Doktor Rütbeleri Nelerdir? 2025 İtibariyle Kademeler

doktor rütbeleri

Doktor rütbeleri, farklı faktörlere ve uzmanlıklara göre değerlendirilerek belirlenir. Bu noktada her bir uzmanlık için görev tanımlarının ve rütbelerin değiştiğini söyleyebiliriz. 

6 yıllık tıp fakültesi mezunlarının hangi rütbe ile nasıl bir görev tanımı içinde olacakları merak edilir. Genellikle doktorlar TUS’a girerek ya da pratisyen hekim rütbesiyle çalışarak kariyerlerini sürdürür.

TUS sonucunda bir branşta uzmanlaşmaya başlayan doktor, asistan doktor rütbesiyle görevini yapar. Burada hala bir öğrenme süreci içindedir. Ayrıca acilde de çalışabilir. Uzman doktor ünvanını alana kadar kariyerini 3 – 5 yıl arasında bu şekilde sürdürür.

Doktor rütbelerinden ilki ise pratisyen hekimdir. Pratisyenler, akut ve kronik hastalıkların tedavisinde etkindir. Önleyici bakım sağlar ve gerektiğinde uzmana yönlendirme yapar. Bu ünvanla çalışmak için tıp fakültesi mezunu olmak yeterlidir.

Blog yazımız içinde doktor rütbe sıralaması hakkında detaylı bilgilere yer veriyoruz.

Doktor Rütbeleri ve Görevleri Nelerdir?

Doktorlarda en yüksek rütbe ve en düşük rütbe şeklinde bir sıralama söz konusudur. Tıp alanında yapılan doktor rütbeleri sıralaması, tıp fakültesinden mezun olan doktorların kariyeri açısından önemlidir. 

Sıralamaları inceleyerek doktorlar nasıl bir kariyer planı çizmek istediklerine karar verebilir. Doktor rütbeleri ve ünvanları, 7 doktor kademesi şeklinde şu başlıklarla öne çıkar:

1. Pratisyen hekim

Pratisyen doktor olmak, en düşük ünvan olarak öne çıkar. Bu alanda çalışan hekimler TUS gibi sınavlarla uzmanlaşma sürecine girmemiştir. Direkt mezuniyet sonrası göreve başlamışlardır.

Pratisyen hekim olmak, hasta hikayesini dinlemeyi gerektirir. Bu hekimlerin görevleri arasında hastaları muayene etmek de vardır. Ayrıca gerekli testleri yaptıktan sonra testin sonucunda hasta için uzmana yönlendirme yapar. Tıp eğitimi disiplini ile etkili bir süreç içinde olur.

Pratisyenlerin sağlık ocakları alanında çalışabilmek için aile hekimliği eğitim programlarına katılmaları gerekir. 

2. Uzman doktor

TUS’u başarıyla tamamladıktan sonra uzman doktor ünvanını alırsınız. Uzman hekimler, hastaları muayene ettikten sonra teşhis ve tedavileri için aksiyon alır. Reçete ve rapor yazarak hastayı takip eder.

6 yıllık tıp eğitiminin üzerine aldığı uzmanlık eğitimi ile bu rütbe, yüksek doktor rütbeleri arasındadır. Belirli bir alanda doktor olmak isteyen tıp fakültesi mezunları, TUS’ta başarılı sonuçlar elde ederek bu ünvanla ilerleyebilir. Pratisyen hekime göre bu rütbenin maaşı farklıdır. Daha yüksek aralıklardadır.

3. Operatör doktor

6 senelik tıp eğitimi sonrası TUS’a girerek uzmanlık için ihtisas yapan doktor, ardından beş yıl cerrahi uzmanlık eğitimi alır. Operatör doktorlar; hastanın vücut fonksiyonunu, görünüşünü ve yaşam kalitesini odaklarına alarak ameliyat yapan tıp uzmanıdır.

Multidisipliner bir sürecin parçası olmayı gerektiren bu alanda, cerrahi ekipmanları kullanma noktasında motor becerilerinin iyi olması beklenir.

4. Yardımcı doçent doktor

Yardımcı doçent doktor olmak için bilimsel çalışmalara imza atmak gerekmektedir. Özellikle üniversitenin idari tarafında görev yapılabilir. Yayımlanan bilimsel makaleleri takip etmek gibi görev tanımları vardır.

Bu rütbeyle çalışan bir doktor, isterse saha çalışmaları içinde olmaya devam edebilir. Fakat yoğun olarak fakültede görev yapması gerekebilir.

5. Doçent doktor (PhD)

Doktor rütbeleri arasında yer alan doçent doktorun; güncel makaleleri takip etmek, yeni araştırmalar yapmak ve yayınlamak gibi görev tanımları vardır. 

İhtiyaca ve programa göre saha çalışmaları içinde olabilir. Ayrıca bilimsel alanda yeni çalışmalara imza atarak bilgi ve birikimini ilerletir. 

6. Profesör doktor

Profesör doktorlar, alanında uzmanlaşmış ve literatüre yeni bir bakış açısı katmış olan kişidir. Üniversitede ders vererek öğrencilerin uzmanlaşmasını destekler.

Profesörlük yapmak, üniversitedeki kullanılan anlamı ile ders vermek ve öğrencileri mesleğe hazırlamaktır. 

7. Ordinaryüs

En az beş yıl profesörlük yaptıktan sonra alınan ünvan ordinaryüstür. Bu ünvana sahip olan kişi bilimsel anlamda yeni bir tedavi yöntemi bulmak ya da uzmanlıklarına göre yeni bir aşı gibi gelişmelerde etkili olur. Aktif olarak alana katkıda bulunur.

En Kıdemli Doktor Hangisidir?

Kıdemli doktor denildiğinde genellikle meslek içinde olanlar rütbe kavramını düşünebilir. Fakat genel olarak doktor rütbeleri arasında kıdemli doktor, ilgili hastane ya da kurumda en uzun süre çalışan kişidir. Ayıca deneyimi de buna göre fazla olmalıdır. Özel hastaneler bu noktada kıdemli doktorları bünyelerine dahil etme eğilimindedir.

Düşük ve en yüksek doktor maaşı, bu nedenle rütbeden bağımsız değişiklik gösterebilir. Örneğin cerrahi alandaki doktorların maaşları genellikle yüksektir. Fakat farklı bir rütbenin maaşı, deneyim fazlaysa, cerrahi alandaki bir doktordan daha yüksek olabilir.

Kıdemli doktor olan kişinin yine de uzmanlık alanında kapsamlı bir bilgi birikimiyle öne çıkması beklenir. Ayrıca bu alandaki doktorlar tedaviyi yönetmekle kalmayıp genç doktorlara da rehberlik yapmalarıyla öne çıkar. Tıbbi ve liderlik becerilerinin ön planda olmasının kıdem üzerinde etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Related Articles

Responses