Home › Forums › 4. ABD’de Staj › Observership yeterli olur mu?
Tagged: observership
-
Observership yeterli olur mu?
Posted by docinprogress on Aralık 3, 2024 at 14:10ABD’de staj için herkes hands-on öneriyor. Fakat ben araştırdığımda çok gerekli olmadığını keşfettim. Observership yeterli olur mu sizce? Sadece observership yaparak MATCH olan var mı?
selkr-dr replied 2 weeks, 5 days ago 4 Members · 14 Replies -
14 Replies
-
-
Sadece gözlem yaptığımız ve hastayla tanı ve tedavi aşamalarında hiçbir şekilde temas etmediğimiz bir staj türü. Genellikle öğrencilere yönelik oluyor. 1. ya da 2. sınıflarda bu staj yapılabilir. Üst sınıflarda ise artık hands-on stajı gerekli görüyorlar. Ama ben çok da gerekli mi emin olamıyorum açıkçası.
-
Anladım. Yani nasıl ifade edildiğini bilmiyormuşum. Eğer böyleyse evet önemli bir staj türü ama sanırım diğerini yapmak çok daha iyi olacak kariyer açısından. Üstelik direkt hastayla iletişime geçip temas edebiliyoruz. Bu bence büyük bir artı.
-
Evet galiba programlar da buna dikkat ediyor. Düşüneceğim, henüz karar vermedim :/
-
-
-
-
Aslında bu başvurduğunuz programa göre değişir. Bazı programlarda rekabet düşüktür ve MATCH olma şansınız daha fazladır. Dolayısıyla observershiple de gayet MATCH olabilirsiniz. Fakat ABD’de genellikle programların tamamında yüksek bir rekabet söz konusu. Dolayısıyla insanlar eleyici yerlerde adımlar atıyor. Bunlardan biri de kuşkusuz hands-on stajlar. Özellikle ABD tıp sistemine hakim olmanız ya da bu sistem içinde deneyim edinmeniz çok büyük bir artı olarak karşılanıyor. Tabii ki imkanınız olmayabilir de fakat bir şekilde hands-on stajın ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka yapın.
-
Anladım. Yani ben residency sürecim için henüz karar vermedim. Fakat muhtemelen rekabetin yüksek olduğu bir alan olur. Bu kadar gerekli olduğunu bilmiyordum açıkçası. Biraz araştırma sürecine girebilirim. Teşekkür ederim.
-
ABD’de doktor olmak o kadar avantajlı ki. Artık birçok kişi kariyerini bu şekilde sürdürmek istiyor. Tamamen ya da kariyerlerinin bir döneminde ABD’de olmak istiyorlar. Dolayısıyla her geçen gün daha fazla başvuru olacak. Bu noktada bizler de kariyerimizi ve CV’mizi güçlü kılmalıyız. Yani hands-on stajlar ya da researchler ağırlıklı olmalı. Ancak bu şekilde ilerleme kaydedebiliriz.
-
Evet evet haklısınız. Rekabet her geçen gün artıyor. Çok sağ olun yorumlarınız için. Gerçekten hands-ona dair bakış açım değişti. 🙂
-
-
-
-
Bu soru belki bundan 10 sene önce gelseydi yeterli olabilir diyebilirdik ama şu an için diyemiyoruz. Birçok kişi ABD’de doktorluk yapmanın avantajlarının farkında. Yüksek maaş, refah yaşam, daha iyi çalışma koşulları, son sağlık teknolojilerine direkt ulaşım ve kendinize daha fazla zaman ayırabilmeniz gibi olumlu yönleriyle neredeyse her tıp mezununun aklının bir köşesinde ABD var. Üstelik bütün dünya ile rekabet ediyorsunuz MATCH sürecinde. Dolayısıyla çok keyfi kararlar almamalıyız. “Bence” demek yerine genel anlamda kariyerimizden ABD ne bekliyor, neyi görmek istiyor, hangi profilleri bünyesine dahil ediyor asıl odaklanmamız gereken sorular bunlar. Özetle kesin bir şekilde hands-on stajların ve bu stajlardan alınan referansların gerekli olduğu aşikar. Bunun artık sencesi bencesi yok. Net bir şekilde imkanımız olmasa bile ayarlayıp yapmalıyız. Sonucunda zaten bu harcamaları çok rahat bir şekilde karşılayabileceğiz. Bir süre zorluk olacak sadece.
-
Evet. Galiba bu kadar çok talebin olduğu kısmı atlamışım. Yanıtınız için teşekkür ederim.
Peki siz MATCH olmuş muydunuz ? Sanırım oldunuz yazış şeklinizden öyle anladım ama yine de sormak istedim.
-
Evet oldum. Internal medicine residency sürecindeyim. Öncesinde de bu alanda hands-on stajım olmuştu. Bir an önce karar verip kariyeri o doğrultuda inşa etmek de özellikle stajları buna göre seçmek de çok önemli.
-
Anladım. Çok sağ olun. Önerilerinizi dikkate alacağım. 🙂
-
-
-
Log in to reply.