USMLE Hazırlanmaya Başlamak İçin Doğru Zaman

Amerika’da doktorluk hedefi olan bir adaysanız USMLE hazırlanmaya başlamak için doğru zamanın ne zaman olduğunu merak edebilirsiniz. Aslında bu noktada doğru zaman tanımı kişiden kişiye farklılık gösterir. Özellikle rutininiz içine USMLE’ye dahil edebilmenizde etkili olan bazı noktalar olabilir.
Tıp fakültesi 1. sınıftan itibaren USMLE çalışmaya başlayabilirsiniz. Aslında burada ne kadar erken başlarsanız o kadar artı olacaktır. Hem CV’nizi ABD odaklı geliştirmeniz için hem de süreci daha iyi yönetebilmeniz için ne kadar erken başlarsanız o kadar fayda görebilirsiniz.
USMLE hazırlanmaya başlamak için doğru zamanı nasıl oluşturabileceğinize aşağıdaki başlıklarla değiniyoruz.
USMLE Hazırlanmaya Başlamadan Önce ECFMG Sertifikası Alın
Hedefinizi ABD odaklı netleştirdikten sonra USMLE hazırlanmaya başlamadan önce ECFMG sertifikası alarak sürece başlayabilirsiniz. İlk olarak IWA sisteminden ID’nizi alıp ardından Form 186’yı onaylattıktan sonra ECFMG sertifikasına sahip olabilirsiniz. Daha sonra Step 1 ya da Step 2 CK’e başvurma hakkınız olacaktır.
ECFMG sertifikasına sahip olmak, Amerika’da doktorluk sürecinin ilk adımıdır. Ardından düzenli bir çalışma hazırlayarak öncelikle Step 1’e girerek sürece başlayabilirsiniz. Aslında Step aşamalarında bir öncelik yoktur, fakat stratejik olarak Step 1’e daha önce hazırlanmanız tüm süreci daha iyi yönetebilmenizde etkili olacaktır.
Step 1 Çalışma Programı Hazırlayın

Fakültenin kaçıncı sınıfında olursanız olun USMLE hazırlanmaya başlangıç için Step 1’e yönelik kendinize göre bir çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Şu anda 1. sınıfsanız Step 1 çalışma programınızı esnek tutabilir, USMLE ile derslerinizi bir arada takip edebilirsiniz.
Sınava 5 – 6 ay kala çalışma programınızı daha sıkı tutmaya özen göstermeniz önemlidir. Bu süreçte direkt USMLE kaynakları ile çalışabilirsiniz. Bunlar arasında First Aid, Pathoma, UWorld, AMBOSS ve NBME denemeleri gibi kaynaklar öne çıkar. Ayrıca direkt USMLE’nin kendi web sitesinden de örnek sorulara ulaşabilirsiniz.
Step 1’e girmek için denemelerden aldığınız skorları takip edebilirsiniz. Çözdüğünüz denemelerde yüzde 65 – 70 arası doğru cevaplandırmanız gerekir. Bu düzeyde değilseniz sınav tarihi almayabilir, aldıysanız da erteleme hakkınızı kullanabilirsiniz.
Step 1’den ilk denemede Pass sonucu almanız önemlidir. Birden fazla kez sınava girmeniz red flag olarak nitelendirilir. Dolayısıyla çalışma sürecinizi buna göre planlayarak gerçekten hazır olduğunuzda sınava girebilirsiniz.
Step 2 CK İçin Step 1 Sonrası Hazırlığa Başlayın
Step 1 Pass sonucu aldıktan sonra ara vermeden Step 2 CK’e hazırlanmanız, yüksek skorlar almanızda etkili olacaktır. Step 1 sonrası birkaç yıl ara geçmesi, Step 2 CK’e pre-med konularından başlamanızı gerekli kılabilir. Dolayısıyla Step 2 CK’e başlama sürecinizde bu arayı uzun tutmamanız gerekir.
Step 2 CK için Step 1’den farklı olarak klinik ve vaka odaklı bir süreç takip etmeniz etkili olacaktır. Step 1’e göre günlük soru sayısını artırarak çalışabilirsiniz. Özellikle 100+ soru çözümü ile Step 2 CK’den yüksek skorlara ulaşabilirsiniz.
Step 2 CK konuları cerrahi odaklıdır. Dolayısıyla çalışırken First Aid’in bu bölümüne ağırlık verebilirsiniz. Ayrıca konu anlatımının yetersiz kalması durumunda Pathoma ya da Boards and Beyond videoları gibi ek kaynaklara başvurabilirsiniz.
USMLE Dışındaki Süreçleri Etkili Şekilde Yönetin

Amerika’da doktor olmanız için USMLE hazırlanmaya başlamak dışında ABD’de staj yapmak gibi ek süreçler de vardır. Step sınavlarına çalışırken bu ek süreçleri doğru şekilde yönetmeniz gerekir.
ABD’de staj yapmak bu süreçler arasında en önemlilerinden biridir. Özellikle hedeflediğiniz programlarla MATCH olabilmeniz için ABD’de hands-on / elective stajlar yapmanız gerekir. Bu stajları Step 1’den sonra mı yoksa önce mi yapacağınıza dair bir program hazırlayabilirsiniz. Bu zaman yönetimini doğru şekilde planladığınızda herhangi bir karışıklık olmadan süreci başarılı şekilde yürütebilirsiniz.
Amerika odaklı hazırlık sürecinizdeki bir diğer nokta da Personal Statement, CV hazırlama, referansları yönetme ve vize süreçleridir. Bir yandan USMLE sınavlarına hazırlanırken bunları da ayarlamanız gerekir. Dolayısıyla ABD’de doktorluk için gerekli olan tüm süreçleri bir liste halinde tek tek takip edebilirsiniz.
Özellikle vize alma süreçlerine erken başlamanız önemlidir. Şu anda vize randevuları çok geç bir tarihe verilir. Eğer bir staj ayarladıysanız direkt stajın tarihlerine yönelik ya da ABD’de ihtisas sürecinize başlamak için vize başvurusu yapabilirsiniz.
USMLE hazırlanmaya başlamak ve diğer süreçler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için Amerika’da doktorluk forumumuz üzerinden sorularınızı iletebilirsiniz.
Responses