınız tek aşama Step 2 CK olduğu için buradan aldığınız puan değerlendirmeye alınır. Diğer adaylara göre daha yüksek skorlar almanız MATCH olmanızın önünü açacaktır.

ABD’de Tıp Uzmanlığı İçin Klinik Stajların Önemi

Amerika’da tıp uzmanlığı süreci açısından temel noktalardan biri de klinik stajlar yapmanızdır. Bu klinik stajları elective ya da hands-on olarak yapabilirsiniz. Electiveler, mezun olmadan önce yaptığınız stajlardır. Hastane stajı olmalarıyla öne çıkan bu türdeki stajlar, deneyim açısından oldukça besleyicidir.

Hastalara temas edebildiğiniz ve sürece dahil olabildiğiniz bu stajlarla, ABD’deki tıp sistemini yakından tanıyabilirsiniz. Üstelik 7/24 açık olan hastanelerde yaptığınız için vaka çeşitliliği de fazla olacaktır. Özellikle halihazırda tıp fakültesi öğrencisiyseniz elective düşünebilirsiniz.

Hands-on stajlar da yine hastaya temas edebildiğiniz ve sürece dahil olduğunuz stajlardır. Fakat elective stajlarda olduğu gibi 7/24 açık olan bir kurumda olmazsınız. Dolayısıyla vaka çeşitliliği sınırlıdır. Genellikle kliniklerde kronik hastalarla çalışarak stajınızı gerçekleştirirsiniz. ABD’de uzmanlık için elective hakkı olmayan bir mezunsanız bu seçeneği düşünebilirsiniz.

ABD’de Stajlardan Sonra LoR Almak

Klinik ya da observership gibi farklı türlerde yaptığınız stajlardan sonra hocalarınızdan referans alabilirsiniz. Letter of Recommendation açılımına sahip olan LoR’lar, ABD’deki branşlarla MATCH olabilmeniz için önemlidir.

LoR içinde hocanız; stajdaki deneyiminizi, becerilerinizi ve bu alandaki yetkinliğinizi belirterek size referans olduğunu ifade eder. LoR alırken içeriğin özgün olması ve size yönelik yazılması önemlidir. Dolayısıyla özgün bir LoR almaya çabalamalı, bunu direkt hocanıza ileterek isteğinizi belirtmelisiniz.

ABD’de Doktorluk Sürecindeki Red Flagler

Amerika’da uzmanlık için kabul alana kadar geçtiğiniz bu süreçler, beklentinizin dışında etkenlerle bölünebilir. Örneğin “gap year” ya da sınıfta kalma gibi “red flag”ler yaşayabilirsiniz. Bu noktada residency programlarına interviewlarda açıklama yapmanız, bu red flaglerin neden oluştuğunu ifade etmeniz önemlidir.

ABD’de doktorluk sürecine dair red flagler ya da diğer noktalarla ilgili merak ettiğiniz ayrıntılar olabilir. Bunlar için forumdaki konu başlıklarını inceleyebilir ya da direkt blog üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz. USMLE Türkiye süreci için topluluğumuza dahil olup katkı sağlayabilirsiniz. Amerika’da doktorluk için sen de dahil ol!

Sıkça Sorulan Sorular

USMLE’ye kimler girebilir?

USMLE Step sınavlarına tıp fakültesi öğrencileri ve mezunları girebilir. Öğrencilik döneminde sınavlara girebilseniz de MATCH olabilmeniz için mezun olmanız gerekir.

Amerika’da tıp uzmanlığı kaç yıl?

Amerika’da tıp uzmanlığı branşlara göre farklılık gösterir. Genellikle aile hekimliği gibi branşlar 3 yıl sürerken cerrahi branşlar 7 yıla kadar sürebilir. Bu süreç programa ve branşın ağırlığına göre değişir. Ayrıca resident sürecinde junior ve senior olduğunuz dönemler de iş planınızı değiştirecektir. Genellikle junior resident pozisyonundayken iş yükünüz fazladır, pre-vizitlere etkili şekilde çalışmanız gerekir. Seniorken bir tık daha rahat programla ilerleyebilirsiniz.

Uzman doktor Amerika’da çalışabilir mi?

Amerika’da doktor olarak çalışabilmek için USMLE sınavlarına girmeniz gerekir. Uzmanlığınızı orada yaparak denklik alabilirsiniz. Dolayısıyla ABD hedefiniz varsa TUS’a girmek yerine direkt ABD odaklı USMLE’ye çalışarak bir süreç takip edebilirsiniz.

Amerika’da tıp alanında uzmanlık nasıl yapılır?

Amerika’da tıp uzmanlığı yapabilmeniz için bir dizi aşama vardır. En başta USMLE Step sınavlarından geçerli skorlara ulaşmalısınız. Ardından ABD’de staj yapmak, referans (LoR) almak, İngilizce yeterliliği, CV’nin ABD odaklı olması ve Personal Statement gibi ek noktalar vardır. Tüm bunları eksiksiz tamamlayarak MATCH olabilirsiniz.

Amerika doktor maaşı ne kadar?

Amerika’da doktor maaşları 2025 yılı itibariyle cerrahilerde yıllık en az 250 – 300 bin dolar bandındadır. Halk sağlığı ve aile hekimliği gibi branşlar ise 180 – 200 bin dolar şeklindedir.

Doktorlar green card alabilir mi?

Doktorlar green carda başvuru yapabilir. Ayrıca farklı vize türlerini de değerlendirebilirler. Bunlar arasında kamu sağlığına katkı sağlayabileceklerini gösterirlerse EB-2 ve EB-3 vizelerine de başvuru yapabilirler.

Dünyanın en iyi tıp fakültesi hangisidir?

Harvard, 1782 yılından itibaren birçok buluşa ve yeniliğe imza atan bir tıp okuludur. Dolayısıyla en iyi tıp fakültesi olduğunu söyleyebiliriz.

Related Articles

Responses