Home › Amerika’da Doktorluk Forumu: USMLE’den MATCH’a Yol Haritanız › 5. MATCH Süreci › Psikiyatri için nasıl bir süreç takip etmeliyim?
Tagged: psikiyatri
-
Psikiyatri için nasıl bir süreç takip etmeliyim?
Posted by dr-duru on Şubat 27, 2025 at 07:36Residency sürecim için psikiyatri branşına karar verdim. Sizce bu branşta MATCH olmak zor mu IMG’ler için avantajlı mı?
dr-duru replied 1 month ago 3 Members · 31 Replies -
31 Replies
-
Son yıllardaki verilere göre psikiyatri en az rekabetin olduğu branşlar arasında 4. sırada yer alıyor. Yani MATCH olma şansınız yüksek. Non-US IMG olarak 240+ Step 2 CK skoru almak yeterli olur.
-
Peki MATCH olabilmek için Step 2 CK skoru mu kritik yoksa örneğin research ya da klinik deneyime daha fazla dikkat ediyorlar mı? En çok neyi önemsiyorlar?
-
Step 2 CK skoru, Step 1’den sadece Pass sonucu geldiği için önemseniyor. Fakat bütüncül bakıyorlar. Yani tüm deneyimleriniz skorlarınız bir arada değerlendiriliyor psikiyatride de. Hands-on staj net yapmak gerekir. Fakat ekstra case report ya da research yapmak da öne çıkarır sizi.
-
Anladım. Research konularını nasıl belirleyebilirim ya da acaba var olan bir programa mı katılmam uygun olur?
-
Akademiden ilerlemeyi düşünüyorsanız bir programa girebilirsiniz research için. Halihazırda stajınız varsa orada bu alana yönelik bir şeyler yapabilirsiniz. Özellikle popüler konulardan seçebilirsiniz odaklanacağınız research temasını.
-
O zaman sanırım tek başıma yönetmek yerine biriyle birlikte ilerlemek daha iyi olacak gibi. Bu noktada ABD’de olması önemli mi yoksa kendi hocalarımla da bunu yapabilir miyim?
-
Aşırı fark etmiyor. Çünkü daha çok klinik stajınızın ABD’de olmasını önemsiyorlar. Diğer noktalar opsiyonel kalıyor. Fakat online research de yürütebilirsiniz ABD’ye gitmeden. Bu da bir seçenek. ABD’deki psikiyatri bölümlerine e-mail atarak bilgi alabilirsiniz.
-
O zaman ilk olarak ABD’de online research ayarlayıp ayarlayamayacağıma bakayım. Eğer olursa daha iyi olacak gibi. Olmazsa Türkiye’deki hocalarımla devam edebilirim.
-
Kesinlikle. Bunun yanında personal statement da bir tık önemli. Çünkü mental sağlık alanında çalışacağınız için mental açıdan güçlü bir profil olmanızı bekliyorlar.
-
Böyle bir beklentileri olmaları çok makul. Bunu nasıl karşı tarafa hissettirebilirim? PS içinde özellikle yazmamı tavsiye ettiğiniz bir şey var mı?
-
Personal statement yazarken özellikle psikiyatriye olan ilginizin kişisel bir motivasyondan mı yoksa klinik deneyimlerinizden mi geldiğini net bir şekilde belirtebilirsiniz. Ayrıca zorluklarla nasıl başa çıktığınızı anlatan bir anekdot eklemek sizi daha güçlü gösterebilir.
-
Anladım, yani sadece neden psikiyatri seçtiğimi anlatmak değil bu alanda çalışırken karşılaştığım bir zorluktan nasıl çıktığımı da vurgulamalıyım. Peki PS’de bilimsel konulara çok girmeli miyim yoksa daha kişisel bir anlatım mı olmalı?
-
Bilimsel başarılarınızı CV ve ERAS gibi belgelerde zaten detaylandırabilirsiniz. PS daha çok kişisel hikayenize ve psikiyatriye olan tutkunuza odaklanmalı. Yine de bilimsel çalışmalara olan ilginizi satır aralarında belirtebilirsiniz.
-
O zaman daha çok kişisel bir hikaye ile başlayıp ilgi alanlarımdan bahsedip neden bu branşı seçtiğimi anlatmam gerekiyor. Peki psikiyatriye özel olarak PS yazarken kaçınmam gereken yaygın hatalar var mı?
-
En büyük hatalardan biri çok genel ve sıradan bir giriş yapmak. ‘İnsan zihni beni hep büyülemiştir’ gibi cümleler çok klişe olur. Bunun yerine kendi deneyimlerinizden yola çıkarak gerçekçi ve etkileyici bir giriş yapmalısınız. Olabildiğince özgün ve size ait bir metin olmalı.
-
Anladım. O zaman daha spesifik bir hikaye ile başlamaya çalışacağım. Peki psikiyatriye olan ilgimi anlatırken fazla duygusal olmak negatif bir izlenim yaratır mı?
-
Aşırı duygusal ya da dramatik bir anlatım yerine mantıklı ve profesyonel bir dil kullanmak daha iyi olur. Örneğin kişisel bir deneyiminden bahsederken olayı fazla duygusal bir şekilde anlatmayın, nasıl bir çıkarım yaptığınızı ve bunun kariyerinize nasıl yön verdiğini vurgulayın.
-
Tamamdır o zaman buna göre ilerleyeceğim. Çok teşekkür ederim.
-
-
-
-
-
-
IMG’ler açısından avantajlı bir bölüm. Aile hekimliği ya da acil gibi branşlar gibi psikiyatri de IMG dostu. Tabii yine tüm belgeleri tam olarak hazırlamak gerekir. Yani personal statement’ınız, Step 2 CK skorunuz, CV’niz ve referanslarınız güçlü olmalı.
-
Evet doğru söylüyorsunuz. Merak ettiğim nokta referanslar için sadece ABD şartı var mı yoksa Türkiye’deki hocalarımdan almam da uygun olur mu?
-
ABD’de staj veya araştırma yaptığınızda aldığınız referanslar (LoR’lar) çok daha güçlü oluyor. Ama kendi ülkenizdeki akademik hocalardan aldığınız referanslar da belirli bir ağırlık taşıyabilir. Sadece yoğunluğu ABD’ye vermek iyi olacak.
-
Peki referanslar için en az kaç tane LoR almak mantıklı? Özellikle psikiyatri branşı için bir kıstas var mı?
-
Genellikle en az 3 adet güçlü LoR öneriliyor. Bir tanesi psikiyatri alanında, bir tanesi genel klinik deneyimlerden, biri de akademik (araştırma vb.) olabilir. Eğer mümkünse psikiyatri alanında iki LoR almak daha iyi olur.
-
Anladım. Ekstra olarak APA konferanslarına katılımı önerir misiniz?
-
Öğrenciler ve mezunlar APA konferanslarına erken kayıtla katılabiliyor. Hatta IMG’ler için özel networking etkinlikleri bile düzenleniyor. Eğer araştırma yaptıysanız poster veya sözlü sunum için başvuru da yapabilirsiniz. CV’de bayağı iyi durur.
-
O zaman mutlaka bir araştırma yapıp sunum yapmaya çalışmalıyım. Peki psikiyatri başvurularında mental health-related gönüllü çalışmaları yapmak önemli mi?
-
Direkt alanım olmadığı için net bir şey söyleyemiyorum ama gördüğüm kadarıyla psikiyatri alanındaki arkadaşlarım gönüllü çalışmalara yer vermişlerdi. Özellikle fakültedeyken bunlara ağırlık verebilirsiniz. Birçok dernek ve vakıf var gönüllü çalışmalara dahil olabileceğiniz.
-
Anladım. Mutlaka ağırlık vermeye çalışacağım. Çok teşekkür ederim.
-
Ne demek. Belki şuna da ağırlık verebilirsiniz, uzmanlaşmak istediğiniz spesifik bir alan varsa örneğin bağımlılık gibi direkt bu alanda gönüllü çalışmalara katılabilirsiniz.
-
Bunu netleştirmeye çalışıp bakacağım, mantıklı gerçekten. Sağ olun tekrardan 🙂
-
-
-
-
-
Log in to reply.