Yurt Dışında Doktorluk İçin İngilizce Nasıl Geliştirilir?

Yurt dışında doktorluk hedefiniz varsa önünüzdeki ilk bariyerlerden biri dil bariyeri olacaktır. Gideceğiniz ülkeye göre bu dil bariyerini aşmanız gerekir. Bu noktada birçok doktorun dile daha hakim olması sebebiyle İngiltere, ABD ve Avustralya gibi ülkeleri hedeflediğini söyleyebiliriz.

Ana dili İngilizce olan ülkelerde yurt dışında doktorluk yapmak için B2 – C1 düzeyinde bir İngilizceye sahip olmalısınız. Tabii orada çalıştığınızda bu seviyeniz de yükselecektir. Fakat başlangıç olarak bu seviyede olmanız önemlidir. Özellikle yeterlilik sınavlarını vermeniz ya da mülakatlardan başarılı şekilde geçmeniz için iyi düzeyde İngilizce bilmelisiniz.

Birçok ülke uzmanlık ya da uzmanlık sonrası için başvurularınıza yönelik İngilizce dil yeterliliğinizi gösteren bir belge de talep eder. Bu belge OET ya da IELTS / TOEFL gibi sınavlardan aldığınız İngilizce seviye belgeleridir. Halihazırda B2 – C1 düzeyinde değilseniz bir süre İngilizce çalışarak kendinizi geliştirip ardından sınavlardan belge alabilirsiniz.

Yurt Dışında Doktorluk İçin İngilizce Neden Önemlidir?

Hastayla birebir iletişim kurabilmek ve hastane içinde mesleki anlamda anlaşabilmek için hedeflediğiniz ülkenin dilini bilmelisiniz. Bu iletişim için iyi düzeyde bir dil becerisi gereklidir. Hem tıbbi literatürü o dilde bilmelisiniz hem de birebir iletişim için akıcı şekilde konuşmalısınız.

İngilizce bu noktada yurt dışında doktorluk için kabul gören bir dildir. Aynı zamanda diğer dillere geçiş yapmak, İngilizce dil bilgisiyle çok daha hızlı gerçekleşir. Öncelikle temel olarak İngilizceyi öğrenip ardından diğer dillerle kendinizi geliştirebilirsiniz. Uluslararası hastanelerde çalışma hedefiniz varsa diğer doktorlarla da anlaşabilmek için temelde İngilizcenizin iyi olması gerekecektir.

Yurt Dışında Doktorluk İçin İngilizce Nasıl Geliştirilir?

İngilizcenizi geliştirmek için başvurabileceğiniz birçok strateji başlığının olduğunu söyleyebiliriz. En temelde günlük pratikleriniz içine dili entegre etmeniz önemlidir. Fakat asıl akademik gelişim için bilinçli bir şekilde günde birkaç saatinizi dile ayırmalısınız. 

İngilizce düşünme alışkanlığı kazanmak, dil gelişiminin hedeflenen bir aşamasıdır. Bunun için gerek makalelerle gerekse sosyal aktivitelerle bu kasınızı geliştirmeye odaklanabilirsiniz. 

Listening

Uzmanlık alanınızda ya da direkt tıp alanında podcastler dinlemek, rutininize dahil edebileceğiniz bir nokta olarak öne çıkar. Ayrıca YouTube’da da bu alanda birçok kanal yer alır. Hem dinleyerek hem de video içeriklerini tüketerek tıbbi alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Uluslararası alanda online ya da yüz yüze kongrelere katılarak da kendinizi geliştirebilirsiniz. Vaka tartışma odaklı kongreler bu noktada öne çıkar. Bu tip kongrelerde tartışmaları dinleyerek hem kariyerinize yönelik bir yatırım yaparsınız hem de İngilizce dinleme pratiğinizi güçlendirirsiniz.

Speaking

Konuşma pratiği açısından da kongrelere katılmak ya da online görüşmeler yapmak iyi olacaktır. Diğerleriyle etkileşime geçtikçe konuşmanız akıcılık ve doğallık kazanır. Ayrıca yurt dışında doktorluk hedefleyen arkadaşlarınızla role-play yaparak çalışabilirsiniz.

Writing

Yazma pratiğinizi geliştirmek için hasta raporları ya da klinik notlar üzerinden ilerleyebilirsiniz. Direkt o günkü bir hastanın raporunu İngilizce yazabilir ya da hayali senaryolarla bu yazma sürecini gerçekleştirebilirsiniz. Yazı yazdıkça gramere olan hakimiyetiniz artar ve kelime bilginiz pekişir.

Reading

Tıbbi makaleler okumak ve düzenli olarak yabancı basını takip etmek, iki alanda da İngilizce okuma becerilerinizi geliştirecektir. Bir yandan tıbbi İngilizce terminolojisi olarak kendinizi beslerken diğer yandan günlük olayları İngilizce şekilde okumuş olursunuz. 

İngilizcenizi Geliştirmeniz İçin Başvurabileceğiniz Kaynaklar

Yurt dışında doktorluk için İngilizce dil gelişimi aslında bir süreçtir. Süreklilik içerir ve düzen içinde gerçekleşirse beklediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla bu sürekliliği sağlamak için bazı kaynaklara ihtiyaç duyabilirsiniz.

Kelime çalışmalarınızda Memrise ya da Quizlet gibi uygulamaları kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar kelimeleri İngilizce ya da Türkçe açıklamalarıyla öğrenmenizi kolaylaştırır. Ayrıca dilerseniz kelimelere özel resimler ekleyerek hatırlamanızı kolaylaştırırsınız. Düzenli kullanmanıza yönelik uygulama içinde farklı kelime oyunları da vardır.

Konu eksiğiniz varsa YouTube, Udemy ya da Coursera’dan İngilizce grammar için kursları takip edebilirsiniz. Hem temel İngilizce hem de ileri düzey için farklı kurslar vardır. Bu kurslarla gelişiminizi ilerletebilirsiniz.

Spesifik bir sınava hazırlanıyorsanız direkt o sınavın adıyla araştırma yaparak ilgili materyallere ulaşabilirsiniz. Bu materyaller aracılığıyla OET, IELTS ya da TOEFL odaklı çalışabilirsiniz.

Sonuç olarak yurt dışında doktorluk için İngilizce gelişimi bir noktaya kadar düzen ister. Bu düzen için kendinize yönelik rutin oluşturarak süreklilik sağlayabilirsiniz. Aklınıza takılan sorular için forumumuzda sorularınızı iletebilirsiniz.

Related Articles

Responses