Step 1 Fail Sonucunda Etkili Olan 7 Faktör

Step 1 fail sonucu, Amerika’da doktorluk yolculuğunuz için program direktörleri tarafından red flag olarak nitelendirilir. Bu nedenle birden fazla kez Step 1’e girmek yerine ilk girdiğinizde pass olmalısınız. Geçerli skor alabilmek fail sonucunda etkili olan durumları inceleyebilirsiniz.
Herhangi bir mazeretiniz olmadan yanlış çalışma ve planlama düzeniyle Step 1 fail olabilirsiniz. Dolayısıyla doğru yöntemlerle ve kaynaklarla Step 1’e çalışmanız gerekir.
Yazı içinde Step 1 fail sonucu olmanızda etkili olan 10 faktöre değiniyoruz.
1. Sadece Anki ile Çalışmak
USMLE Step sınavları için Anki çalışma kartları, konuları iyi şekilde kavramanızda ve pratik etmenizde etkilidir. Fakat Anki için ayıracağınız vakit, boş zamanlarınızda olmalıdır. Örneğin günde 10-15 karta bakabilirsiniz.
Kimi adaylar ise yalnızca Anki’ye bağlı olarak bir çalışma yürütür. Günde 4 saat çalışmayı planlayan bir aday 3 saatini Anki’ye ayırdığında verimli bir süreç geçirmiş olmaz. Aksine asıl öğrenmesi gereken konulardan ve kaynaklardan uzaklaşır. Zamanını yalnızca ezbere dayalı bir öğrenmeyle geçirmiş olur.
Çalışma kaynağı olarak yoğun olarak Anki ile çalışmanız bağlam içinde gelen Step 1 sorularını kavramanızı güçleştirir. Elbette bilgileri bir noktada bilmeniz gerekir, fakat USMLE kavramsal olarak ele alır.
2. First Aid’i Kullanmamak
USMLE sürecinde asıl başvurmanız gereken kaynak First Aid’dir. FA ile çalışmanız, pre-med dönemdeki konuları USMLE odaklı nasıl ele almanız gerektiğini öğretir. Özellikle bazal bir bilginin üstüne FA’ya geçerek USMLE odaklı etkili bir çalışma yürütebilirsiniz.
FA, USMLE konularını özetleyerek sunan bir kaynaktır. Her Step sınavı için ayrı FA kitapları vardır. Fakat yalnızca Step 1 için olanı tüm sınavlarda kullanabilirsiniz. Ayrıca derinlemesine bilgi sahibi olmak istediğiniz konular için Boards&Beyond videolarına ya da Pathoma’ya başvurabilirsiniz.
3. Soru Çözmeye Geç Başlamak

UWorld’e geç başladığınızda USMLE odaklı düşünme süreciniz de o tarihe ertelenir. Yalnızca konu anlatım çalışmanız, Step 1 fail sonucu almanıza neden olabilir. Kesin bir başarı vaat etmez. Bir yandan konu çalışıp bir yandan soru çözmeniz gerekir. Ancak bu şekilde hedeflediğiniz skorlara ulaşabilirsiniz.
QBank’ler arasında UWorld, konuları pekiştirme ve uzun süre hafızanızda yer edinmesini sağlamada da etkili bir kaynaktır. FA ile bir konuya çalışıp hemen ardından UW çözerek bir süreç takip edebilirsiniz.
4. Sürekli Kaynak Değiştirmek
Çalışma sürecinizde birkaç kaynak belirleyip onlarla devam etmeniz önemlidir. Birden fazla kaynakla çalışmanız ve sürekli bu kaynakları değiştirmeniz durumunda odağınızı kaybedebilirsiniz. Ayrıca net bir öğrenme yöntemi belirlememiş olursunuz. Bu da belirlediğiniz süre içinde pass olmanızı olumsuz etkileyen bir durumdur.
Sürece başladığınızda net bir çalışma programı ve uyumlu olabileceğiniz kaynaklar belirlemelisiniz. Bu kaynaklara arada farklı kaynaklar da ekleseniz de bir süreklilik olur. Bu şekilde öğrenme süreciniz pozitif açıdan etkilenir.
5. Step 1 Fail Olmanızda Etken: Ezber Odaklı Çalışmak
TUS gibi sınavlar ezber odaklı bir çerçevede sorular içerir. Soruyu doğru yanıtlamanız için bir bilgiyi bilmeniz istenir. USMLE’de ise bilgiyi biliyor olsanız da bağlam içinde düşünmeniz gerekir. Ancak bu şekilde doğru yanıt verebilirsiniz.
USMLE çalışırken düzenli tekrarlar yapmanız bağlam içinde düşünme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Bu pratiklerle soruları ele alırken kapsamlı düşünebilirsiniz. Özellikle pre-med konularını diğer Step sınavları için de bilmeniz gerektiği için süreci iyi yönetmenizde etkili olur.
6. Sınav İçin Net Bir Tarih Belirlememek
Sınava yönelik net bir tarih belirlemediğinizde çalışma programınızı ayarlamanız güçleşir. Tam olarak hangi tarihe kadar ve nasıl çalışmanız gerektiğini bilemeyebilirsiniz. Bu nedenle net bir tarih olması avantajlı olacaktır.
6 – 7 aylık bir çalışma programının yeterli olabildiği Step 1 için hiçbir son tarih belirlemeden çalıştığınızda hangi noktada sınava gireceğinizi bilemeyebilirsiniz. Özellikle denemeleri çözmeye başladığınız zaman dilimi açısından bu durum olumsuz bir etki oluşturur.
7. NBME Denemeleri Çözmemek
Sınava 1 – 2 ay kala NBME denemeleri çözmeniz gerekir. Yanlışlarınızı görmeniz ve bunlara göre aksiyon almanız açısından önemlidir. Eksikliklerinizi görerek tamamlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca dikkatinizi sınav odaklı olarak geliştirmeyi keşfedebilirsiniz.

Sınavı size verilen sürede çözebilmeniz Step 1 fail sonucu yerine pass olabilmeniz açısından NBME denemeleri etkilidir. Belirli bir süre içinde nasıl sonuçlar alabileceğinizi bu denemelerle keşfedebilirsiniz. Ayrıca istediğiniz gibi sonuçlar gelmiyorsa bu denemelere göre sınav tarihinizi de erteleyebilirsiniz.
Step 1 fail olmama ve diğer USMLE aşamalarına yönelik merak ettiğiniz noktalara forumumuz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Responses