Home › Forums › 4. ABD’de Staj › ABD’de bir staj gününüz
Tagged: ABD'de staj, Amerika'da staj yapmak
-
ABD’de bir staj gününüz
Posted by futuremd on Kasım 20, 2024 at 02:04Selam herkese,
Son zamanlarda stajları araştırıyorum. Aşağı yukarı nasıl bir süreç olduğuyla ilgili bilgi topladım fakat merak ettiğim farklı noktalar oldu. Özellikle bir staj gününüz nasıl geçiyor ya da geçti? Neler yaptınız, molalar nasıldı, kazanımlar hangi yönlerde oldu? Deneyimlerinizi aktarma şansınız olursa çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
futuremd replied 3 weeks, 4 days ago 4 Members · 9 Replies -
9 Replies
-
Selam Eylül. Sorduğun soru çok değerli aslında. Birçok kişi ABD’de bir staj gününün nasıl geçeceğini tahmin etmekte zorlanıyor. Ben de çevreme genellikle nasıl olduğunu, nelerle karşılaşacaklarını kendi deneyimlerim üzerinden anlatmaya çalışıyorum. Bu noktada en başta hands-on staj yaptığımı söyleyebilirim. Bu tipteki stajlarda dakiklik çok önemli. Hocayla birlikte belirli zaman dilimlerinde vizitler yaparsınız. Bu süreçlerde not tutmaya çok özen gösterdim ve hoca açısından da pozitif bir izlenim oldu. Genellikle vizitler sabah erken saatlerde7 gibi başlıyordu. Öğle arası bizde 30 dakika sürüyordu. Bu süre içinde ekipte networkü geliştirmek çok değerli. Olabildiğince farklı insanlarla tanıştım. Öğleden sonra ise genelde bulguları gözden geçirmek ve sunum yapmakla geçiyordu. Bizim hastanede çıkış saati 5’ti. Fakat her hastane aynı değil.
Buna ek olarak ABD’de sosyalleşmenin de önemli olduğunu söyleyebilirim. Kendini iyi hissedeceğin alanlarda olmak süreci çok daha iyi hale getirir. Mutlaka buradaki zamanında kendine vakit ayırmayı ihmal etme derim.
-
Yanıtın için çok teşekkür ederiim🫶
Her açıdan önemli bir kazanım olduğunu anladım aktardıklarından. Mutlaka hands-on staj ayarlamaya çalışacağım. Umarım kendime göre bir staj bulabilirim..
-
-
ABD’de staj yapmak aslında doktor olduğunuzda orada nasıl bir süreç geçireceğinizin bir fragmanı gibi. Benim katıldığım staj hands-ondu. 8’de başlayıp akşam 6 gibi bitiyordu. Bu süre içinde öğle aralarımızın uzun olması ve hocayla kurduğum ilişki sayesinde ciddi networkler kazandım. Ayrıca hocanın uzmanlık alanı benim de istediğim bir alan olduğu için yerinde görmüş oldum. O stajda kurduğum ilişkileri hala sürdürüyorum. Gerçekten iyi bir kazanımdı.
Bir diğer kazanım kesinlikle teknoloji. Daha önce görmediğim birçok yeniliği burada görebildim. Hastanenin sağlık teknolojisinde bu kadar hızlı aksiyon alıp bünyesine yeni gelişmeleri dahil etmesine ayrıca şaşırdım.
Diğer taraftan staj yaptığım sürede ciddi bir yorgunluk hissetmedim. Gerçekten çalışma ortamı rahattı. Staj çıkışında ise sosyalleşmeye ve yeni insanlarla tanışmaya çalıştım.
-
İnsanın hayatına vakit ayırabilecek zamanının olması ne kadar güzel bir şey.. Galiba en çok bu yüzden ABD’de doktor olmayı istiyorum. Yanıtınız için çok teşekkür ederim🫶
-
-
ABD’deki stajımı kardiyoloji üzerine hands-on olarak yapmıştım. Bir üniversite hastanesinde yaptığım bu staj gerçekten çok yoğun geçti ve birçok şey öğretti bana. Genellikle 7.30 gibi vizitlere başlıyorduk. Burada hem öğrenciler hem de asistanlarla hasta sonuçlarını değerlendirip günün planlarını tartışıyorduk. Burada gerek EKG sonuçları gerekse diğer hasta raporlarına dair rahatlıkla soru yöneltebiliyordum. Özellikle yeni sağlık teknolojilerinin bu alanda kullanımına tanıklık etmek büyük kazanım olmuştu.
Sonuçları nasıl yorumlayacağımı da öğrenmiştim. Burada hoca çok iyi bir yol göstericiydi benim için .Yorumlarımı dinleyip ardından geri bildirim veriyordu. Öğle arası ise 1 saat sürüyordu bizde. Olabildiğince kardiyologlarla tanışıp onlarla networkümü geliştiriyordum. Çoğu şu anki konumuma gelmemde yardımcı oldu. Bu sebeple araları network geliştirme odaklı kullanmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Öğleden sonra tanı ve tedaviler üzerine geçiyordu. Burada hastaların neden X tanısı aldığını ya da neden hastaya Y tedavisi uygulandığını gibi noktaları keşfediyorduk. En önemlisi burada doktor hasta arasındaki ilişkiyi gözlemlemekti. Doktorun hastaya tanıyı açıklama sürecini ve hastanın tepkisini anlarken kültürel farklılıkları da öğreniyordum. Bu gerçekten önemli bir kazanım. Gerçi ABD ile benzer bir topluma sahibiz aşağı yukarı fakat yine de buradaki hasta iletişimi daha farklı olabiliyor.
Gün bitiminde hocalarla birlikte o günkü olayları değerlendiriyor, fake senaryolar üzerinden nasıl bir yol izleyeceğime yönelik konuşuyor ve son olarak notlarımı düzenliyordum. Kesinlikle çok verimli bir stajdı. Bence ABD’de staj yapmak her anlamda sizi besliyor. Şayet maddi olarak böyle bir imkanınız varsa mutlaka başvurun. Üastelik benim stajım unpaid başlamıştı. Birkaç ay sonra performansımla birlikte paid olarak sürdü. Dolayısıyla kendi geçimimi sağlayabildim. Uzun dönemli stajlarda böyle bir ihtimal de söz konusu. Tabii siz yine de unpaide göre kendinizi ayarlayın.
-
Hocam maksimum verimle süreci tamamlamışsınız. Sizin adınıza çok sevindim. Şeyi merak ettim şu an kardiyolojiden mi devam ediyorsunuz? Bu stajla MATCH sürecinizde ne gibi faydalar gördünüz. Bunlardan da bahsederseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim yanıtınız için.
-
Evet kardiyolojiden devam ediyorum. Staj sürecimde 2 hocadan referans (LoR) alma şansım oldu. Sağ olsunlar MATCH sürecimde de ayrıca destek oldular. Kesinlikle aramızdaki iletişimin bu kadar iyi olmasına bağlıyorum. Hocalar özellikle akademiye yatkın olmamızı istiyor. Ben de hedef olarak böyle bir noktadaydım. Bu sebeple stajdaki hocalarımla çok iyi anlaşabildim. Önemli olan ortak bir paydada buluşabilmek sanırım. Yani ABD kafasına girdiğinizde oradaki sistem gibi düşünmeniz gerekiyor. Ancak bu şekilde tam anlamıyla oraya odaklanarak çalışabilirsiniz bence. En azından benim gözlemim bu yönde oldu.
Rica ederim ne demek.
-
Evet çok doğru söylediniz. Ben de artık böyle düşünmeye çalışıyorum. Daha akademi odaklı, araştırma odaklı bakmaya başlayacağım. Yol gösterici yorumunuz için tekrar tekrar teşekkür ederim🪷
-
-
-
Log in to reply.