OET Speaking Nasıl Çalışılır?

oet speaking

OET (Occupational English Test) Medicine, sağlık profesyonellerine yönelik hazırlanan İngilizce seviye belirleme sınavıdır. Bu sınavda dil bilgisi ve konuşma odaklı bölümler yer alır. Amerika’da doktorluk planınız varsa OET Speaking gibi birçok bölümden geçerli skorlar almalısınız. 

OET Speaking sınavında yüksek bir puan almak, özellikle İngilizce becerilerini ifade etmek için önemli bir noktadadır. Konuşma becerilerinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğini keşfedip her gün düzenli bir şekilde emek vermelisiniz.

Yazı içinde OET’ye dair detaylara ve Speaking bölümü için nasıl bir strateji belirleyebileceğinize değiniyoruz.

OET Nedir?

OET, sağlık profesyonellerine yönelik hazırlanmış bir sınavdır. Bu sınav İngilizce konuşulan bir kurumda çalışmak ya da bir alanda uzmanlık sürecine girmek için verilmesi gereken bir sınavdır.

OET içinde okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinizi test eden dört bölüm vardır. Her bölüm farklı soru tipleriyle bu becerilerinizi sorgular. Özellikle tıbbi terminolojiye hakim olmanız OET açısından önemlidir. Bu sınavın sonuçları İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İrlanda’da geçerlidir. 

OET Speaking Bölümü Nasıldır?

OET Speaking, gerçek hayatta karşılaşabileceğiniz senaryolara uygun etkinlikler içerir. Bu etkinlikler arasında ilk olarak sınav görevlisi ile kısa bir sohbet gerçekleştirirsiniz. Bu bölüm değerlendirmeye alınmaz. Yalnızca sizin rahatlamanız ve sınava hazır olmanız desteklenir.

Isınma konuşmasının ardından iki farklı role-play yaparsınız. Bu role-play’lerden ilkinde bir sağlık çalışanı rolünde olursunuz. Sınav görevlisi hasta ya da hasta yakını olur. Yaklaşık 5 dakika boyunca bu rolü gerçekleştirmeniz beklenir. Öncesinde senaryoya hazırlanmanız için 3 dakikanız vardır.

OET Speaking Nasıl Değerlendirilir?

Speaking bölümü için değerlendirme yapılırken bazı noktalar üzerine durulur. Bu noktalar şunlardır:

  • Hastalarla nasıl bir iletişim kurduğunuz ve farklı tıbbi bilgileri ne şekilde açıkladığınız önemlidir. Ayrıca karmaşık durumlarla ilgili açıklayıcı olup olmadığınıza da bakılır.
  • Dil kullanımınız 0 – 6 puan arasında değerlendirilir. Bu değerlendirme sırasında akıcılık, anlaşılabilirlik, uygun bir dil kullanımı ve dil bilgisi öne çıkar. Dolayısıyla iyi bir telaffuzla anlaşılır şekilde gramer kurallarına uygun konuşmanız beklenir.
  • Klinik anlamda iletişimi nasıl yürüttüğünüz bir diğer önemli başlıktır. 0 – 3 puan arasında hastanın duygularını anlayıp nasıl bir geri bildirim verdiğiniz değerlendirilir. Ayrıca hastaya ne gibi sorular yönelttiğiniz, bilgi toplarken aktif dinleme yapıp yapmadığınız üzerine de durulur. Görüşmeyi yapılandırıp mantıklı bir taslakla konuşmanız ise değerlendirilen bir diğer noktadır.

Speaking’de Ne Gibi Sorular Öne Çıkar?

Konuşma bölümündeki sorular ve değerlendirilen noktalar hastayla ve meslektaşlarınızla iletişiminiz üzerinedir. Özellikle tanı ve tedavi süreçlerini nasıl açıkladığınız ve zor durumlarda hastanın endişesine yönelik nasıl bir süreç takip ettiğiniz değerlendirilir. 

Hastayla ya da hasta yakınıyla iletişimde süreçle ilgili öğretici bilgiler vermek gerekebilir. Örneğin bakım gerektiren bir hastalık söz konusuysa bunu hasta/hasta yakını ile paylaşmalısınız. Özellikle sorulara yanıt verirken öncesinde bu durumu nasıl açıkladığınızı iyi şekilde kurgulamalısınız.

Speaking’e Nasıl Çalışabilirsiniz?

OET çalışma sürecine geçmeden önce genel İngilizcenizin en az B2 – C1 düzeyinde olması gerekir. Henüz bu düzeyde değilseniz bir süre İngilizcenizi geliştirmeye odaklanabilirsiniz. Ardından OET odaklı çalışmaya başlayabilirsiniz. Çalışma sürecinizde Speaking olarak düzenli pratik yapmanız ve hedef odaklı ilerlemeniz önemlidir.

Format olarak dil bilgisine hakim olmanız, tıbbi terminolojiyi bilmeniz ve akıcı şekilde konuşmanız üzerine durulur. Bunun için her gün en az 15 – 20 dakika konuşma pratiği yaparak ve Speaking senaryolar üzerine düşünerek çalışabilirsiniz. Bütçeniz varsa bir mentörle ya da bir arkadaşınızla hasta-doktor diyaloğu odaklı ilerleyebilirsiniz.

OET’nin resmi web sitesinden örnekleri ve rehberleri inceleyebilirsiniz. Yine OET’nin YouTube kanalında örnek vaka videoları yer alır. Bu videolar aracılığıyla pratik yapabilirsiniz. Ayrıca OET Speaking for Nurses&Doctors ve OET Speaking Guide gibi kaynaklar da vardır.

Genel İngilizce odaklı da çalışabileceğiniz BBC Learning English platformunu inceleyebilirsiniz. Yine OET odaklı E2Language ve Udemy’deki OET kurslarına bakabilirsiniz. Birçok kaynak olsa da önemli olan bu kaynaklar arasında sizin için en etkili olanları seçmeniz ve sistemli bir şekilde çalışmanızdır. Dolayısıyla tüm kaynaklara aynı anda çalışmak iyi bir strateji olmayacaktır.

OET hakkında merak ettiğiniz diğer detaylar için Amerika’da doktorluk forumumuza sorularınızı iletebilirsiniz. Ayrıca OET’ye dair birçok detayı keşfedebilirsiniz!

Related Articles

Responses