Doktor Mecburi Hizmet Süresi Hesaplama 2025

Devlet Hizmet Yükümlülüğü (DHY), tıp fakültesi mezunu, uzman ya da yandal uzmanlığını tamamlamış olan hekimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından atandıkları yerdeki çalışma süresidir. Dolayısıyla doktor mecburi hizmet süresi hesaplama, tıp kariyeri yapma açısından öne çıkan bir başlıktır.
DHY nedir, sorusunun bir yanıtı da bu sürecin nasıl geçtiğine ilişkindir. İlgili hizmet süresi 300 – 600 gün arasında gerçekleşir. Bunun için kanun kapsamında belirlenmiş olan il ve ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınır. Kriterler çerçevesinde il ve ilçeler altı farklı kategoriye ayrılır.
Doktor mecburi hizmet süresi hakkındaki detaylara ve bu süreç bittiğinde ne yapacağınıza aşağıdaki başlıklarla değiniyoruz:
DHY Nedir?
DHY, 2005 yılı itibariyle 5371 sayılı kanun kapsamında yürürlüğe girmiş bir uygulamadır. Bu uygulama, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu çerçevesinde gerçekleşir.
Uygulama kapsamında esas alınan araştırma ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmaları (SEGE) sonucudur. Sonuç kapsamında il ve ilçelerin gelişmişliklerine ilişkin bir sıralama yapılır. Son araştırma 2022 yılında gerçekleşmiştir.
81 il ve 972 ilçeye ait veriler için DHY süreleri farklılık gösterir. Altıncı bölge yerleşim yerlerinde 300 gün zorunlu görev varken birinci bölgelerde 600 gün şeklindedir.
Merak ettiğiniz bir nokta bu atamaya katılımınızın zorunlu olup olmadığı yönünde olabilir. Aslında bu atamaya katılım zorunludur. Herhangi bir mezuniyetin (fakülte, uzmanlık ya da yandal) hemen ardından diplomanız tescil edilir. Daha sonra otomatik olarak doktor mecburi hizmet süresi başlar.
Doktor Mecburi Hizmet Süresi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi kapsamında doktor ya da uzman doktor mecburi hizmet süresi hesaplama gerçekleşir. Bunun için belirlenmiş olan kriterlere göre sorgulama yapabilirsiniz. DHY süreleri için illere göre şu tabloyu takip edebilirsiniz:
Grup | Mecburi hizmet süresi (gün) |
6. grup, ilçe merkezlerine bağlı yerleşim | 300 |
5. grup, ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile altıncı grup ilçe merkezleri | 350 |
4. grup, ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile beşinci grup ilçe merkezleri | 400 |
3. grup, ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile dördüncü grup ilçe merkezleri | 450 |
2. grup, ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile üçüncü grup ilçe merkezleri | 500 |
1. grup, ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile ikinci grup ilçe merkezleri | 550 |
1. grup ilçe mezleri | 600 |
Bu zorunlu hizmet görevinin içinde hafta sonları, resmi veya idari tatil günleri de vardır. Fakat yıllık izin, mazeret izni gibi diğer izin türleri DHY süresinin üzerine eklenir. Bunlar süre içinde hesaplanmaz.
DHY Süresini Tamamlamak Zorunlu Mudur?
DHY’nin şart koştuğu zorunlu hizmeti yapmak istemeyebilirsiniz. Fakat bu durumda 5371 sayılı kanunda yer alan Ek Madde 4 ile karşılaşırsınız. Bu maddeye göre DHY kapsamında yer alan personel, görevini tamamlamazsa mesleğini icra edemez.
Fakülte ya da diğer alanlardaki uzmanlıktan sonra özel sektörde çalışmayı düşünebilirsiniz. Fakat ilk olarak DHY atamasına tabi tutulursunuz. DHY ile göreve başlamak ve ilgili süreyi tamamlamak gerekir. Ancak bu şekilde tayin isteyebilir ya da özel sektörde çalışabilirsiniz.
Doktor Mecburi Hizmet Süresi Nereden Öğrenilir?

DHY süresini öğrenmek için güncel verilere ihtiyacınız vardır. Ekip Portal üzerinden baktığınız veriler geriden gelir ve size yanlış bilgi verebilir. En güncel verilere ulaşmak için İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden DHY sorgulama yapabilirsiniz.
Pratisyen ya da uzman doktor olarak DHY süreleri benzerdir. Sadece burada göreve adım atacağınız zamanı belirlemeniz ve uzmanlık hakkında karar vermeniz gerekir. Ardından mecburi hizmetinizi yaparak kariyerinize devam edebilirsiniz.
DHY süresini öğrenmek için güncel verilere ihtiyacınız vardır. Ekip Portal üzerinden baktığınız veriler geriden gelir ve size yanlış bilgi verebilir. En güncel verilere ulaşmak için İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden DHY sorgulama yapabilirsiniz. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın resmi duyurularını ve tebliğlerini takip etmek de doğru bilgiye ulaşmanızı sağlar.
DHY süresi, atandığınız bölgeye, hizmet puanınıza ve mesleki durumunuza bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle atama sürecinizin her aşamasında resmi kaynaklardan bilgi alarak hareket etmeniz önemlidir. Özellikle tercih yapmadan önce ilgili yönetmelikleri incelemek, doğru karar vermenize yardımcı olacaktır.
Pratisyen ya da uzman doktor olarak DHY süreleri benzerdir. Sadece burada göreve adım atacağınız zamanı belirlemeniz ve uzmanlık hakkında karar vermeniz gerekir. Ardından mecburi hizmetinizi yaparak kariyerinize devam edebilirsiniz.
Responses