First Aid Step 1 İçin Nasıl Kullanılır?

first aid step 1

First Aid Step 1 çalışma sürecine ne zaman başlamanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Özellikle öğrenciyken ABD’de doktorluk hedefini belirleyenler için ne zaman çalışmaya başlama sürecine girmeniz gerektiği merak konusudur

First Aid Step 1 çalışma sürecine istediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Burada bir kıstas yoktur. Özellikle öğrenciyken bu sürece girmeniz önemlidir. Bu şekilde çalıştığınızda hem konuları yavaş yavaş sindirerek öğrenirsiniz hem de üzerine ekleme yapacağınız zaman kalıcılık yakalarsınız.

Elbette sınava ne zaman çalışmanız gerektiğini etkileyen bir nokta da hedeflediğiniz tıp kariyeridir. Burada belki ilk olarak ABD’de observership ya da elective yapmak isteyebilirsiniz. Bu gibi diğer önemli adımları ne zaman tamamlamanız gerektiğine göre First Aid Step 1 çalışma süreciniz etkilenir.

Bu yazımız içinde First Aid’e ve Step 1 çalışma sürecine dair merak ettiğiniz noktalara yer veriyoruz.

First Aid Step 1 İçin Nasıl Kullanılır?

ABD odaklı sınava çalışma, klasik derslerinizden veya TUS sürecinden farklıdır. Tamamen ABD odağında düşünerek konuları ele almalısınız. 

ABD’de asistan doktor olarak çalışırken USMLE sürecindeki bu kazanımları kullanırsınız. Dolayısıyla sınava çalışma süreci, direkt iş hayatınızda etkili olacaktır. Bu da bilgilerinizin aktif kullanılabilirliği açısından önemlidir.

Peki bu bilgileri kullanmak için ne gibi kaynaklara ihtiyacınız vardır? First Aid, temel konu anlatımı kaynağı olarak öne çıkar. Bu kaynakla çalıştığınızda özet niteliğindeki bilgileri edinirsiniz. Direkt sınav odaklı bir anlatım olduğu için USMLE’nin tüm aşamalarında bu bilgileri kullanabilirsiniz.

First Aid Step 1 için öne çıkarken diğer Steplere yönelik de kullanıma açıktır. Dolayısıyla Step 2 CK ya da Step 3 kitabını almanıza pek gerek yoktur. Yalnızca birinci kitapla tüm aşamalarda geçerli skorlara ulaşabilirsiniz.

FA kullanırken şu aşamaları takip edin:

  1. İlk olarak kitabı genel anlamda kontrol edin. Kitabın düzenini, içeriğini, bilgilere nasıl ulaşacağınızı ve indexini inceleyin.
  2. FA, organ sistemleri ve temel bilimlere göre ayrılır. Dolayısıyla çalışmaya başlamadan önce örneğin kardiyovasküler sistemi seçerek başlayabilirsiniz. Özellikle Step 1 konuları bu düzende sürer.
  3. Bilgilerinizi daha kalıcı hale getirmek için görsel ve grafik destekleri kitapta yer alır. Ayrıca Boards and Beyond entegrasyonu da vardır. Bu entegrasyon ile videolar aracılığıyla konuları iyi şekilde kavrayabilirsiniz.
  4. First Aid Step 1 çalışma sürecinizde öğrendiğiniz konular için test çözmeniz önemlidir. UWorld ya da AMBOSS üzerinden konulara dair test çözebilirsiniz.
  5. First Aid’in kenarlarında boşluklar yer alır. Bu boşluklara konuyla ilgili notlarınızı ekleyebilirsiniz.
  6. Düzenli aralıklarla tekrarlar yapmanız önemlidir. Örneğin konu çalıştıktan sonraki ilk hafta, ilk ay ve iki ay sonra gibi tekrar dönemlerini belirleyebilirsiniz. Bu sayede uzun süreli hafızanızda konuları kalıcı hale getirirsiniz.
  7. Son haftalarda çalışma yoğunluğunuzu artırın. Bazı öğrenciler sınava son ay kala First Aid’i baştan sona okuyarak tekrar eder. Bu tekrarlarda FA içindeki notlarını da okudukları için tamamen kendi hatırlama süreçlerine göre bir yol izlemiş olurlar.

First Aid Tüm Süreç İçin Yeterli Midir?

Sınava yönelik çalışırken First Aid kullanımı tüm süreç açısından yeterli olmaz. Yanında soru bankaları, denemeler ve farklı konu anlatımlarına ihtiyaç olabilir. Burada önemli olan kendi çalışma düzeninizi belirlemenizdir. En çok verimi nasıl aldığınıza bakarak çalışmanız gerekir.

Örneğin yüksek skorları hedefliyorsanız First Aid’in yanında Pathoma ya da Kaplan gibi kaynaklara da bakabilirsiniz. FA, kimi noktalarda yüzeysel kalabilir. Dolayısıyla Pathoma ya da Kaplan gibi kaynaklardaki konu anlatımlarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Tabii rekabeti ortalama bir branş hedefiniz varsa FA ile çalışıp düzenli test çözmek yeterli olur. Yine de bu süreçte bir rutin takip etmek gerekecektir. Her ne kadar süreç kolay gibi dursa da belli bir rutinle çalışarak yol izlemek önemlidir.

First Aid Step 1 konularından farmakoloji ve mikrobiyoloji için Sketchy videolarını da değerlendirebilirsiniz. Bu videolar, temel bilimlerden özellikle farmakoloji ve mikrobiyolojiye odaklanır. Etkili ve kalıcı şekilde hatırlamanızı destekler. Görsel odaklı öğrenmeye yatkın olan öğrenciler için öne çıkan bir kaynaktır. Elbette B&B videoları da yeterli olabilir.

Kaynakları belirlerken tamamen kişisel bir değerlendirme yapmak gerekir. Bazı kaynaklarla çalışmak size göre olmayabilir. Bu noktada merak ettiğiniz kaynakları ve nasıl kullanacağınızı forumda sorabilirsiniz.

Related Articles

Responses