Step 1’e Girmeden Önce Bilmeniz Gereken 9 Madde

Step 1, ABD’de doktor olarak çalışabilmeniz için tamamlamanız gereken ilk aşamadır. İster Türkiye’de uzmanlık yapmış olun ister yapmamış olun, ABD’de çalışabilmeniz için Step 1’e girip bu sınavı geçmelisiniz. Ardından Step 2 CK ve istenen diğer belgelerle ihtisas sürecinizi ABD’de sürdürmelisiniz.
Halihazırda uzman doktor olmuş olmanız ABD denkliği açısından geçerli ve yeterli değildir. Dolayısıyla uzmanlığınızı tekrarlamanız gerekecektir.
Step 1 sınavına girmeden önce dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken noktaları bu yazıda 9 adımla açıklıyoruz.
1. USMLE Step 1 Sınav Formatı Nedir?
Step 1, bilgisayar tabanlı bir sınavdır. Sınav 8 saat sürer ve içerisinde çoktan seçmeli sorular vardır. Her biri 40 soruya kadar olan yedi bölüm içermektedir. Toplamda 280 soruya kadar yanıtlamanız gerekir. Her bölüm için bir saat süreniz olur. Bu da soru başına ortalama 1 dakika 30 saniyeye karşılık gelir.
Sınav süresince toplam 45 dakikalık mola hakkınız vardır. Bir bölümü belirtilen süreden önce bitirirseniz kalan süreyi molalarınıza ekleyebilirsiniz. Maksimum altı mola hakkınız bulunur.
Sınavın başında isteğe bağlı 15 dakikalık bir tanıtım (tutorial) süreci vardır. Bu tanıtımı atlamayı seçerseniz 15 dakikayı mola sürenize ekleyebilirsiniz.
Sınav sırasında çanta, elektronik cihaz, telefon veya ceket gibi eşyalara izin verilmez. Sınav salonuna girmeden önce gözetmenlerden detaylı bilgi aldığınızdan emin olun.
2. Step 1’e Nasıl Başvurulur?
Step 1 sınavına başvurmak için ECFMG (Yabancı Tıp Mezunları Eğitim Komisyonu) üzerinden kayıt oluşturmanız gerekir. Buradan ID’nizi alıp daha sonra Form 186’yı onaylatarak sınava başvuru yapabilirsiniz.
Step 1, yıl boyunca belirli periyotlarla uygulanmaktadır. Kendinize uygun periyodu seçip ardından net bir sınav tarihi belirleyebilirsiniz.
3. USMLE Step 1 Sınav Ücreti Ne Kadardır?
2025 Ocak itibariyle Step 1 ücreti 1020 ABD dolarıdır. Ayrıca sınav teslim ücreti olarak 205 ABD doları ödemeniz gerekir. Toplam Step 1 ücreti 1225 dolardır. Öncesinde yaptığınız ECFMG başvurunuz için ID ücreti ise 160 dolardır. Form 186’yı notere onaylatmak için ekstra ücret ödemezsiniz.
4. USMLE Step 1 Sınavında Hangi Konular Yer Almaktadır?

USMLE Step 1 sınavı 18 ana bölümde sınıflandırılmış sorular içerir. Temel bilimler odaklı başlıca konular şunlardır:
- Anatomi
- Davranış Bilimleri
- Biyokimya
- Biyoistatistik & Epidemiyoloji
- Mikrobiyoloji
- Patoloji
- Farmakoloji
- Fizyoloji
- Genetik, Yaşlanma, Beslenme, İmmünoloji, Moleküler ve Hücre Biyolojisi
- Tıbbi Etik
5. Step 1 Sınavına Ne Zaman Girilmelidir?
Genellikle fakültede 3. sınıfken ya da 3. sınıfın yaz tatilinde bu sınava girebilirsiniz. Özellikle 2. ya da 3. sınıfta girmeniz pre-med konularının tamamlanması açısından da kritiktir. Ayrıca skorlarınızdan emin değilseniz sınavı ertleyebilirsiniz. Önemli olan ilk aşamada Pass sonucunu alabilmektir.
6. Step 1 Geçme Puanı Kaçtır?
Step 1 son yıllardan itibaren puan almadığınız bir sınav olarak öne çıkar. Yalnızca Pass ya da Fail sonucu alırsınız. Dolayısıyla Step 1 değerlendirmelerinde ilk aşamada geçmiş olmanız önemsenir. Ayrıca staj başvurularında da Step 1 Pass sonucunuzu isteyebilirler.
7. Step 1 Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?
Genellikle 3 – 4 hafta içinde sınav sonucu belli olur.
8. Step 1 Sınavı Nasıl Değerlendirilir?
Step 1’e gerçekten hazır olduğunuzda girerek Pass sonucu alabilirsiniz. Değerlendirme sırasında geçip geçmemenize bakılır. Geçmediyseniz yeniden sınava girmeniz gerekecektir. İlk denemede sınavdan Pass olmanız önemli olduğu için gerçekten emin olduğunuzda Step 1’e girebilirsiniz.
9. USMLE Step 1’e Nasıl Çalışmalıyım?

Step 1’e çalışmak için kendinize göre etkili bir çalışma programı geliştirmelisiniz. Bu program içinde kullanacağınız kaynaklar USMLE odaklı olmalıdır. Ders kitaplarınızla bu sınava çalışmanız etkili olmaz. Özellikle First Aid konu anlatımını edinmeniz ve UWorld ile soru çözümleri yapmanız başarılı sonuçlar elde etmenizde etkili olacaktır.
Step 1’e birkaç ay kala NBME denemelerine geçerek olası sonucunuzla ilgili öngörü edinebilirsiniz. Bu sonuca göre Pass olamıyorsanız sınav tarihinizi ertelemeniz ya da konu eksikliklerini kısıtlı bir zaman içinde tamamlamanız iyi olacaktır. Sınav tarihi erteleme hakkınızı kullanmanız ERAS’ta gözükmez. Dolayısıyla bu hakkınızı kullanarak ilk aşamada Pass olabilirsiniz.
Amerika’da doktorluk sürecinde bilmeniz gereken birçok nokta vardır. Bu noktaları keşfetmek ve emin adımlarla süreci yönetmek için deneyimlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Forumumuz içinde bu konularla ilgili sorularınızı yöneltip daha önce aynı süreçlerden geçmiş olan meslektaşlarınızdan destek alabilirsiniz. Şimdi siz de topluluğumuza katılmak için üye olun!
Responses