OET İngilizce Sınavı ile Amerika’da Doktorluk!

OET İngilizce sınavı

Hadi dürüst olalım: Tıp fakültesinde öğrendiğimiz şeyler yetmiyor gibi bir de İngilizce sınavı mı var? Evet, var! Eğer Amerika’da doktor olmak istiyorsanız dil becerilerinizi kanıtlamanız gerekiyor. Neyse ki bu iş için OET İngilizce sınavı var. OET, sizin tıbbi İngilizceyi ne kadar iyi konuşup anlayabildiğinizi test eden bir sınav. Peki, OET nedir ve bu sınavda neler yapmanız gerekiyor? Yazımızda bu noktalara değiniyoruz!

OET İngilizce Sınavı Nedir, Ne Değildir?

OET (Occupational English Test) Medicine, tıp profesyonelleri için özel olarak tasarlanmış bir İngilizce sınavı. Yani genel İngilizce sınavlarından farklı olarak burada sadece “How are you today?” değil, “Hastanızın vital bulguları nasıl?” gibi cümleler de işin içinde! 

OET’nin amacı ise sizin mesleki İngilizceyi ne kadar iyi kullandığınızı ölçmek. Amerika’da doktor olmak istiyorsanız hastalarla ve diğer sağlık çalışanlarıyla doğru şekilde iletişim kurmanız çok önemlidir. Bu noktada OET’nin bölümlerinde ayrıntılı olarak dil becerileriniz ölçülür.

OET’nin 4 Ana Bölümü

Bu sınav sizi dört farklı beceri alanında test eder. Her bir aşama, mesleki İngilizcenizi farklı bir açıdan değerlendirmenizde etkilidir. Hadi birlikte göz atalım:

1. Listening (Dinleme): OET İngilizce sınavı Listening bölümü, hastalarla gerçekleştireceğiniz diyalogları ne kadar anladığınızı ölçer. Bazen bir hastanın “Bütün vücudum ağrıyor” derken aslında sadece sırtının ağrıdığını fark etmeniz gibi şeyler burada karşınıza çıkabilir.

2. Reading (Okuma): Bu bölümde, size tıbbi makaleler ve hasta raporları gibi şeyler verilir. Burada gerçekten tıbbi literatürü anlama kapasitenizle yarışacaksınız. Fakat halihazırda bunun üzerine eğitim aldığınız için yapabileceğiniz bir noktadadır.

3. Writing (Yazma): Hastanın sevk gibi durumlarında diğer sağlık çalışanlarını bilgilendirmeye yönelik yazmanız gereken bir bölüm vardır. Bu bölümde profesyonel bir yazma biçimi tercih etmelisiniz. Bu biçimde yazarken resmi bir dil kullanmanız gerekir. Anlaşılır, resmi ve hastanın durumunu tanımlayan bir yazı yazmanız bu bölümden geçerli not almanızda etkili olacaktır.

4. Speaking (Konuşma): Konuşma bölümü, bir hasta-doktor ya da doktor-sağlık çalışanı diyaloğuna dayanır. Hasta size sorununu anlatırken sizden de onu doğru şekilde yönlendirmeniz beklenir. Burada onlara doğru ve net cevaplar vererek konuşma sonucunda tatmin olmalarını sağlamalısınız. Genellikle Speaking bölümü için farklı senaryolar üzerinden sorular gelir. Öncesinde birkaç dakika senaryoyu okuyarak role hazırlanabilirsiniz.

OET’ye Nasıl Hazırlanmalısınız?

OET’ye hazırlanmak biraz disiplin gerektirir. Ama bunu eğlenceli hale getirebilirsiniz. Hastalarla günlük diyaloglarınızı İngilizceye çevirip pratik yapmak gibi! Ayrıca tıbbi terminolojiyi tekrar gözden geçirmek de işinizi kolaylaştıracaktır. OET kitapları, online testler ve tıbbi İngilizce videoları da bu süreçte yanınızda olsun.

Özellikle OET’nin kendi web sitesi üzerinden test ve deneme çözebilir, güncel haberleri takip edebilirsiniz. OET web sitesi bu noktada testlerden kaynaklara kadar birçok materyal sunar. Yalnızca Speaking ve Writing bölümleri diğer bölümlere göre daha zorlayıcı bir noktada olabilir. Bunlar için birileriyle prova yapmak ya da Writing bölümüne yönelik yetkili birinden revize almak kritiktir. Birini bulamıyorsanız kendinizle de konuşabilirsiniz. Ayrıca E2 YouTube kanalı OET’nin dört bölümüne yönelik içeriklere sahiptir. İngilizce çalışırken bu kaynağa da başvurabilirsiniz.

OET İngilizce sınavı için geçerli bir not alabilmek, B2 – C1 düzeyinde bir İngilizceye sahip olmakla mümkündür. Şu anda genel İngilizceniz bu düzeyde değilse konulara çalışabilirsiniz. Ardından yapacağınız tekrarlarla İngilizcenizi B2 – C1 seviyesine çıkartıp birkaç aylık çalışmayla OET’yi geçebilirsiniz. İngilizceniz iyiyse birkaç aylık çalışmak, denemeler üzerinden gitmek ve sınav formatını anlamak yeterli olacaktır.

Aslında OET, IELTS gibi sınavlara göre oldukça kolaydır. Bu yüzden her ne kadar ERAS sisteminde IELTS belgesi yüklense de adayların OET’yi tercih etmesi daha avantajlıdır. Direkt tıp literatüründen sorular geleceği için uyum sağlamak ve iyi skorlara ulaşmak mümkündür.

OET’yi Geçince Ne Olur?

OET’yi geçtiğinizde artık sadece tıp bilgileriyle değil İngilizce becerilerinizle de Amerika’da doktor olma yolunda bir adım daha önde olursunuz. Burada aldığınız geçer notu ERAS sistemine yükleyerek İngilizce yeterliliğinizi kanıtlarsınız. Bu sayede ABD’nin CV’nizde görmek istediğini sınavlardan biri olan OET de tamamlanmış olur.

Sonuç olarak OET İngilizce sınavı, Amerika’da doktor olma yolculuğunuzda geçmeniz gereken bir sınavdır. Fakat bu süreci eğlenceli ve motive edici hale getirirseniz o kadar da göz korkutucu değildir. Unutmayın, siz zaten zorlu sınavları geçtiniz. OET sadece dil becerilerinizi kanıtlar.

Konuyla ilgili merak ettiğiniz noktalar için OET için açtığımız foruma sorularınızı iletebilirsiniz!

Related Articles

Responses