Step 1 ve Step 2 CK Puanı Residency Başvurularını Nasıl Etkiler?

step 1 ve step 2 ck puanı

Step 1 ve Step 2 CK puanı, Amerika’da doktorluk yapabilmenizde etkili bir rol oynar. Bu USMLE aşamalarından Step 1, Pass/Fail sonucu aldığınız bir sınavdır. Step 2 CK ise skor aldığınız bir sınav olmasıyla MATCH sürecinde etkilidir. 

Residency sürecinizde etkili olan ilk iki Step aşamasının yanında diğer süreçler de vardır. ABD’de staj yapmak, LoR (referans) almak, İngilizce dil becerinizi kanıtlamak ve iyi bir diploma notu gibi noktalardan söz edebiliriz.

Peki residency sürecinizde Step 1 ve Step 2 CK puanı tam olarak nasıl ele alınır? Yazı içinde Step 1 ve Step 2 CK puanı ile residency sürecindeki etkisini ele alıyoruz.

Step 1 ve Step 2 CK Puanı ve Residency Süreci

Step 1 Pass/Fail

Yakın bir tarihten itibariyle Step 1, yalnızca Pass ya da Fail sonucu aldığınız bir sınav sistemi oldu. Önceden Step 1 puanı değerlendirilmeye alınırken Pass/Fail olduktan sonra yalnızca Pass olduğunuz önemsenmeye başladı. Dolayısıyla residency sürecinde Step 2 CK puanı kadar etkili olduğunu söyleyemeyiz.

Bir diğer taraftan Step 1’i ilk aşamada geçebilmek gerekiyor. Yani sınava birden fazla kez girmeden ilk girdiğinizde Pass sonucu almalısınız. Fail olmanız durumunda residency sürecinde program direktörleri bunu görür. Dolayısıyla negatif bir algı oluşur.

Step 1’den Pass/Fail sonucu birçok hands-on klinik stajlar için ön koşul olarak öne çıkıyor. Staja kabul edilebilmeniz için Step 1’den geçmeniz isteniyor. Dolayısıyla hands-on klinik staj planınız varsa ve iyi bir yerde yapmak istiyorsanız Step 1’den Pass sonucu almalısınız.

Step 2 CK Puanı

Step 2 CK puanının değerlendirme sürecinde daha fazla önemsenmesinde Step 1’den not almamanız etkilidir. Yazılı bir sonuç aldığınız için Step 2 CK skorunuz önemli bir noktadadır. 

Step 2 CK skorunuzla residency sürecinde programlara akademik yeterliliğiniz hakkında bir belge sunmuş olursunuz. Bu skorunuza göre klinik bilgileriniz ve problem çözme becerileriniz üzerine bir fikir oluşur. Yüksek bir Step 2 CK skoru aldığınızda rekabet edebilir bir noktaya gelirsiniz. Diğer başvurulara göre öne çıkabilirsiniz. 

Step 1’e birden fazla kez girmek durumunda kaldıysanız Step 2 CK skorunuzu yüksek seviyelerde tutabilirsiniz. Bu sayede Step 1 sonucunuz çok ciddi bir şekilde değerlendirilmeye alınmaz.

Residency Programları Step Sınavlarını Nasıl Ele Alıyor?

NRMP (National Resident Matching Program) tarafından yapılan anketlere göre Step 2 CK puanı, program direktörlerinin en çok dikkat ettiği nokta olarak öne çıkıyor. Özellik bu puan, adayın akademik ölçütü olarak görülüyor. Ayrıca bazı programlar belirledikleri Step 2 CK taban puanına göre eşiği aşamayan adayları eleyerek ilerliyor. Aldığınız Step 2 CK puanı bu eşiğin altında kalırsa hedeflediğiniz programlara giremeyebilirsiniz. 

Rekabetin yüksek olduğu ve MATCH olmanın zor olduğu bölümler, rekabetçi bölümler olarak adlandırılır. Bunlar arasında plastik cerrahi, dermatoloji, genel cerrahi ve radyoloji öne çıkar. Genellikle bu programlar, 250+ skor isteyebilir. Orta ve daha düzeyde rekabetçi olan bölümler için 230-250 puan arası yeterlidir. Bunlar arasında da iç hastalıkları, nöroloji, aile hekimliği ve psikiyatri branşları ön plandadır.

Step 1’i ilk aşamada verememenin ve düşük Step 2 CK puanının etkileri

Step 1’i ilk aşamada geçemediyseniz bu durum birçok başvurunuzun reddedilmesine yol açabilir. Step 2 CK’den düşük bir skor almanız durumunda ise rekabetçi programlarda öne çıkma şansınız zorlaşır. Ayrıca düşük skor, mülakat davetleri almanız açısından da bir engel oluşturur.

Step 1’den İlk Denemede Nasıl Pass Olabilirsiniz?

Step 1’den ilk denemede Pass olabilmeniz için düzenli ve sistemli bir çalışmayla ilerlemeniz önemlidir. Bu noktada Step 1 kaynaklarına başvurarak kendinize göre bir çalışma programı belirlemelisiniz. Öncesinde pre-med döneme ait bilgilerinizi tekrar ederek bir başlangıç yapabilirsiniz.

Kaynak seçimi yaparken çevrenize sormak ve araştırarak ilerlemek önemlidir. Piyasada birçok USMLE kaynağı vardır, fakat direkt sınav odaklı sonuç veren birkaç kaynak öne çıkar. Emin olmadığınız kaynaklara yönelmeniz vakit kaybı olacaktır. FA, UWorld ya da AMBOSS gibi kaynaklarla ilerleyebilirsiniz.

USMLE aşamalarından Step 1’de klasik ÖSYM sınavlarından farklı bir yapı vardır. Her ne kadar pre-med dönem bilgileri olsa da bağlam içinde değerlendirmeniz ve ABD’deki tıp sistemine göre ilerlemeniz istenir. Dolayısıyla konu çalışmadan ya da UWorld çözmeden Step 1’e girmemelisiniz. Öncesinde soru çözme pratiğinizi USMLE odaklı geliştirmelisiniz.

Step 1 soru çözümüne başlamak için konuların oturmasını beklememelisiniz. Direkt ilk konudan itibaren soru çözebilirsiniz. Soru çözdüğünüzde konular daha iyi pekişecektir. Son aylarda ise deneme çözerek bu süreci yönetebilirsiniz.

Step 1 sürecinde yapılan hatalardan biri de geçerli skoru denemelerde görmeden sınav tarihi almaktır. Sınav tarihi almak için aceleci olmamak gerekir. Gerçekten Pass olduğunuza eminseniz tarihi belirlemelisiniz. Aksi bir durumda Fail olursunuz ve bu da USMLE sürecinize işler.  

Yüksek Step 1 ve Step 2 CK Puanı Nasıl Alabilirsiniz?

İstediğiniz alan rekabet açısından zorlayıcıysa ya da Step 1’den ilk denemede Fail olmak gibi bir red flag durumu varsa yüksek Step 2 CK puanı almalısınız. Bu noktada takip edebileceğiniz bazı stratejik adımlar öne çıkar:

  • First Aid, UWorld ve NBME denemeleri gibi doğru kaynaklarla Step 2 CK’e hazırlanın. Bu kaynakları kullanırken derinleşmeniz gereken konular için Boards and Beyond videolarına ya da konu özelinde Pathoma gibi kaynaklara başvurabilirsiniz.
  • Step 1’den Pass sonucu aldıktan sonra Step 2 CK çalışmaya geç başlamayın. Hemen arkasından ikinci aşamaya çalışın. Bu şekilde bir yol izlediğinizde Step 1 konularını rahatlıkla hatırladığınız için Step 2 CK çalışma süreciniz verimli geçecektir.
  • Geliştirmeniz gereken konuları belirlemelisiniz. Genellikle yanlış yaptığınız ya da kavramakta zorlandığınız konular varsa bunları belirleyerek yeni çalışma stratejileri geliştirebilirsiniz. Gerek UWorld gerekse AMBOSS soru çözme skorlarınıza göre bu alanları keşfedebilirsiniz.
  • Denemelerde gerçekçi bir değerlendirme sürecine girmeniz önemlidir. Bir denemeyi çözdükten sonra yanlışlarınızın neyden kaynaklandığına bakmalısınız. Kimi zaman konuyu bilmediğiniz için kimi zaman da dikkat eksikliğinden kaynaklı yanlış yapmış olabilirsiniz. Bu gibi durumları tespit ederek düzeltmeye özen gösterin.
  • Klinik odaklı bir sınav olan Step 2 CK için hands-on staj deneyimleri geliştirici bir noktada olacaktır. Özellikle hasta ile ilişki ve hasta yönetimi alanlarına yönelik pratiğinizi geliştirebilirsiniz.
  • Konu tekrarlarını çalışma sürecinize dahil etmelisiniz. Bilgilerinizi unutmamak ve yeni bilgileri iyi şekilde inşa etmek için bu önemli bir noktadır.

USMLE ve Amerika’da doktorluk hakkında diğer süreçlere yönelik bilgi almak, merak ettiklerinizi sormak için forumumuza dahil olun!

Sıkça Sorulan Sorular

Yüksek Step 2 CK puanı residency sürecimi tam olarak nasıl etkiler?

IMG’ler için yüksek Step 2 CK puanı residency sürecinde büyük bir avantajdır. Özellikle belirli bir taban puan belirleyen programlara başvuru yapabilirsiniz ve MATCH olma şansı edinirsiniz. Başvurunuzda Step 1 ve Step 2 CK puanı olacağı için sayısal olarak skor olan Step 2 CK’e bakılacaktır. Bu nedenle önemli bir noktadadır.

Step 2 CK puanım düşükse nasıl telafi edebilirim?

Düşük Step 2 CK puanı almanız durumunda CV’nizdeki diğer noktaları güçlendirebilirsiniz. Yapacağınız hands-on klinik stajlarla, alacağınız LoR’larla ve Personal Statement’ınızla öne çıkabilirsiniz. Gerçekten istediğiniz bir alansa bu gibi faktörlerle CV’nizi ön planda tutabilirsiniz. Ayrıca PS içinde o alanı neden istediğinize dair özel bir motivasyon sunabilirsiniz.

Step 1’e ne zaman girmeliyim?

Genellikle 3. sınıfın yaz tatilinde ya da 4. sınıfta Step 1’e girmek mantıklı olacaktır. Bu noktada USMLE bir sınır belirlemez. Step 1’e istediğiniz zaman girebilirsiniz. Fakat stratejik olarak 3. ya da 4. sınıflarda girmeniz iyi olacaktır. 

Step 2 CK’yi geçemezsem tekrar sınava girebilir miyim?

Evet, tekrar sınava girme hakkınız vardır. En fazla 4 defa bu sınava girebilirsiniz. Fakat tekrar etme hakkınızdan önce gerçekten çalışarak sınav odaklı hazırlanmak gerekir. Denemelerinize göre geçerli skorlar alamıyorsanız sınav tarihinizi erteleyebilirsiniz ya da birkaç ay sonra bu tarihi belirleyebilirsiniz.

Step 2 CK puanımın yüksek olması bana daha fazla mülakat kazandırır mı?

Step 1 ve Step 2 CK puanı, residency süreciniz için gerçekten önemlidir, fakat tek etken değildir. Bu puanların yanında ABD’de staj yapmanız, etkili referanslara sahip olmanız, diploma notunuz, İngilizce dil beceriniz, researchleriniz, case reportlarınız ve diğer noktalar etkilidir. Tüm bu noktaları karşı tarafa etkili şekilde sağlayıp artı olarak yüksek Step 2 CK skoru ile hedeflediğiniz programlarla MATCH olma ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Related Articles

Responses