Step 1 Fail Sonucu Alırsanız Ne Olur?

step 1 fail

Step 1 Fail sonucu, USMLE aşamalarının ilk sınavından geçemediğinizi gösteren bir sonuçtur. Step 1, diğer aşamalara göre Pass ya da Fail sonucu aldığınız bir sınavdır. Dolayısıyla bu sınava girip yüzde 65 oranında bir başarıyla Pass olabilirsiniz. Fakat bazı şeyler beklentinizin dışında gelişebilir ve Fail sonucu gelebilir. 

Step 1 Fail sonucu geldiğinde nasıl bir süreç takip etmelisiniz? Henüz sınava girmediyseniz bu durumu engellemek için neler yapmalısınız?

Yazı içinde bu iki soruya aşağıdaki başlıklarla yanıt veriyoruz.

Step 1 Fail Sonucu Alırsanız Ne Olur?

USMLE aşamaları, Amerika’da doktorluk için girmeniz gereken üç sınavdan oluşur. Bunlardan Step 1 ve Step 2 CK, MATCH olabilmeniz için gerekli olan aşamalardır. Özellikle bazı stajlarda Step 1 Pass sonucunuz istenebilir. Dolayısıyla henüz tıp fakültesi öğrencisiyken ya da mezun olduktan sonra bu sınavlara girebilirsiniz.

İlk aşama sınavdan Fail sonucu almanız, aslında MATCH süreci için bir red flag yaptığınızı gösterir. Fail olmak, Amerika’da doktorluk için başvuracağınız residency programlarında negatif bir algıya yol açar. Özellikle rekabet ettiğiniz adaylar ilk denemede Pass oldukları için bir adım geriden rekabete dahil olursunuz.

Duygusal olarak da motivasyonunuzu düşürebilen bir sonuçtur. Stres ve kaygı gibi duygulara yol açabilir. Tabii burada sizin tekrardan toparlanıp hazırlanmanız, kendinize güveninizi yeniden kazanmanız önemlidir. Dolayısıyla ilk olarak süreci değerlendirip nerelerde hata yaptığınızı tespit ederek hazırlığınıza devam etmeniz gerekecektir.

Fail sonucu, yüzde yüz başarısız olduğunuzu gösteren bir sonuç değildir. Belki son haftalarda denemelerinize yeterince dikkat etmemeniz, yanlışlarınız üzerinde durmamanız ya da kaynakları verimli kullanmamanız nedenler arasında olabilir. Dolayısıyla her bir noktayı değerlendirerek yeni bir planla sürece girmelisiniz.

MATCH Sürecinde Step 1 Fail Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Step 1 Fail sonucuyla ilgili MATCH döneminde mülakatlarda soru gelir. Interviewlarda program direktörleri neden Fail olduğunuzu sorgular. Onların bu sorularına karşı öncesinde hazırlık yaparak nedenleri söyleyebilirsiniz. 

Step 1’den ilk aşamada geçemeyip Fail olmanızda gerçekten bir mazeretiniz olabilir. Yalnızca yanlış çalışma biçimiyle değil bu mazeretin etkisiyle de Fail sonucunu almış olabilirsiniz. Önemli olan dürüst bir şekilde nedenlerini karşı tarafa aktarabilmektir. Şayet mazeretinizi iyi şekilde ifade ederseniz bu Fail sonucu dikkate alınmaz.

Interview görüşmelerinde Step 1’e iki defa girmiş olmanız sorgulanırken baş etme becerilerinize de dikkat edilir. Fail olduktan sonra kendinizi nasıl toparlayıp çalışmaya yeniden başladığınızı sorgularlar. Dolayısıyla interview hazırlıklarınızda bu noktaya da çalışabilirsiniz. Her ne kadar olumsuz bir durum olsa da güçlü yönlerinizi öne çıkarmaya yönelik bir fırsat gibi değerlendirebilirsiniz.

Step 1’den İlk Denemede Pass Olmak

Düzenli çalışma ve plan ile USMLE Step 1’den ilk denemede Pass sonucu alabilirsiniz. Bunun için ilk yapmanız gereken kendinize özgü bir çalışma programı hazırlamaktır. Ardından bu programa ne kadar uyum sağlayabildiğinizi hafta hafta test edebilirsiniz. Örneğin uyum sağlayamadığınız bir durum varsa o durumu değiştirip yeniden deneyerek ilerleyebilirsiniz.

First Aid, Pathoma, UWorld, AMBOSS, NBME denemeleri ve Sketchy gibi bir dizi USMLE kaynağı önünüze çıkacaktır. Bu kaynakları değerlendirirken hepsine aynı anda çalışmayı değil, nasıl sistemli çalışabileceğinizi düşünerek hareket edebilirsiniz. Örneğin First Aid ile sürece başladığınız bir senaryoda UWorld’ü de geç kalmadan dahil ederek soru çözümü ile konu anlatımını bir arada yürütebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz durumlarda Pathoma gibi ek konu anlatımlarından destek alabilirsiniz.

Step 1 Pass sonucu için bir diğer nokta da NBME deneme sonuçlarını doğru şekilde değerlendirebilmektir. Bu sonuçları değerlendirirken yanlışlarınızı; dikkat eksikliğinden ve konuyu bilmemekten kaynaklananlar şeklinde gruplandırabilirsiniz. Bu sayede ekstra konu çalışmanız gereken alanları erkenden tespit edip sonucunuz üzerinde önemli katkılar yapabilirsiniz.

Gerçek bir sınav deneyimini önceden prova yaparak gerçekleştirmek, ileriki süreçlerinizi kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla deneme çözmeye 1 – 1,5 ay kala başlamanız gerekir. Bu şekilde başlayıp yanlışlarınız üzerine çalıştığınızda Step 1’den ilk denemede Pass olabilirsiniz. Ayrıca sınavı erteleme hakkınızı da kullanmanız, Step 1 Fail sonucu almamak için stratejik bir hamledir. Eğer beklediğiniz gibi ilerlemiyorsa bu şekilde bir hamle yapabilirsiniz.

Step 1 ve ABD’de uzman doktorluğa yönelik diğer süreçlerle ilgili sorularınız için Amerika’da doktorluk forumumuza ulaşın!

Related Articles

Responses