USMLE Soru Tipleri ve Konuları 2025

Amerika’da doktorluk hedefiniz için USMLE soru tipleri ve konuları, Step aşamalarından yüksek skorlar alabilmeniz adına önemlidir. ABD’de tıp lisansınızın kabul edilebilmesi amacıyla gireceğiniz USMLE Step sınavları, geçerli notlar almanız gereken üç aşamadan oluşur. İlk iki aşamayı iyi skorlarla tamamladığınızda MATCH sürecine girebilirsiniz. Step 3 ise MATCH olduktan sonra girdiğiniz bir aşamadır.
Step 1 ve Step 2 CK için geçerli skorlarla ulaşmakta konuları iyi şekilde bilmeniz ve doğru yöntemlerle hazırlanmanız kritik önem taşır. Her konu tek bir sınavla sınırlı olmadığı için kapsamlı bir öğrenim sürecinde olmalısınız. Ezber odaklı değil bağlam odaklı öğrenerek bilgilerinizi uzun süre hafızada tutmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirmelisiniz. Bu sebeple yazı içinde bu soru tiplerinin neler olduğuna ve USMLE konu dağılımına değiniyoruz.
USMLE Soru Formatı Nedir?
USMLE aşamalarına bilgisayar tabanlı bir formatla girersiniz. İçerisinde yer alan sorular çoktan seçmelidir. Sorular sadece bilgi odaklı değildir, tıbbi bilgiyi klinik vakalarda nasıl uygulayacağınızı da test eder. Dolayısıyla bilgiyi bilmeniz, aynı şekilde bağlam içinde kullanma pratiği geliştirmeniz önemlidir.
Klinik bağlam içinde gelen sorular gerçek yaşamı simüle ederek tasarlanmıştır. Bu sorularla USMLE, tanısal akıl yürütme ve karar verme becerilerinizi test eder. Hasta yaklaşımınızı öncesinde konu çalışarak pratik ettiğinizde USMLE sorularını rahatlıkla çözebilirsiniz.
USMLE’nin bir konusu sadece tek bir soru tipiyle sınırlı değildir. Bütünleşik konular söz konusudur. Yani pre-med ile kliniği bir arada düşünmeniz gerekir. Step 1 konularını daha sonrasında hatırlayacak şekilde öğrenip klinik bağlamda değerlendirme becerisi kazanmalısınız.
Step 1 Soruları ve Konu Dağılımı

USMLE soru tipleri arasında Step 1 soruları, pre-med dönemi (temel bilimleri) anlamaya yönelik tasarlanır. Sorularda; kısa hasta öyküsü, hastalık mekanizmaları, ilaç etkileri ve tanılar vardır. Step 2 CK kadar klinik odaklı değildir.
Temel bilimlere dair bilgilerinizi test etmeye yönelik USMLE Step 1’de, ilaçların etki mekanizmaları ya da hastalıkların patolojisi gibi süreçler hakkında sorular gelebilir. Yine kardiyovasküler fizyoloji, genetik bozukluklar ve bulaşıcı hastalıklar, Step 1 için öne çıkan konu başlıklarıdır.
Step 1 konuları:
- Anatomi
- Biyokimya
- Farmakoloji
- Fizyoloji
- Davranış bilimleri ve biyoistatistik
- Mikrobiyoloji
- Patoloji
Step 2 Soruları ve Konu Dağılımı
Step 2 CK için tasarlanan sorularda hasta geçmişi, fiziksel muayene bulguları, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme çalışmaları öne çıkar. Bu ileri klinik özetlerle, tanı ve tedavi süreçlerini belirlemeniz test edilir. Buna yönelik her soru için çoktan seçmeli şekildedir.
USMLE Step 2 CK’in odaklandığı bir diğer nokta tedavilerin önceliklendirilmesi, komplikasyonların yönetilmesi ve acil durumların tanınmasına yöneliktir.
USMLE soru tipleri genellikle birden fazla uzmanlık alanının birleşimine odaklanır. Step 2 CK’de de çocuk hastalıkları ile enfeksiyon hastalarının birleşimi gibi bir kombinasyonla sorular gelebilir.
Step 2 CK konuları:
- Ameliyat
- Dahiliye
- Kadın Hastalıkları ve Doğum
- Koruyucu hekimlik
- Pediatri
- Psikiyatri
USMLE Soru Tipleri Neden TUS’a Göre Farklıdır?

TUS gibi diğer tıbbi bilgi ve becerilerinizi test eden sınavlara göre USMLE soru tipleri daha farklıdır. Buradaki temel farklılık, soruların sıklıkla biyokimyasal yolların hastalık tablolarına bağlanması gibi disiplinler arası vurgudur.
USMLE soru tipleri ezberlemekle çözülebilecek nitelikte değildir. Bu sorularda bilgiyi analiz etmeli ve uygulama kısmının nasıl olacağını projekte etmelisiniz. Elbette bazı şeyleri bilmelisiniz. Fakat TUS gibi yoğun bir ezber bilgisi söz konusu değildir.
Step aşamalarındaki soruları çözerken yine farklı bir yaklaşım gerekir. En başta soru kökünü anlamak öne çıkar. Bu soru kökünde hasta ve hastalık semptomları hakkında neler söylediğine dikkat etmelisiniz. Ardından bunlara göre mantıksız seçenekleri eleyerek ilerleyebilirsiniz.
USMLE soru tipleri için düzenli pratik yaparak alışma sürecinizi hızlandırabilirsiniz. UW ya da AMBOSS gibi soru bankalarından yararlanabilirsiniz. Hem zaman yönetimi yapabilmeniz hem de dayanıklılığınızı artırabilmeniz için bu şekilde ilerlemeniz gereklidir.
USMLE aşamaları, TUS’a göre ezber olmaması, temel bilimler arasında bağlantıları gerekli kılması ve vaka üzerinden fikir yürütmeyi öne sürmesiyle farklılaşır. Dolayısıyla halihazırda TUS’a hazırlanıyorsanız USMLE için farklı bir sistem benimsemeniz gerekecektir.
USMLE ve ABD’de doktorluk süreçleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve detayları keşfetmek için Amerika’da doktorluk forumumuzu inceleyebilirsiniz. Forum içindeki soruları keşfedebilir, merak ettiğiniz konuları yine forumda başlık açarak sorabilirsiniz.
Responses