Interview’da “Why This Specialty?” Sorusuna Nasıl Yanıt Vermelisiniz?

why this specialty

Residency sürecinde ya da staj mülakatlarında sıklıkla “Why this specialty?” sorusunu duymuş olabilirsiniz. Türkçesiyle neden o branşı seçmek istediğinizi soran bu soruya karşı tarafı etkileyecek ve kişisel motivasyonunuzu öne çıkaracak bir yanıt vermelisiniz. Bu doğrultuda vereceğiniz yanıt hem branşı hem de kendi hedeflerinizi ne kadar yakından tanıdığınızı gösterecek niteliktedir. 

Gerçekten bilinçli bir şekilde neden o branşı seçtiğinizi anlamaya çalışacakları için vereceğiniz yanıtlarda bu noktalara odaklanabilirsiniz. Dolayısıyla öncesinde nasıl bir yanıt vereceğiniz üzerine çalışabilirsiniz. Kendinizi ve sınırlarınızı yakından bilmeniz, karşı tarafa aktarım noktasında etkili olacaktır. 

Aşağıdaki başlıklarla bu soruya nasıl yanıt verebileceğinize değiniyoruz.

1. Klişe yanıtlar yerine kendi sürecinizi öne çıkarın

“Why this specialty” sorusuna aklınıza gelen ilk yanıtlar ya da artık kalıplaşmış cümleler yerine kendi sürecinizi gözden geçirerek bir yanıt üretin. Gerçekten sizi ifade ettiğini düşündüğünüz yanıtlar vermeye odaklanın. Bu yanıtlar için öncesinde pratik yapabilirsiniz. Bu gibi soruların sorulma ihtimali yüksektir. Üzerine çalışarak interview’a girmeniz artı olacaktır. 

Kişisel hikayenizden bahsederken detaylara inmeniz konu dışı olabilir. Detay verecekseniz gerçekten soruyla ilgisi olacağını düşündüğünüz detayları öne çıkarabilirsiniz. Hikayenizin bir bölümü bu noktada bir anı içeriyorsa interview sırasında o anıdan bahsedebilirsiniz. Hikayeleştirerek anlatım benimsemeniz karşı tarafla geliştirdiğiniz diyaloğu da pozitif etkileyecek bir faktördür.

2. Branş ile kendi kişisel yatkınlıklarınızı eşleştirin

Neden o branşı istediğinizden bahsederken kendi kişisel özelliklerinize değinebilirsiniz. Karakterinize uygun bir branş olduğunu, bu noktada ne gibi karakteristik özelliklerinizin öne çıktığını konuşma sırasında vurgulayabilirsiniz. Örneğin hızlı karar verme sürecinde iyi olduğunuzu düşündüğünüz için cerrahi branşları tercih etmeniz gibi. Bu gibi eşleşmeler kendinizi daha iyi ifade etmenizi sağlayacaktır.

Branşla uyumunuzdan söz ederken branşın popülerliğine, maaş olanaklarına ya da getirdiği refah kısmına çok az değinmeniz iyi olacaktır. Program direktörleri sizden daha çok karakteristik noktaları ve kariyer hedeflerinizde ne gibi bir yerde durduğunu bilmek ister.

3. “Why this specialty?” sorusunda klinik rotasyonlarınızdan bahsedin

Observership ya da hands-on staj yaptıysanız o alan özelinde bu stajların ne gibi etkileri olduğuna değinebilirsiniz. Özellikle ABD’de staj yapmış olmanız interview’a çağrılmanızda ve sürecin gidişatında pozitif bir etkiye sahiptir. Bu sürece girmeden önce net bir hedefiniz varsa direkt o alanda staj yapabilirsiniz. Hem CV hem de interview’daki aktarımlarınız açısından bu önemlidir.

Stajda sizi etkileyen bir vakadan ya da hocanızın size olan desteğinden söz ederek bu branşı seçmenizdeki etkenleri açıklayabilirsiniz. Bu kapsamda yapacağınız açıklamalar klinik açıdan bilgi sahibi olduğunuzu ve neden o branşı seçtiğinizi direkt ifade edebileceğinizi göstermesi açısından önemlidir.

4. Kariyer hedeflerinize değinin

“Why this specialty” sorusu kapsamında o branşla ilgili kariyer hedeflerinizden bahsederken ileride ne yapmak istediğinize değinebilirsiniz. Fellowship ya da topluma katkı gibi noktalardaki hedeflerinizi açıklayabilirsiniz. Uzun vadeli hedeflerinizle bölüme olan ilginizden bahsetmeniz karşı tarafın sizi hedef odaklı olarak görmesinde etkili olacaktır.

ABD’de bu ihtisastan faydalanmanın kariyerinize katkısından da yine interview sırasında bahsedebilirsiniz. Başvurduğunuz programda o branş özelinde çalışmanın size sağlayacağı faydaları açıklayabilirsiniz. Bu şekilde hem branşı hem de neden o programı seçtiğinizi daha net ifade edebilirsiniz.

5. Akademik faydaları vurgulayın

Güncel literatürü takip etmeye yönelik programın sağladığı kaynaklara ve imkanlara “Why this specialty” sorusu kapsamında değinebilirsiniz. Bu noktada programla birlikte kendinizi nasıl geliştirebileceğinize değinebilirsiniz.

Akademik faydalar kısmına değinirken olabildiğince spesifik, programın direkt sunduğu imkanlardan bahsederek gitmeniz etkili olacaktır. O branşı ve ilgili programı neden hedeflediğinizi daha net göstermiş olursunuz. Bu da hedefinizde net olduğunuzu ve ileriye dönük bir planlama gerçekleştirdiğinizi göstermesi açısından artıdır.

6. “Why this specialty” sorusunu fırsata çevirin

“Tell me about yourself” ya da “Why this specialty” gibi sorular kişisel olarak fırsata çevirebileceğiniz bir noktadadır. Bu sorulara yanıt verirken hem tıp fakültesi sürecinizden hem de diğer deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Yalnızca klinik odaklı düşünmek yerine genel olarak yaptığınız gönüllü çalışmalar ya da katıldığınız etkinlikler ön planda olabilir.

Süreci aktarırken genel itibariyle bahsettiğiniz noktalar, karşı tarafta size dair fikir oluşturacaktır. Bu noktalarla birlikte MATCH olma ihtimalinizi artırabilirsiniz. Interview ve USMLE gibi diğer süreçlere dair bilgilere ulaşmak ve soru sormak için forumumuzu inceleyebilirsiniz.

Related Articles

Responses